Fehér foltok a fogakon: mi az a fluorózis, és hogyan kezelhető?
A fluorózis gyermekkorban előzhető meg, felnőttkorban már csak kezelhető.

fogaszat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha fogászati problémákról van szó, legtöbbeknek a szuvasodás, illetve a fogínyproblémák jutnak eszébe.

A fluorózis szó már kevésbé ismert, pedig a zománcfejlődési rendellenesség enyhébb formájával bizonyára mindenki találkozott már.

Mi az a fluorózis?

A fluor erősíti a csontokat és a fogakat, gátolja a lepedékképződést, ám ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben történik a bevitele, fluorózis alakulhat ki. Ez a túlzott zománcfejlődés együtt jár a fogak sérülékenységével. Enyhébb esetben pusztán fehér foltok jelennek meg a fogzománcon, súlyosabb esetben azonban a fogak sárgás - esetleg barnás - elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.

A probléma különösen a fejlődőben lévő fogakat érinti, kialakulásáért a fogzománc érési szakaszában történő túlzott fluoridbevitel tehető felelőssé. Különösen az 1-8 éves korosztályra jelent veszélyt a fokozott fluoridbevitel. 

Míg felnőttek esetében a WHO által javasolt napi fluoridbevitel felső határa 14 mg, addig az FDA - Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal - ennél szigorúbb értékeket állapít meg. Ajánlásuk szerint a napi bevitel felső határa felnőttek esetében 10 mg, gyerek esetében pedig legfeljebb 1-2 mg lehet.

Ha nyolcéves kor alatt fokozott fluoridbevitel történik, akkor a maradandó fogakon a fluorózis tünetei jelentkezhetnek. Ezért fontos, hogy amíg a kicsik nem tudják kiköpni a fogkrémet, fluoridmentes vagy csökkentett fluoridtartalmú fogkrémet használjanak. A fluoridbevitel túladagolása csak belsőleg történő fogyasztás esetén lehetséges - tehát a fluoridos fogkém használata, esetleg fluoridos ecsetelés önmagában nem jelent veszélyt, csak akkor, ha a kicsi rendszeresen lenyeli.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fluorózis kezelése

Amennyiben már kialakult a fluorózis, ám enyhe fokú, úgy nincs különösebb teendő - esetleg fogfehérítéssel javítható az esztétikai probléma. Komolyabb esetben a fogzománc mikroabrázióját, vagyis a fogzománc felső, gyengébb rétegének eltávolítását javasolhatja a fogorvos. Ilyenkor ínyvédelem mellett savval kezelik a fogfelszínt, majd eltávolítják a gyengébb, felszíni réteget egy speciális pasztával. Ezt követően kerül sor a polírozásra és a fluoridtartalmú pasztával történő kezelésre.

Egy másik kezelési módszer lehet a direkt felépítés, mely során a fogorvos egy vékony kompozitréteget visz fel a fogfelszínre - mellyel eltakarhatók a foltok. Amennyiben azonban jelentősebb a foganyagveszteség, úgy már csak a fogtechnikus által készített direkt porcelánhéjak, illetve a korona jöhet számításba.

Ezektől lehet sárga a fogad

Ha ragyogó mosolyra vágysz, akkor inkább csak ritkán falatozz belőlük, és moss fogat utánuk, vagy használj szájvizet, amilyen hamar csak lehetőséged adódik rá.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük