Segíti az alvást, csökkenti a szorongást: a golgotavirág csodás hatással van a szervezetre

A golgotavirág természetes nyugtató hatással bír, és javítja az alvásminőséget a kutatások szerint.

GettyImages-1311885164
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stressz, az állandó szorongás, az alvászavarok az átmeneti kellemetlenségek, fáradtságérzet, dekoncentráltság mellett akár hosszú távon is negatív hatással lehetnek a szervezet egészségére nézve, növelhetik egyes krónikus betegségek kockázatát, gyengíthetik a védekezőrendszert.

Amennyiben átmeneti, enyhébb panaszok állnak fenn egy feszültséggel teli időszakban, a szorongás oldásában vagy az alvásminőség javításában a természet erejét is érdemes bevetnie az érintetteknek. Súlyosabb panaszok, szűnni nem akaró probléma esetén minden esetben orvosi kivizsgálás javasolt.

A golgotavirág hatásai

Az észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata) egy potenciális segítséget jelent a stressz és a nyugtalanság elleni természetes harcban. Az elsősorban az amerikai kontinensen, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában őshonos, ám a világ számos tájékán termesztett, népi gyógyászatban régóta alkalmazott növény hatásait több kutatásban megvizsgálták már.

A golgotavirágok a tanulmányok szerint enyhíthetik a szorongást, az álmatlanságot, a nemzetség egyes fajai még a gyomorproblémák kezelésében is hatásosak lehetnek.

A Phytotherapy Research című lapban közzétett vizsgálatokból kiderült, hogy a napi rendszerességgel az észak-amerikai golgotavirág teáját fogyasztók már hét nap elteltével az alvásminőségük javulásáról számoltak be. A növény hatóanyagai révén növelheti a gamma-amino-vajsav (GABA) szintjét az agyban, amely segít az éjszakai ellazulásban, az agyi aktivitás csökkentésében, az álmatlanság megszüntetésében.

Az Anesthesia and Analgesia folyóiratban közölt tanulmány alapján a műtétre váró betegek szorongását is csökkentette azokhoz képest, akik placebót kaptak, így a megnyugvásban is az ember segítségére lehet feszült helyzetek során.

Egyes, ugyancsak a golgotavirág-félék nemzedékébe tartozó fajok a gyomorproblémák kezelésében tűnnek hatékonynak: a szagos granadilla (Passiflora foetida) nevű faj az Indian Journal of Pharmacology című folyóiratban közölt tanulmány eredményei alapján a gyomorfekély kezelése során is használható lehet, és az állatkísérletekben potenciális antioxidáns hatására is fény derült.

A cikk az ajánló után folytatódik

A golgotavirág alkalmazása, lehetséges mellékhatásai

Az észak-amerikai golgotavirág szárítva teaként kapható a gyógynövényeket árusító herbáriumokban, drogériákban, patikákban, bioboltokban vagy webshopokban, forrásban levő vízhez adva hatásos gyógytea készíthető belőle. Nyugtató, altató teakeverékekben is helyet kap olykor, emellett kivonatként, kapszulaként is bevihető a szervezetbe.

A gyógynövény biztonságosnak tekinthető, ritkán felmerülhet néhány mellékhatás, így a túlzott álmosság, a szédülés, a zavarodottság. Nyugtató, altató gyógyszerekkel nem javasolt együtt szedni, gyógyszerszedés, diagnosztizált betegség esetén a kezelőorvossal feltétlenül egyeztetni kell az alkalmazás lehetőségéről. Terhesség, szoptatás esetén sem javasolt, előbbi esetben fokozhatja az összehúzódásokat is, utóbbiról túl kevés információ elérhető egyelőre.

A National Center for Complementary and Integrative Health - NCCIH, Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ - felhívta a figyelmet arra is, hogy a lehetséges kedvező egészségügyi hatások alátámasztására további tanulmányok is szükségesek lennének.

Nyugtató hatású gyógyteák

A nyugtató, hangulatjavító gyógyteák lelki-szellemi kimerültség, stressz, feszültség okozta emésztési, menstruációs vagy alvászavarok, mellkasi szúrás, szédülés esetén is bevethetők, jótékony hatásuk már napi egy-egy pohár esetén érezhető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük