Ezek állhatnak a túlzott gázképződés mögött - Nem csak bizonyos ételek, betegség is okozhatja
A folyamatos puffadás nagyon kellemetlen lehet, így érdemes utánajárni, mi is okozhatja a panaszokat.

puffadás1
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Nőies lesz, és nem szélesít a bőrnadrág, ha így viseled: nem kell nádszálvékonynak lenni hozzá »

A 47 éves gyönyörű modell túltolta a dögösséget: újraírta a vidéki báj fogalmát »

Brigitte Bardot ezzel a frizurával őrjítette meg a férfiakat: így készítsd el egyszerűen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója. A gyakori felfúvódás és túlzott gázképződés azonban már nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémákat is jelezhet.

Dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa a leggyakoribb kiváltó okokról beszélt.

Mi okozza a gázképződést?

A gázképződés az emésztés velejárója, a vastagbélben a szénhidrátokat lebontó baktériumok miatt jelentkezik. A folyamat leginkább ahhoz hasonlítható, ahogyan a fermentálódás során a szőlőléből borrá alakuló folyadékban buborékok képződnek.

puffadás2
Fotó: Milena Shehovtsova / Getty Images Hungary

Átlagosan napi 0,5-2 liter gáz képződik a belekben, ennek azonban csak egy részét képezi az említett folyamat eredménye, a másik jelentős része külső forrásból származik, például az étkezés közben lenyelt levegőből. A gázok átlagosan napi 12-25 alkalommal távoznak a belekből, de ez természetesen függ az elfogyasztott ételektől és italoktól, illetve az esetleg fennálló egyéb panaszoktól is.

Van olyan, amikor már túlzott gázképződésről lehet beszélni

A felfúvódás, fokozott gázképződés erős hasi fájdalommal, görccsel is járhat. Teltségérzet, puffadás és gyakori böfögés is jelentkezhet. Az okai szerteágazók lehetnek.

  • Fokozott gázképződéshez vezethet, ha valaki túl sok levegőt nyel étkezések közben. Ez akkor szokott előfordulni, ha túl gyorsan, kapkodva eszik, vagy rágózik. Fontos időt szánni az étkezésre, odafigyelve, a falatokat alaposan megrágva enni, a rágógumit pedig kerülni.
  • Aki dohányzik, szintén több levegőt juttathat az emésztőrendszerébe, így a számtalan egyéb egészséget károsító ok mellett a felfúvódás megelőzése egy újabb indok a dohányzás elhagyására.
  • A szénsavas ásványvíz és üdítők fogyasztása szintén hajlamosító tényező.
puffadás3
Fotó: AzmanL / Getty Images Hungary
  • Felfúvódást okozhat, ha üvegből, flakonból vagy szívószálon keresztül iszik valaki. A legjobb pohárba tölteni az elfogyasztandó italt.
  • Székrekedés mellett gyakran jelentkezik felfúvódás, fokozott gázképződés is. Akinek ilyen panasza van, először érdemes megvizsgálnia, mennyi folyadékot fogyaszt naponta, mozog-e rendszeresen - az ülőmunka hajlamosító tényező -, illetve a táplálkozása tartalmaz-e elegendő rostot, amik lehetnek teljes kiőrlésű gabonák vagy zöldség és gyümölcs.
  • Problémás élelmiszerek: a szénsavas üdítők és a közismerten puffasztó hatású zöldségfélék mellett felfúvódást okozhatnak az arra érzékenyeknél a mesterséges édesítőszerek, az olajban sült, magas zsírtartalmú vagy épp túl fűszeres ételek is. Érdemes megfigyelni - akár táplálkozási naplót vezetni -, hogy milyen élelmiszerek okoznak tüneteket, és azokat a továbbiakban kerülni. Visszatérő panaszok esetén azonban nem elhagyható a gasztroenterológiai kivizsgálás, mert akár valamilyen elváltozás vagy ételérzékenység is állhat a háttérben.

Ha ez nem segít, milyen gyakori okok állhatnak a háttérben?

A túlzott gázképződés hátterében olyan elváltozások is állhatnak, mint a laktózintolerancia. Tejcukor-érzékenység esetén, elegendő laktáz enzim hiányában a vékonybélben a tejcukor lebontása nem tökéletes, ez okozza az erjedést, a túlzott gázképződést.

A gluténérzékenység mindkét formája, az autoimmun és a nem cöliákiás gluténérzékenység esetén is gyakori panasz a puffadás, felfúvódás és gázképződés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintettek nem képesek tökéletesen lebontani a gyümölcscukrot, a fruktózt. Ilyen esetben is jelentkezhetnek hasi panaszok.

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és az irritábilis bél szindróma (IBS) irányába is érdemes vizsgálódni, ha az egyéb panaszok alapján felmerül a gyanú, hogy valamelyiknek köze lehet a tünetek megjelenéséhez.

Mit javasol a szakorvos?

- A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori panasz, sokan szenvednek tőle. Érdemes az említett szokásainkon változtatni, hogy elkerüljük, ha azonban a panaszok nem szűnnek, tartós vagy visszatérő tünetek esetén mindenképp indokolt a gasztroenterológiai vizsgálat. Az első beszélgetés, a beteg kikérdezése során meg tudjuk határozni a továbbiakban szükséges vizsgálatokat - magyarázza dr. Sárdi Krisztina.

puffadás4
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A diagnózist követően a kiváltó októl függően a javasolt életviteli és diétás tanácsok, esetleg gyógyszeres kiegészítő kezelés segítségével megszüntethetők a kellemetlen panaszok.

Gyógynövények puffadás és székletzavarok ellen

Néhány erős gyógynövény a bélprobléma kínzó tüneteit is enyhíti, így irritábilis bél szindróma esetén is javasolt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük