Milyen betegséget jelezhet a fokozott izzadás? Van, amikor muszáj kivizsgáltatni a hátterét

A hőségben természetes az izzadás, ám van, hogy kezelést igénylő betegség áll a kellemetlenség hátterében.

izzadás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hőség beköszöntével egyre általánosabb lesz az erőteljesebb izzadás is. Hiába természetes, sőt fontos jelenség, az embert azért olykor bosszantja, hogy folyton nyirkos a bőre, vagy rátapad a ruha, erős izzadásgátlókkal veszi fel a harcot a kellemetlen testszag ellen, és sűrűn mosakodik.

Az izzadás mennyisége nem csak a hőmérséklettől függ, egyénenként is eltérő lehet, befolyásolja a testalkat és erőteljes fizikai igénybevétel, sportolás, lázas állapot, stressz vagy koffein hatására fokozódik. Előfordul viszont, hogy a verejtékezés kóros méreteket ölt, hátterében pedig nem a már felsorolt tényezők húzódnak meg, hanem a szervezet működészavarai.

Fokozott izzadás okai

Az izzadás a hőszabályozás részeként segíti a test hűtését. A verejtékmirigyek által kiválasztott folyadék nagyrészt víz, továbbá nátrium-, kálium- és magnéziumsót is tartalmaz. A verejtékmirigyek működését serkenti, ha a szervezet hőmérséklete különböző hatásokra, például sportolás, hőség vagy bizonyos érzelmi állapotok következtében megemelkedik. A verejtékmirigyek egyik csoportja a szimpatikus idegrendszer szabályozása alatt áll, ezek nagy számban találhatók meg a talpon, a tenyéren, az arcon és a hajtöveknél, váladékuk színtelen, szagtalan. A másik csoport tagjait a hormonális rendszer irányítja, főleg a nemi szervek, a hónalj és az emlő környékén találhatók, serdülőkorban kezdik meg működésüket, és ezek felelősek a testszagért. A kávé, az alkohol, a nikotin és a csípős ételek fogyasztása is fokozza az izzadást. 

A túlzott mértékű izzadás hátterében olykor nem fedezhető fel külső körülmény vagy betegség, részben örökletes tényezőknek köszönhető, ez a primer hiperhidrózis, amelynek jelei már általában a pubertás idején megjelennek. Amennyiben a fokozott verejtékezés valamilyen egészségügyi probléma miatt jelentkezik, másodlagos izzadásról, szekunder hiperhidrózisról van szó. Ilyenkor a verejtékezés egy tünet, ami felhívhatja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben. 

Hormonális eltérések, cukorbetegség

A szekunder hiperhidrózist kiválthatják bizonyos fiziológiás hormonális változások, például a várandósság vagy a változókor, de hormonális rendellenességek is, ide tartozik például a pajzsmirigy-túlműködés, ami szapora szívveréssel, nyugtalansággal, indokolatlannak tűnő fogyással jár. A hipertireózistól szenvedők bőre többnyire meleg és nedves. A policisztás ovárium szindrómával élők körében is gyakori a fokozott verejtékezés, jellemző az éjszakai izzadás is.

Cukorbetegség esetén a magas és az alacsony vércukorszint is izzadással járhat, az inzulinrezisztenciások, diabéteszesek jól ismerik az érzést, amikor hirtelen leesik, kórosan alacsony lesz a vércukorszintjük, zavartság, ingerlékenység, remegés, szívdobogás és verejtékezés jelzi a problémát. Amennyiben nem jutnak táplálékhoz, a panaszok súlyosbodhatnak. Ezekre a tünetekre akkor is fel kell figyelni, ha nincs diagnosztizálva cukorbetegség. Hipoglikémia esetén gyorsan felszívódó szénhidrátra, például szőlőcukorra van szükség. 

Szívbetegségek, daganatos elváltozások

Lázzal járó fertőzések, valamint szívbetegségek is lehetnek a háttérben, a szívinfarktus egyik fontos tünete a mellkasi, illetve a test különböző pontjaira kisugárzó fájdalom mellett az izzadás, a hűvös, verejtékes bőr.  

Daganatos megbetegedések, gyógyszerek

Olykor az izzadás különböző daganatos megbetegedések kísérője is lehet, jellemző például a mellékvesét érintő phaeochromocytoma esetén, ami általában a velőállományból indul ki, jóindulatú elváltozás, katekolaminokat, adrenalint, noradrenalint, dopamint termel, így a vezető tünetei a verejtékezés, a fejfájás és a szívdobogásérzés. A műtéti megoldás többnyire a kellemetlenségeket is megszünteti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek szedése vezet fokozott izzadáshoz, például antidepresszánsok, daganatterápiás készítmények, béta-blokkolók vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben az izzadás szokatlan méreteket ölt, testsúlyvesztéssel, légszomjjal, lázzal, gyors szívveréssel, mellkasi fájdalommal jár, orvos felkeresése javasolt. Az éjszaka jelentkező, zavaró verejtékezés, valamint az ok nélkülinek tűnő, tehát mindennapi tényezőkkel nem magyarázható, szűnni nem akaró izzadás esetén is szakember segítségére lehet szükség, hiszen a vizsgálatoknak köszönhetően fény derülhet kezelést igénylő betegségekre is. Fokozott izzadás során szellős öltözet viselése ajánlott, különös figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, illetve a kényelem és a bakteriális és gombás fertőzések elkerülése érdekében a nedves ruhadarabok cseréjére is szükség lehet.

Hormonzavar jelei a testen

A különböző hormonális zavarok világszerte rengeteg nőt érintenek. Az ide tartozó kórképek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak, mivel a hormonrendszer a szervezet működésének egészére hatással van.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük