Bőrpír, égő érzés, gyulladás és kiütések a bőrön: ez a fém okozza a legtöbb panaszt
A legtöbb panaszt okozó fémre a nők 30%-a allergiás.

GettyImages-1209539426
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki az ünnep óta kellemetlen bőrtüneteket tapasztal, annak érdemes átgondolnia, hogy milyen ételeket fogyasztott, milyen új kozmetikumokat használt, vagy ékszereket viselt, amikor a panaszok először jelentkeztek.

Az allergiás bőrtüneteknek több kiváltó oka is lehet, ezek egyike a fémallergia, melyet gyakran az ajándékba kapott ékszerek okoznak. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Kellemes meglepetés kellemetlen következményekkel

Nőként előszeretettel hordunk különböző kiegészítőket, hogy minél változatosabbá tegyük a megjelenésünket, kedvelt a sok színben és formában elérhető bizsuk viselése is.

GettyImages-1314283069

Sajnos azonban ezt nem mindenki engedheti meg magának, a bizsuk ugyanis olyan fémeket is tartalmazhatnak, melyek a fémallergiásoknál allergiás tüneteket okozhatnak.

A fémallergia tünetei

Bőrpír, égő érzés, gyulladás és kiütések a bőrön a fémallergia tünetei. Egy nyaklánc vagy egy fülbevaló is gondot okozhat az érintett területeken, de a kézfejen is megjelenhetnek ekcémás foltok, hámló, kiszáradt bőr a gyűrű viselésétől.

Nagyon kellemetlen, és gyakorlatilag ellehetetleníti annak az esélyét, hogy bizsukat viseljünk, akár pár órára, egy különleges alkalomra is, hiszen felvéve rövid időn belül jelentkeznek a tünetek.

Bármikor kialakulhat

Fémallergia - csakúgy mint az allergiák általában - bármilyen életkorban jelentkezhet. Előfordulhat, hogy korábban semmilyen tünet nem volt - esetleg csak enyhébb panaszok jelentkeztek, amiknek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget -, de egyszer váratlanul észrevesszük a fémallergiás tüneteket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A tünetek enyhítése

A fémallergia tünetei rendszerint rövid időn belül elmúlnak, amint a bőr nem érintkezik a problémát kiváltó ékszerrel. Ha a bőrpanaszok nem szűnnek, érdemes allergológushoz fordulni, aki gyógyszereket, gyulladáscsökkentő krémeket tud felírni a viszketés, gyulladás ellen.

Ez a fém okozza a legkevesebb panaszt

Fémallergia bármilyen fémre kialakulhat, a legtöbb panaszt azonban a nikkel okozza, előfordulása nők körében különösen magas, mintegy 30 százalék körüli. A bizsuk viselése okozza a legtöbb panaszt, ám tünetek jelentkezhetnek az ezüst ékszerektől is, mert ezeket más fémekkel is ötvözhetik.

GettyImages-531268677

Az eltérő összetétel miatt pedig az is előfordulhat, hogy az egyik ezüst ékszer panaszokat okoz, a másik pedig nem. Ha majdnem biztosra akarunk menni, akkor válasszunk arany ékszert, igaz, ez is csak a legkisebb eséllyel fog allergiás tüneteket okozni. 

A kivizsgálás megkímél a nagyobb kellemetlenségektől

Ahhoz, hogy a végére járjunk, pontosan melyik fém okozza a panaszokat, allergiavizsgálaton kell részt venni. Erre egyébként épp ideális ez az időszak, a hűvösebb hónapokban ugyanis kellemesebb az egy héten át hátra ragasztott tapaszokkal zajló vizsgálat elvégzése, mely közben csak korlátozott tisztálkodásra van lehetőség, a tapaszokat ugyanis nem érheti víz.

Cserébe viszont kiderül, ha valamelyik fém akár rövid, akár csak hosszabb idő múlva bőrtüneteket okoz. Így pedig nemcsak az ékszerválasztásnál, de akár fogászati kezelések, implantátumok, tehát nagyobb és költségesebb beavatkozások esetén is pontos információ lesz arról, hogy melyik fémre vagyunk allergiások.

12 kedvelt étel, ami puffadáshoz, fejfájáshoz vezethet

A kedvelt ünnepi fogások fejfájáshoz, puffadáshoz, emésztési panaszokhoz vezethetnek a nikkelallergiásoknál.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük