Így vehetsz búcsút a körömgombától: ez a gyógyszeres körömlakk segít (x)
A körömgomba nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi probléma is. Szerencsére létezik hatékony és kényelmes megoldás.

GettyImages-1012054334
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itt a nyár, előkerülnek a szandálok és a papucsok, és ezzel együtt a lábkörmünk állapota is fókuszba kerül. A körömgomba nyáron különösen zavaró lehet, hiszen nemcsak egészségügyi, hanem esztétikai probléma is. Szerencsére létezik hatékony és kényelmes megoldás. 

A gombás körömfertőzés egy kellemetlen, akár hosszú ideig is tartó és gyakori megbetegedés, ami a kutatások szerint a lakosság tíz százalékát is érintheti. 

A fertőzés a köröm repedésein, illetve a bőr sérülésein keresztül jut be a szervezetbe. A nyári hónapokban a gombás fertőzések könnyebben terjednek, mert a meleg, nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának. Az egyik legkedvezőbb hely a számukra a lábujjak (és kézujjak) körmét felépítő elhalt szövet. 

A lábköröm gombásodása (onychomycosis) kellemetlen, csúnya és fájdalmas is lehet. A körömlemez elszíneződik, megvastagodhat, súlyos esetekben a köröm le is eshet.

Nem csak esztétikai probléma

Az elváltozás igen csúnya és zavarba ejtő lehet, negatívan befolyásolhatja az érintettek munkahelyi és szociális életét, és súlyos esetekben káros hatással lehet az önbecsülésükre is. A látható fertőzés takargatása azonban nem megoldás. 

GettyImages-547984191

Sokan azt hiszik, hogy a fertőzést elrejthetik egy élénk színű körömlakkal. Nem érdemes félvállról venni a tüneteket, mert a körömgomba a későbbiekben nagyon komoly probléma lehet. Akár más bőrbetegségekhez is vezethet, fájdalmat, kellemetlen érzést is okozhat. 

A körömgomba eltüntetése nehéz, és hosszú ideig eltarthat bizonyos kezelések esetében. Ennek az az oka, hogy a köröm keménysége megnehezíti, hogy az alkalmazott terápia behatoljon oda, ahol a fertőzés van. Ezért fontos, hogy már a fertőzés korai stádiumaiban cselekedjünk. Mivel a körömgombától nehéz megszabadulni, érdemes olyan kezelést választani, amely hatékony és kényelmes is egyben. Az Exoterbyn gyógyszeres körömlakkot négy hét napi egyszeri használat után elég már csak hetente használni, ráadásul a kezelés nem igényel körömreszelést. 

Egy körömlakk, ami egyszerűen segít

Az Exoterbyn egy olyan gyógyszeres körömlakk, ami a gombák széles köre ellen hatásos hatóanyagot tartalmaz. Ez a terbinafin, amit súlyosabb gombás fertőzés esetén gyakran alkalmaznak tablettás formában - ez kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhető.  

A terbinafin körömlakk formájában célzottan, közvetlenül a körömben, a fertőzés forrásánál tudja kifejteni gombaellenes hatását. Csak helyileg hat, csak a körömben halmozódik fel, ahol magasabb koncentrációt ér el a szájon át alkalmazott hatóanyaghoz képest, a véráramba viszont csak elhanyagolható mennyiségben kerül be.

A köröm vastag rétegekből áll, ami akadályt jelenthet a gombaellenes hatóanyag számára. Míg vannak olyan gyógyszeres körömlakkok, amelyeknél a körömreszelés minden egyes használat előtt kötelező lépés, az Exoterbyn esetében ez a művelet kihagyható. Összetételének köszönhetően a terbinafin a köröm reszelése nélkül képes behatolni a köröm mélyebb rétegeibe. A felvitt körömlakk pedig gyorsan, 30 másodperc alatt megszárad, és áttetsző, matt réteget képez.

A körömgomba makacs fertőzés, kezelése több hónapig is eltarthat, de az Exoterbyn kényelmes megoldást kínál. Használata során a köröm mélyebb rétegébe eljuttatott hatóanyag idővel felhalmozódik, ezért elegendő az Exoterbyn körömlakkot négy hét után már csak hetente egyszer felvinni. 

Túl szoros cipők, nedves lábak: mit tehetünk, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét?

A legjobb természetesen az, ha megelőzzük a fertőzést. Ehhez érdemes megfontolni az alábbiakat: 

  • Ne járjunk mezítláb nyilvános helyeken, zuhanyzókban, fürdőkben, uszodákban és öltözőkben! Mindig alaposan töröljük meg a lábunkat testedzés és futás után!
  • A szoros, magas sarkú cipők viselése is megnövelheti a körömgomba előfordulási gyakoriságát. A túl szoros cipők sérülést okozhatnak a lábujjakon, és megakadályozhatják a láb megszáradását, ami megnöveli a fertőzés kockázatát.
  • Válasszunk természetes anyagokból készült cipőket és zoknikat, amelyekben szellőzni tud a láb! Váltogassuk a cipőt, ne hordjuk két egymás utáni nap ugyanazt, viselés után helyezzük ki cipőket a szabadba, hogy azok „kiszáradhassanak”!

A körömlakkos terbinafin enyhébb és középsúlyos körömgomba esetén hatékony. Az Exoterbyn vény nélkül megvásárolható a gyógyszertárakban.

JOBB EXOTERBYN DOBOZ ÜVEGCSÉVEL.png

OEXO1883/06.21

Vény nélkül kapható, terbinafintartalmú gyógyszer. 

Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest Bartók Béla út 43-47  Tel.: +36 1 430 2890                                 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Képek forrása: Sandoz, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük