A fémallergia legjellemzőbb tünetei: még bizonyos ételek is kiválthatják

Ezt az öt meglepő dolgot biztos, hogy te sem tudtad mind!

allergia (3)
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az arra érzékenyeknél elsősorban bizsuk viselése során jelentkeznek panaszok. Égő, viszkető érzés, bőrvörösség, viszketés jelzi, ha allergiás vagy az ékszer valamelyik fémösszetevőjére.

A tünetek meg is szűnnek, ha leveszed a nyakláncot vagy fülbevalót. Ám a fémallergia ennél összetettebb problémákat is okozhat, sokszor például még az allergénmentes fémekben sem bízhatsz meg.

A titánium is allergizálhat

A fogászatban és az ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumok ezért - a fémallergiás betegek számára – a hypoallergénként ismert titániumból készülnek. Korábbi vizsgálatok is igazolták azonban, hogy sajnos ez sem jelent mindenki számára megoldást, mert bár nagyon ritkán, de a titániumból készült implantátumok, ékszerek is allergiás reakciót okozhatnak.

ekszer-diszek

Ételek

A nikkelallergia nem csak bőrtüneteket okozhat – figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Bizonyos ételek, például a csokoládé, a zab, a  mogyoró és a paradicsom nikkeltartalma magas, így ha valaki nikkelallergia-szindróma esetén ezeket fogyasztja, akkor a táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket és vérszegénységet is okozhat az érintetteknél.

Tetoválás

A tartós festékek legtöbbje valamilyen fémet tartalmaz, ezért fémallergiások körében egyértelműen magasabb az allergiás reakció kockázata. A tetoválás után néhány nappal vagy néhány héttel később az adott bőrterületen allergiás ekcéma - kiütések, bőrpír, viszketés - jelentkezhet. A vörös festék okozza a legtöbb problémát a tetováló festékek közül. Alapfémje egy higanyszármazék, ám ezen kívül több szín is tartalmaz króm- és vas-oxidot, kobalt. és rézszármazékot, titán-dioxidot.

shutterstock 423971878

Kozmetikumok

A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzsok fémtartalma, vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is jelentkezhetnek allergiás tünetek. A szemfesték kobaltot és nikkelt tartalmazhat, de a fémallergiásoknak a hajfesték megválasztása során is körültekintőnek kell lenniük, az allergiás reakció fejbőrviszketés, kiütések mellett hajhullást is okozhat.

Fogszabályzó, fogászati és ortopédiai implantátumok

Fogszabályzó több anyagból is készülhet, a legelterjedtebb a fémkészülékek használata. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem napokkal a kezelés után jelentkeznek. Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz, ilyen kései reakciót okozhat például a fogtöméshez használt anyag is. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudják állapítani, allergiavizsgálatot szükséges végezni. Fémallergia esetén az ortopédiai implantátumok is allergiás tüneteket okozhatnak: fertőzéssel vagy egyéb mechanikai problémával összefüggésbe nem hozható duzzanat, fájdalom jelentkezik az érintett ízület környékén.

Honnan tudhatod, hogy fémallergiás vagy?

Mivel a fogszabályozás meglehetősen időigényes folyamat, a készülék viselését is időbe telik megszokni, így érdemes az allergiavizsgálatot az egész procedúra megkezdése előtt elvégeztetni.

shutterstock 105583055

Ortopédiai műtétek előtt akár az implantátum cseréjét is megelőzheted, ha tudod, milyen fémekre vagy allergiás. Fémallergia gyanúja esetén tetoválások előtt, és kozmetikumokkal összefüggő panaszok kapcsán is érdemes a vizsgálatot elvégeztetni. Allergia ugyanis bármilyen életkorban kialakulhat, ezért ha volt korábban bármilyen panaszod – bőrpír, viszketés - fémből készült hajcsat, ruhaövcsat, nyaklánc, fülbevaló viselése során, akkor érdemes egy allergiateszttel megbizonyosodni róla, hogy fémérzékenységről van-e szó.

Allergizáló ételek

Ezek a hétköznapi ételek annyira mindennaposak, hogy gyakran nem is gondolna rá az ember, hogy kellemetlen tüneteket okozhatnak. Allergén minden táplálékban van, a rá érzékenyekben pedig a legalacsonyabb koncentráció is kiválthatja a panaszokat.

Képeken 7 hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük