Új gyógymódot találtak az érelmeszesedésre: meglepő, de egy pattanásokra használt gyógyszer az, ami segíthet
Tudósok azt találták, hogy az akné kezelésére használt antibiotikum gyógymódot jelenthet az érelmeszesedésre.

cover-érelmeszesedés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot, és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akné kezelésére általában használt gyógyszer hatékony gyógymód lehet a betegségre.

A Cambridge-i Egyetem és a Londoni King's College tudósai vezette kutatócsoport felfedezte, hogy az a molekula felelős az érfalak rugalmatlanságát okozó érelmeszesedésért, melyről korábban úgy vélték, hogy csak a sejteken belül létezik a DNS kijavítása céljából.

Az akné kezelésére használt antibiotikum segíthet

Az érelmeszesedés szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, stroke-ot és demenciát okozhat. Jelenleg nincs hatékony gyógymódja a betegségnek, melyet a kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok okoznak, rugalmatlanná téve az artériákat, akadályozva a szervezet vérellátást.

A Brit Szívalapítvány által támogatott kutatásban a tudósok azt találták, hogy a poli(ADP-ribóz) vagy PAR, mely a DNS kijavításában játszik szerepet, vezérli a csontszerű kalciumlerakódást az érfalakban.   

A krónikus vesebetegségben szenvedő patkányokban a kutatók azt találták, hogy az akné kezelésére használt antibiotikum, a monociklin gyógymódot jelent az érelmeszesedésre, megakadályozza a kalciumfelhalmozódást az érrendszerben. A több mint egy évtizedes alapkutatás eredményeként született tanulmányukat a kutatók a Cell Reports tudományos folyóiratban tették közzé.

ajanlo-erelmeszesedes-ok

- Az érelmeszesedés mindenkinél előfordul, ahogyan a szervezet öregszik, de a dialízisen lévő betegek esetében felgyorsul, esetükben még a gyerekek is szenvedhetnek tőle. Eddig nem tudtuk, mi irányítja ezt a folyamatot, és azt hogyan kell kezelni - idézte a Cambridge-i Egyetem közleménye Melinda Duer professzort, a tanulmány egyik vezető szerzőjét.

- Ez a megkeményedés vagy biomineralizáció létfontosságú a csontok képződésében, de az artériákban felhalmozódva számos érrendszeri és más betegséget okoz. Meg akartuk tudni, mi okozza ezt, és miért koncentrálódik a folyamat a kollagén és az elasztin körül, mely az érfal nagy részét alkotja. 

- Évekig azt gondoltuk, hogy az érelmeszesedés a DNS-károsodással áll kapcsolatban, és a DNS-károsodás az az út, melyet számos tényező, mint a dohányzás, a vérzsírok, bekapcsolnak - magyarázta Cathy Shanahan professzor, a tanulmány társszerzője. 

A cikk az ajánló után folytatódik

NMR-spektroszkópiával a kutatók kimutatták, hogy, amikor a sejteket stressz éri, és elhalnak, PAR-t bocsátanak ki, mely szorosan kapcsolódik a kalciumionokhoz. Aktiválódva a PAR elkezd nagyobb kalciumcseppeket kibocsátani, melyek az érfalak rugalmasságát biztosító alkotóelemekhez kötődnek, rendezett kristályokat formálnak, és megkeményednek, rugalmatlanná teszik az ereket.

- Soha nem gondoltuk volna, hogy ezt a PAR okozza. Ez egy véletlen felfedezés volt, de tovább tanulmányoztuk, és elvezetett egy lehetséges terápiához - mondta Duer.

A kutatók azt remélik, hogy 12-18 hónapon belül elkezdhetik betegeken a klinikai próbákat.

Tíz étel, ami véd a szívbetegségtől

Néhány étel növeli az LDL-koleszterin szintjét, ami véd a szívbetegségektől. Napi szinten lehetne fogyasztani őket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük