Milyen típusú a fejfájásod?
Teszteld magad!
Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma megoldására több módszer is létezik. Ismerd meg a legjobb ellenszereket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hihetetlen, de a fejfájás orvosilag betegségnek számít. Természetesen megjelenhet más betegségek kísérő tüneteként vagy panaszaként, de lehet egy teljesen önálló probléma is, mely teljes mértékben függ az általános egészségi állapottól.

A WHO két évvel ezelőtti felmérése alapján a felnőtt lakosságnak csupán egy-két százaléka nem találkozott még fejfájással, mely világviszonylatban nézve rettentően kevés.

Sőt az elmúlt négy évben a gyermekkori fejfájás is háromszorosára növekedett. Ennek hátterében természetesen annyira sok minden állhat, hogy hiába léteznek jobbnál jobb fejfájás-csillapító tabletták, a probléma mégis egyre gyakrabban kínozza a betegeket.

Megoldás?

A fejfájás egyik lehetséges megoldása az lehet, ha kideríted, hogy mi váltja ki, és egész egyszerűen kiiktatod az életedből azt az elemet. Ha tudod, hogy például a számítógép okozza, akkor nem ülsz a kritikus időnél többet előtte, és kerülöd a tévét, sőt a mozit is. Amennyiben ezt megteheted. Mert az igazság az, hogy a legtöbb fejfájást kiváltó okot nem lehet kiiktatni, mert a mindennapi életünk vagy akár a munkánk szerves része.

Így tehát marad a második megoldás, a tüneti kezelés. Ha nem tudod megszüntetni a kiváltó okot, akkor szüntesd meg a tünetet! Milyen egyszerűen hangzik, nem? De mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? Mindössze annyit, hogy a táskádban mindig lapul egy levél csillapító, és nem csak lapul, hanem egy idő után marokszámra fogy is.

Persze ha nem akarsz folyamatosan gyógyszereket szedni, akkor választhatod a természetes megoldásokat, melyek annak ellenére, hogy sokszor sokkal hatásosabbak, mint a gyógyszertárakban kapható kémiai készítmények, mégsem olyan népszerűek. Vajon miért? A legáltalánosabb válasz, hogy időigényesebb, mint lenyelni egy tablettát, és hát pont időd nincs.

A legjobb módszerek

Ennek ellenére most megosztjuk veled azokat a módszereket, melyek a legegyszerűbb és leggyorsabb természetes ellenszerei a fejfájásnak. Hiszen ha van természetes út, miért tömnéd magad orvossággal?

Kézmasszázs

Ha hirtelen rádtör a fejfájás, akkor masszírozd meg a két kézfejed. Kezdd az ujjbegyeidnél, majd haladj szépen lassan egészen a csuklódig. Egyetlen ujjadat se hagyd ki, és szentelj különösen nagy figyelmet a körömágyaknak, illetve a hüvelykujj és a mutatóujj közti puha résznek is, mely erős nyomásával a fejfájás azonnal csökken.

Légzés

Nagyon fontos, bár szinte soha senki nem gondol rá, hogy rendesen lélegezz egész nap. Ha nem figyelünk oda ugyanis, hajlamosak vagyunk a pihegésre. Ha észreveszed, hogy fáj a fejed, akkor nyiss ablakot, húzd ki magad és lélegezz nagyokat, mélyeket, ezzel oxigént juttatva az agyadba.

Vérnyomás

Nagyon erős fejfájást okozhat a hirtelen megemelkedő vérnyomás is. Ilyenkor feküdj le egy kicsit, fejed alá tegyél egy párnát, homlokodra pedig hideg borogatást, csukd be a szemed, és várj negyed órát.

Tea

Borsmentát és citromfüvet használj, ennek friss leveleit törd meg kissé, forrázd le, és ha már ihatóra hűlt, akkor ízesítsd mézzel. Legalább három deci teát kell ahhoz elfogyasztanod, hogy a fejfájás elmúljon. A citromfű és a menta a legtöbb zöldségesnél cserépben kapható. Így akár az íróasztalodon is tarthatsz belőlük.

Migrén

A migrént a legtöbb ember a nagyon erős fejfájás szinonimájaként használja. Leggyakrabban a 20 és 50 közötti nők körében fordul elő, mintegy 20-25 százalékos arányban. Rohamok formájában jelentkezik, mely minimum négy órán, de akár több napon át is tarthat. Egy-egy roham annyira erős lehet, hogy a napi teendők ellátásában is gátol, a legtöbb betegnél hányinger, hányás, étvágytalanság is kíséri. Sötét szobában, csendben, egyedül, teljes nyugalomban képesek átvészelni a rohamot, a legtöbb esetben fekve, behunyt szemmel. Járhat látászavarral is, és előre jelezheti egy feltűnő hangulatváltozás.

Rövid kérdőív

A tesztből megtudhatod, hogy „normális” fejfájásod van-e vagy migréned. Ha ötször vagy annál többször válaszolsz igennel, akkor potenciális migrénes páciens vagy.

 1. A rohamok órákig, esetleg napokig tartanak?
 2. Lüktető, csipkedő fájdalmat érzel?
 3. Fényre rosszabbodik az állapotod?
 4. Fizikai megterhelésre erősödik a fájdalom?
 5. Gátolja gondolkodásodat a fájdalom?
 6. Többségében egy oldalon fáj a fejed?
 7. Émelyegsz ilyenkor?
 8. Különösen érzékeny vagy ilyenkor a zajra?
 9. Évente legalább négyszer van rohamod?

Ha ennél részletesebb kérdőívet szeretnél olvasni, akkor érdemes kitölteni, majd kiértékeltetni a Magyar Fejfájás Társaság fejfájás tesztjét. Kattints ide, és a lap alján megtalálod a tesztet!

Ezen kívül ajánljuk még figyelmedbe a társaság egyéb fejfájással és migrénnel kapcsolatos leírásait is, hiszen nagyon részletesen vezetnek végig a tüneteken és a megoldásokon. Kattints ide, és válassz a lap alján található témákból!

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük