Fehér foltok a fogakon: mi az a fluorózis, és hogyan kezelhető?

A fluorózis gyermekkorban előzhető meg, felnőttkorban már csak kezelhető.

Fehér foltok a fogon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogászati problémákról van szó, legtöbbeknek a szuvasodás, illetve a fogínyproblémák jutnak eszébe.

A fluorózis szó már kevésbé ismert, pedig a zománcfejlődési rendellenesség enyhébb formájával bizonyára mindenki találkozott már.

Mi az a fluorózis?

A fluor erősíti a csontokat és a fogakat, gátolja a lepedékképződést, ám ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben történik a bevitele, fluorózis alakulhat ki. Ez a túlzott zománcfejlődés együtt jár a fogak sérülékenységével. Enyhébb esetben pusztán fehér foltok jelennek meg a fogzománcon, súlyosabb esetben azonban a fogak sárgás - esetleg barnás - elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.

A probléma különösen a fejlődőben lévő fogakat érinti, kialakulásáért a fogzománc érési szakaszában történő túlzott fluoridbevitel tehető felelőssé. Különösen az 1-8 éves korosztályra jelent veszélyt a fokozott fluoridbevitel. 

Míg felnőttek esetében a WHO által javasolt napi fluoridbevitel felső határa 14 mg, addig az FDA - Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal - ennél szigorúbb értékeket állapít meg. Ajánlásuk szerint a napi bevitel felső határa felnőttek esetében 10 mg, gyerek esetében pedig legfeljebb 1-2 mg lehet.

Ha nyolcéves kor alatt fokozott fluoridbevitel történik, akkor a maradandó fogakon a fluorózis tünetei jelentkezhetnek. Ezért fontos, hogy amíg a kicsik nem tudják kiköpni a fogkrémet, fluoridmentes vagy csökkentett fluoridtartalmú fogkrémet használjanak. A fluoridbevitel túladagolása csak belsőleg történő fogyasztás esetén lehetséges - tehát a fluoridos fogkém használata, esetleg fluoridos ecsetelés önmagában nem jelent veszélyt, csak akkor, ha a kicsi rendszeresen lenyeli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A fluorózis kezelése

Amennyiben már kialakult a fluorózis, ám enyhe fokú, úgy nincs különösebb teendő - esetleg fogfehérítéssel javítható az esztétikai probléma. Komolyabb esetben a fogzománc mikroabrázióját, vagyis a fogzománc felső, gyengébb rétegének eltávolítását javasolhatja a fogorvos. Ilyenkor ínyvédelem mellett savval kezelik a fogfelszínt, majd eltávolítják a gyengébb, felszíni réteget egy speciális pasztával. Ezt követően kerül sor a polírozásra és a fluoridtartalmú pasztával történő kezelésre.

Egy másik kezelési módszer lehet a direkt felépítés, mely során a fogorvos egy vékony kompozitréteget visz fel a fogfelszínre - mellyel eltakarhatók a foltok. Amennyiben azonban jelentősebb a foganyagveszteség, úgy már csak a fogtechnikus által készített direkt porcelánhéjak, illetve a korona jöhet számításba.

Ezektől lehet sárga a fogad

Ha ragyogó mosolyra vágysz, akkor inkább csak ritkán falatozz belőlük, és moss fogat utánuk, vagy használj szájvizet, amilyen hamar csak lehetőséged adódik rá.

10 étel és ital, amiről nem is sejtenéd, hogy sárgává teszi a fogakat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük