Milyen gyakran kell függönyt mosni? Nem elég az éves nagytakarításnál kitisztítani

A függönymosás gyakoriságát több tényező meghatározza.

fuggony
beauty and style
Top olvasott cikkek

A függönymosást gyakrabban javasolt megejteni az éves tavaszi takarításnál, de a javasolt időpont több tényezőtől függ a szakértők szerint: egy porallergia, az állattartás és a lakóhely környezete is meghatározó ebben.

A tavaszi nagytakarításnál szinte menetrendszerűen megtörténik a lakástextilek kimosása, cseréje, így a függönyök, szőnyegek, kárpitok tisztítása is, ám sokaknál az éves gyakoriságnál nem merül fel többször az igény a nagymosásokra. A szakértők szerint pedig egyes esetekben kulcsfontosságú lehet a megfelelő higiénia miatt.

A függönymosás javasolt gyakorisága

A függönyök mosását a szakértők általában háromhavonta javasolják, indokolt esetben ennél gyakoribb idő is szükséges lehet. A függönyök anyagán ugyanis könnyen összegyűlik a por, a szellőztetések idején kintről bejövő pollenek, szennyeződések, magukba szívják a szagokat. A textilfelület szennyeződése egy idő után nemcsak esztétikai problémát hordoz a lakásban, de egészségügyi kockázatokat is magában foglal.

Baktériumok telepedhetnek meg rajta, a vírusok is életképesek maradnak egy darabig rajtuk, és párásabb levegő esetén a penészgombák szaporodásához ideális terepet biztosít, mely a kisgyerekek, idősek és gyengébb immunrendszerrel rendelkezők számára jelenthet veszélyt. A rendszeres mosás az egyetlen biztos módszer a függönyök megtisztítására.

Ilyenkor kell gyakrabban mosni

A függönymosást nem csak akkor nem javasolt halogatni, ha látható folt, szennyeződés keletkezik rajta. Kisgyermekes családok, gyógyuló betegek, ágyhoz kötött, idősebb emberek esetén is elengedhetetlen a megfelelő higiénia fenntartása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lakókörnyezet magas porszintje, szennyezett levegője esetén ugyancsak indokolt lehet a gyakori függönymosás, hiszen a nyitott ablakok előtt egyfajta szűrőként is funkcionál. Ha allergiás él a háztartásban, ugyancsak fontos a textíliák alapos tisztítása, mivel akár a pollen, akár a szőr, a por vagy a penész is megtelepedhet a felületen. A beltéren vagy akár nyitott ablak mellett az erkélyen dohányzó lakó esetén is fontos a rendszeres mosása, hiszen a füstöt magába szívja, és akár meg is sárgulhat az anyag.

Függönymosás helyesen

A függönyök mosásánál mindig a címkén látható mosási útmutatónak kell irányadónak lennie. A legtöbb textília gond nélkül betehető a mosógépbe, több eszközön kifejezetten függönymosó program is indítható, de egy kímélő funkció is megfelelő lehet. A szárítás és a vasalás kihagyható, ha a centrifugázást követően egyszerűen a helyére, a karnisra akasztja az ember.

Erős szennyezettség vagy fokozott körültekintést igénylő, érzékeny anyagok, például selyem esetén megfontolandó a professzionális mosodák speciális szolgáltatásainak igénybevétele, hogy tökéletes végeredmény mellett biztosan ne zsugorodjon, sérüljön az anyag, vagy fakuljon a szín.

Az ágyneműmosás gyakorisága sem mindegy

Hemzsegnek a baktériumok az ágyneműn, hiába tűnik tisztának. A textílián elszaporodó kórokozók akár betegségeket is okozhatnak, amit minden esetben jobb megelőzni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük