Mégsem mítosz, lehet, hogy tényleg fogyaszt a rágózás: ezt mondják a kutatások

Mariah Carey fogyókúrás trükkje tényleg működik.

ragogumi-no-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mariah Carey egyik legismertebb fogyókúrás tippje, hogy, ha éhes vagy, kapj be egy cukormentes rágót. A rágcsálástól olyan érzésed támad, mintha ennél, de közben alig viszel be kalóriát. Egyszerűen hangzik, de vajon tényleg működik ez a tipp? Ennek jártunk most utána.

A rágóra akár azt is mondhatnánk, hogy zéró kalóriás, hiszen egy adagban nagyjából 5 kalória van, de 11-et éget el az ember egy óra rágcsálással, így könnyű negatívba kihozni a végeredményt. De az, hogy nem hizlal, önmagában még nem jelenti azt, hogy a fogyókúrának is jó társa lehet.

Támogatja a fogyást a rágó?

A Rhode Island-i Egyetem tanulmánya például azt találta, hogy azok, akik rágóznak napközben, átlagosan 68-cal kevesebb kalóriát fogyasztanak ebédre, és később sem esznek többet, hogy kompenzálják a kimaradt energiamennyiséget. Sőt, a rágózás segített a diákoknak elkerülni a nassolást, ráadásul a rágózók 5%-kal több kalóriát égettek, mint a nem rágózó csoport.

ragogumi-no

A Louisianai Egyetem hasonló következtetésekre jutott a tanulmányában. Ők úgy találták, hogy a rágózók napi kalóriabevitele átlagosan 40 kalóriával kevesebb a nem rágózó társaikénál, és szintén kevesebbszer nyúlnak egészségtelen rágcsálnivalók után.

Ugyan ez a szám alacsonynak tűnhet, de a kísérletekben részt vevő diákok nem fogyókúráztak, így ebben a kontextusban nem vizsgálták a rágó pozitív hatásait, és könnyű elképzelni, hogy egyéb pozitív, étrendbeli változások mellett ez a kis segítség még tovább növelheti az elérhető fogyást.

Azért a rágózást sem szabad túlzásba vinni - hívják fel a figyelmet a kutatók. A cukormentes rágók nagy része ugyanis egy szorbitol nevű cukoralkoholt tartalmaz, mely nehezen szívódik fel a vékonybélben, és hashajtó hatása is van. A British Medical Journalben több esetet is összegyűjtöttek, melyben a túlzott, szorbitoltartalmú rágófogyasztás hasi fájdalmakhoz, megmagyarázhatatlan súlyvesztéshez és krónikus hasmenéshez vezetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

100 kalória alatti nassok

Jobban jársz, ha kipróbálod ezeket az alacsony kalóriatartalmú nassolnivalókat tízóraira vagy uzsonnára. Garantáltan egészségesek, és még a fogyókúra mellett is nyugodtan fogyaszthatók.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük