Meglepő, milyen étel segíthet a rossz lehelet elűzésében: a bélrendszert is támogatja
Nem csak a mentolos cukorka és a rágó segíthet a rossz lehelet megszüntetésében.

kovászos kenyér
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kellemetlen szájszag zavarba ejtő panasz, ami szégyenérzetet kelt az érintettekben, és visszahúzódáshoz vezethet. Ébredést követően a legtöbben találkoznak vele, ekkor teljesen természetes, mint ahogyan például dohányzás vagy bizonyos ételek elfogyasztása után is.

Amennyiben viszont régebb óta fennáll a tünet, már betegség is meghúzódhat a hátterében, így aztán mindenképp érdemes megkeresni az okokat. Kutatók szerint pedig bizonyos élelmiszerekkel is lehet kísérletezni a szájszag elűzésében. 

Ételek rossz lehelet ellen

A rossz lehelet, orvosi nevén halitosis leggyakoribb oka a nem megfelelő szájápolás. A fogak között megbújó élelmiszermaradékok bomlásnak indulva kellemetlen szagot áraszthatnak. A nem rendszeresen vagy megfelelően végzett fogmosás a baktériumok felgyülemléséhez, majd fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet, ezek is előidézhetik a problémát. Makacs halitosis esetén tehát az első teendő a fogorvos felkeresése. 

A sokakat érintő probléma leküzdésében a szakemberek feltételezése szerint bizonyos élelmiszerek is segíthetnek. A hipotézis, hogy a szájüregben található, nem kívánatos baktériumok ellen a táplálkozás során bejuttatott probiotikumok felvehetik a harcot. Egy 2022 decemberében publikált tanulmány, más kutatások áttekintésével készült metaanalízis ezt a feltevést látszik alátámasztani. A kutatásokban részt vevők a tüneteik rövid távú javulásáról számoltak be. Így a szerzők úgy gondolják, hogy a probiotikumoknak valóban lehet a lehelet szempontjából is némi pozitív hozadéka.

Ezek a jótékony baktériumok támogatják az egész emésztőrendszert, hozzájárulnak az egészséges és változatos bélflóra fenntartásához. Ezáltal pedig lehetővé teszik a szervezet számára, hogy az élelmiszerek szélesebb választékát eméssze hatékonyan - ez szintén csökkentheti a szájszagot. 

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az általános jó közérzethez, az idegrendszer egészséges működéséhez is. Szintjük a megfelelően összeállított, változatos táplálkozás útján növelhető, olyan ételekkel, mint a joghurt, a kovászos kenyér, a fermentált zöldségek, így a savanyúkáposzta, illetve a fermentált szójababból készülő tempeh.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatások is csak átmeneti enyhülésről számoltak be. Nem múló halitosis esetén muszáj felderíteni az okokat. A fentebb sorolt egészségügyi problémákon túl más tényezők is szerepet játszhatnak benne. Így például a savas gyomortartalom visszaáramlásával járó reflux, bizonyos anyagcsere-betegségek, daganattípusok, vesebetegség és májelégtelenség is meghúzódhat a háttérben. A cukorbetegséggel élőknek különösen oda kell figyelniük a gyümölcsös, édes illatú leheletre, az ugyanis egy akut szövődmény, a legrosszabb esetben akár eszméletvesztéssel és halállal járó ketoacidózis jele lehet. 

Töredezett nyelv, fehér lerakódás: melyik elváltozás milyen betegséget jelez?

A szájban és a nyelven megjelenő különféle változások, elszíneződések vagy repedések túlnyomórészt ártalmatlanok, ezért a félelemre semmiképpen nem adnak okot, mégsem árt óvatosnak lenni velük.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük