Nem múló fáradtságot és levertséget okozó gyógyszerek: nem csak az allergia elleniek álmosítanak
Állandóan fáradtnak és álmosnak érzed magad? Lehet, hogy egy gyógyszer a ludas.

GettyImages-525299579
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kimerültség, álmosság hátterében rengeteg dolog állhat, a legkézenfekvőbb életmódbeli tényezőkön, például a kevés alváson túl bizonyos betegségek, illetve vitaminhiány is. 

A vényköteles és vénymentesen kapható gyógyszerek egyik leggyakoribb mellékhatása a fáradtság, ami talán nem a legkellemetlenebb következmény, ám így is jócskán befolyásolhatja az ember mindennapjait. 

Fáradtságot okozó gyógyszerek

A krónikus álmosság gyakran azért következik be, mert a pirulák hatással vannak az agy ingerületátvivő anyagaira, a neurotranszmitterekre. Ilyenek például az acetilkolin, a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin. Ezek a molekulák üzeneteket szállítanak az egyes idegsejtek között, némelyikük befolyásolja, hogy mennyire érzed magad álmosnak vagy épp ébernek. Amennyiben az orvosság szedésekor kimerültség jelentkezik, érdemes konzultálni a kezelőorvossal. Az antihisztamint tartalmazó allergia elleni szerek hasonló hatása közismert, ám a gyógyszerek számos további csoportja okozhat ilyen tünetet.

GettyImages-840631958
Fotó: mixetto / Getty Images Hungary

Vérnyomáscsökkentők

A magas vérnyomás nagyon sokakat érint, az egyik bevett, bár általában nem elsőként kipróbált kezelési módja a béta-blokkolók szedése. Ezek a készítmények az adrenalin szívre kifejtett hatásának gátlásával érik el a szívverés lassulását és a vérnyomás csökkenését. Ehhez a csoporthoz tartozik az atenolol, a metoprolol és a propranolol nevű hatóanyag is. Az ilyen orvosságokat szedők keze-lába hideg lehet, súlygyarapodást és fáradtságot tapasztalhatnak meg. 

Antidepresszánsok

A hangulatjavító antidepresszánsok sajnos elég kellemetlen tüneteket okozhatnak. A hányingeren túl fokozódó étvágy jelentkezhet, ami gyakran vezet súlygyarapodáshoz. Szexuális problémák is felléphetnek. A pirulák miatti kimerültségnek több oka lehet. A szedés megkezdését követően kifejezetten jellemző a fáradtság, néhány gyógyszer pedig alvászavarokat idézhet elő, a beteg éjszaka nem tudja kipihenni magát, napközben pedig gyengült koncentrációval, az ébrenlét nehezítettségével küzdhet. Az amitriptilin, a doxepin és az imipramin tartozik például ide. 

GettyImages-1165709528
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

Szorongásoldók

A szorongásra, nyugtalanságra, álmatlanságra benzodiazepin-tartalmú orvosságokat szedők is megtapasztalhatják a gyógyszer indukálta fáradtság érzését. A legismertebb ilyen készítmények a Xanax, a Seduxen és a Rivotril. A konkrét pirulától függ, hogy mennyi ideig tartó álmosságot okoz.

Izomlazítók

Izommerevség miatti fájdalmakra, főleg akut problémánál az orvosok olykor izomlazítót javasolnak. Az ilyen gyógyszerek nyugtató tulajdonsággal is bírnak, mellékhatásaik között a fáradtság, a gyengeség és a vérnyomáscsökkenés szerepel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Opioid fájdalomcsillapítók

A morfin- és az oxikodontartalmú fájdalomcsillapítókat általában erős fájdalomra, daganatos megbetegedések, illetve mozgásszervi panaszok esetén írják fel. Székrekedést, hányingert okozhatnak, főleg az első napokban. A páciens fáradt és dekoncentrált lehet, de néhány nap után ez is elmúlhat, amint a szervezet hozzászokott a szerhez. 

Nagyon fontos, hogy a beteg, amennyiben az orvosság hatására jelentkező fáradtságérzetet, álmosságot tapasztal, az orvosával együtt keressen megoldást a problémára. A vény nélkül kapható készítmények esetében a gyógyszerész segítségét érdemes kikérni. A tünetek legyőzésében segíthet, ha az illető beilleszt a napjaiba némi testmozgást, sétát, elfogyaszt egy zöld teát, esetleg kávét. 

Fáradt vagy? 10 akupresszúrás pont a testen, ami segíthet, ha kevés az energiád

Testszerte több nyomópont is található. A kézen, a lábon és egyéb részeken elhelyezkedő pontokat érdemes megjegyezni, hogy bárhol, bármikor energiát adhassanak kimerültség esetén.

(Képek forrása: getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük