Fertőző májgyulladások
A legtöbb betegség fertőzéses eredetű: vírusok, baktériumok, gombák, esetleg élősködők okozzák. A fertőző májgyulladások egyre nagyobb számban fordulnak elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A májgyulladások okai: a rossz higiénés körülmények között élők arányának növekedése, a bevándorlók számának emelkedése, az egyre gyakoribb árvizek, illetve a kábítószer-fogyasztás és a felelőtlen szexuális magatartás.

Betegségek sora

A fertőző májgyulladásokat olyan vírusok okozzák, melyek kifejezetten a májat betegítik meg. Ezek a hepatitis A-, B-, C-, D-, E- és G-vírusok. Az A- és E-vírus a széklettel ürül, és szennyezett kézzel, élelmiszerrel, vízzel terjed, a B-, C- és D-vírus pedig vér útján és szexuális úton fertőz.

Maga a megbetegedés lehet akut – hirtelen kezdet, viszonylag rövid lezajlási idő – és krónikus, nem annyira markánsan induló, ám hosszú ideig, akár évekig is eltartó. A májgyulladás sárgasággal járhat – szemfehérje, bőr –, ám a színváltozás sokszor elmarad. Vannak olyan vírusok is, melyek nem a májat betegítik meg elsősorban, hanem egyéb szerveket, de szövődményeik a májat is érintik. Ezek közül a leggyakoribb az Epstein–Barr-vírus - EBV -, a cytomegalovírus - CMV - és a HIV, azaz az AIDS-betegség vírusa.

 • Az EBV hatására testszerte megnagyobbodnak a nyirokcsomók, a lép, a máj is megduzzad, lepedékes, heves torokfájás jellemző, napokig tartó magas láz kíséretében. A vírus a nyál útján terjed.
 • A CMV egészséges immunrendszerűeknél gyakran észrevétlen betegséget okoz, a lakosság 98%-a átesik rajta. Az esetek többségében akkor fedezik fel, ha a nem szűnő láz mellett az érintett besárgul.

Egy kis kórtan

A bélrendszeri úton terjedő hepatitis A-vírus - HAV - lappangási ideje 14–40 nap, az E-vírusé - HEV - kissé hosszabb. Elsősorban a rossz higiénés körülmények között, túlzsúfoltságban, árvíz sújtotta területeken élőket veszélyezteti.

A lappangási idő alatti tünetek

 • Fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet.
 • Étvágytalanság, teltségérzet, haspuffadás.
 • jobb bordaív alatti nyomás-feszülés.
 • Hígabb, világosabb széklet.
 • Sötétebb színű vizelet.
 • Sárgaság.

A betegség általában gyorsan lezajlik, a sárgaság 1–4 hét alatt megszűnik, és a teljes gyógyulás, vagyis a májenzimek normalizálódása körülbelül 6 hónap alatt áll helyre. Tehát akut betegségről van szó, mely 99%-ban teljesen meggyógyul.

Jegyezd meg!
A HEV igen veszélyes a terhes nőkre, mert esetükben sokszor halálos kimenetelű májgyulladást okoz.

Más a helyzet a hepatitis B- és a hepatitis C-vírus esetében. Ezek vér útján és szexuálisan terjedhetnek. A leggyakoribb fertőzési lehetőség: közös fecskendő-, körömolló-, fogkefe-, borotvahasználat, intim ékszer betétele, tetoválás, anális szex és szexuális aberrációk.

Amit a HBV-ről tudni érdemes

A HBV lappangási ideje 30–180 nap. Ez idő alatt lényegében panaszmentes az érintett, legfeljebb a betegség tüneteinek megjelenése előtt lehetnek enyhe panaszok, majd kialakul a májenzimek megemelkedése, ami 10%-ban sárgasággal jár együtt. A HBV esetében a lefolyás lehet akut, szubakut és krónikus. A megbetegedők 95%-a az akut szakasz lezajlása után körülbelül 6 hónap alatt teljesen meggyógyul, panaszmentes lesz, májenzimei normalizálódnak. Kis százalékban előfordul, hogy nem tökéletes a gyógyulás, mert a vírust a szervezet nem képes legyűrni.

Ilyenkor a májenzimek emelkedettsége 6 hónapon túl is fennáll, vagyis a betegség krónikussá válik. Ennek időtartama a gyulladás erősségétől, aktivitásától függően változhat. Lehet 1, de akár 15 év is, esetleg élethosszig tarthat. A tartós gyulladás következménye, hogy a májsejtek pusztulnak, s egy idő után az amúgy kiválóan regenerálódó máj már nem képes lépést tartani a gyulladás miatti sejtpusztulással, s kialakul a májzsugorodás.

A HBV-fertőzés talaján kialakult májzsugor májrákhoz vezethet. Ritkán ugyan, de számolni kell azzal is, hogy a betegség igen erőteljes és gyors lezajlása a beteg halálát okozza.

Jó tudni!
HBV-fertőzésnél előfordulhat az is, hogy a bekerült vírus nem vált ki betegséget. Ez a hordozóállapot élethosszig fönnmarad, s így az érintett folyamatosan fertőzőképes. Hepatitis D-vírus- - HDV - fertőzése csak annak lehet, aki krónikus HBV-fertőzésben szenved!

 

Amit a HCV-ről tudni érdemes

Lappangási ideje 15–150 nap. Különösen elterjedt a drogfogyasztók és a felelőtlen szexuális életet élők között. A HCV első megjelenését tekintjük az akut megbetegedésnek. Egyébként 70%-ban krónikus, éveken át tartó – 4–25 év –, hullámzó aktivitású májgyulladást hoz létre. Ennek pedig májzsugor, illetve májrák lehet a végeredménye.
Ráadásul a krónikus HCV-fertőzés nehezen kezelhető, mert a C-vírus igen változékony, s ezt a szervezet immunrendszere nem képes kellőképpen követni. Tehát, mire a vírus ellen elkezd termelődni az ellenanyag, addigra az átalakul, és már más ellenanyagra van szükség ahhoz, hogy a szervezet elpusztíthassa. Az új változatok megjelenése újabb és újabb gyulladást eredményez a májban. Ez az oka a hullámzó lefolyásnak.

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Legfontosabb a megelőzés!

A megelőzés az A-, B-, E-vírus esetén védőoltással lehetséges. Ezek lehetnek aktívak és passzívak. Az aktív védőoltás esetén olyan vírusrészecskét juttatnak a szervezetbe, mely megbetegedést nem okoz ugyan, de a szervezet immunreakcióját kiváltja, s így a vérben specifikus ellenanyagok termelődnek. E-vírus elleni oltóanyag – miután hazánkban ez a fajta májgyulladás ritkán fordul elő – csak külön megrendelésre szerezhető be.

 • Az A-vírus elleni aktív oltóanyag mind gyerek-, mind felnőttváltozatban kapható a patikákban. Azoknak érdemes ezt az oltást megkapniuk, akik veszélyeztetettek akár külföldre utazás, akár betegségük, akár a környezetük vagy foglalkozásuk okán. Az oltás két szúrásból áll, 6–12 hónapos különbséggel. Már az első oltás is védettséget biztosít egy hónap múlva, de a tartós immunizáció, ami húsz év is lehet, csak a második után alakul ki.

 • B-vírus esetén szintén lehetőség van aktív védőoltásra, mely néhány éve bekerült a kötelezően adandó védőoltások közé a B-vírus-hepatitis terjedése miatt. Ezt a három oltásból álló sorozatot a gyerekek 14 éves korban kapják meg: az első szúrás után egy hónap múlva jön a második, majd az első után hat hónap múlva a harmadik szúrás. Ez a sorozat négy-öt évre biztosít védettséget, ezért ennek letelte után emlékeztető oltást kell kapnia a páciensnek, öt évente egy oltás már elég az immunitás fenntartásához. Ezt az oltást minden promiszkuitásban élő embernek elemi érdeke, hogy megkapja. Vannak olyan kombinált oltóanyagok is, melyek együtt védenek A- és B-vírus okozta hepatitis ellen.

Szerteágazó szövődmények

A fertőző májgyulladás okfüggő szövődményei: elhúzódó sárgaság, májzsugor, májrák, agresszív fertőzés esetén elhalálozás.

 • HCV ellen sajnos még nincs védőoltás! Ezért próbálj meg másként védekezni ellene!
 • Igen fontos az alapvető higiénés rendszabályok betartása - A-, E-vírus -, a kézmosás és a WC-fertőtlenítés!
 • Miután bizonyos kórokozók vér útján és szexuális úton is terjednek - B-, C-, D-vírus -, kiemelten fontos, hogy ne használj intravénás drogot!
 • Ne bocsátkozz felelőtlenül szexuális kalandokba, használj mindig óvszert!
 • Életbevágó! Amennyiben megbetegszel, azonnal fordulj orvoshoz!

Terápiás lehetőségek

 • Akut májgyulladásnál igen lényeges – különösen az első hónapban –, hogy sokat pihenj, ne végezz megerőltető testmozgást, fizikai munkát! A pihenés a fekvő testhelyzetet jelenti, mert a máj gyógyulási hajlama a vérellátás miatt így a legmegfelelőbb.
 • A keringés javítására alkalmazhatsz meleg vizes palackot, melyet a jobb bordaívre kell helyezni. Ugyanezt a célt szolgálja a köpölyözés is.
 • Fontos, hogy bőven igyál folyadékot, illetve egyél édességeket a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében! Szedhetsz nagy adagban immunerősítő vitaminokat is.

Jó tanács
Kerüld a betegség alatt a különböző alkoholos gyógynövénykivonatok alkalmazását, mert ezek megterhelik a májműködést.

 • Alapvető, hogy a teljes gyógyulásig ne fogyassz alkoholt, mert ezzel nagymértékben gátolod a regenerálódást!
 • A hagyományos orvosi kezelést kiegészítheted léböjtkúrával, salaktalanítással, immunerősítő készítmények alkalmazásával.
 • Használhatsz a szervezet öngyógyító törekvéseit elősegítő máj-, epeműködésre ható homeopátiás és fitoterápiás készítményeket, például füstike-, katáng-, máriatövis-, apróbojtorján-, vérehullófecskefű-tartalmúakat.
 • A máj energetikai állapotának serkentésében segíthet még a talpmasszírozás és az akupunktúra is!
 • Fürdésnél alkalmazz száraz és nedves testledörzsölést, mellyel elősegítheted a méregtelenítést!

 • Szintúgy, ha édes tejsavót iszol, mely szintén jótékony hatású az epe- és májműködés szempontjából.
 • A sárgaság csökkentése érdekében ügyelj arra, hogy epeürülést segítő élelmiszereket egyél! Ilyen az articsóka, a retek, az avokádó, a lazac és a vaj. Könnyű, ízletes ételeket fogyassz, enyhén fűszerezve!

Krónikus májgyulladás esetén feltétlenül orvosi kezelésre és kontrollra van szükséged! Az új keletű injekciós terápiák manapság már lényegesen jobb eredményekkel kecsegtetnek, mint a régebbiek. HBV esetén 40%-os, míg HCV fennállásakor 50%-os gyógyulási arányról lehet beszámolni. A fejlődés dacára mégis legbiztosabb a megelőzés.

Ha szeretnél még többet olvasni a máj lehetséges betegségeiről, illetve érdekelnek egészséggel és szépségápolással kapcsolatos témák, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az InforMed » oldalát!

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük