Az epilepszia szinte észrevehetetlen tünetei: sokan figyelemhiánynak hiszik a gyerekeknél
A roham amellett, hogy felettébb ijesztő, veszélyes is: nemcsak a betegnek.

ájult nő stabil oldal
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krónikus, rohamokban jelentkező betegségről a médiából sugárzott kép egy habzó szájú, görcsöktől a földön fetrengő, ájult alak, holott ez csak a betegség egyik, grand mal roham néven ismert típusa. A probléma előfordulása olyan változatos, hogy sokan látták már az enyhébb tüneteket.

Az epilepsziás rohamok oka az agy idegsejtjeiben lejátszódó kisülések számának fokozódása, de pontos mechanizmusa ismeretlen. Valószínűsíthető, hogy a kémiai egyensúly felborulásával a neurotranszmitterekhez, azaz ingerület-átvivő anyagokhoz köthető a zavar kialakulása, ami legtöbbször, amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan el is múlik.

Az epilepsziás roham tünetei

A gyermekkori epilepszia feltűnő külső jelek nélkül is lejátszódik az agyban. A pillanatnyi elkalandozás, bambulékonyság is epilepsziás tünet lehet. Ennek jellemzője, hogy a gyerek egyre gyakrabban, akár napi száz alkalommal is elréved a semmibe úgy, hogy közben láthatóan nem érzékel semmit a külvilágból, és később fel sem tudja idézni, mi történt vele. 

gyerek iskola uncsi

Látványosabb, de a grand malnál, azaz nagy rohamnál kevésbé ijesztő, amikor az izmok hirtelen tónustalanná válnak, és tiszta tudat mellett a gyermek egyszer csak összecsuklik, majd másodpercekkel később feláll, mintha mi sem történt volna. Ekkor elég segíteni a felállásnál, és az esetlegesen kialakult kellemetlen helyzetben a gyermek mellett maradni, hogy lelkileg a lehető legkevésbé viselje meg a betegsége. A nagy rohamokat produkáló betegek száma sem elenyésző, a betegség a populáció közel 5%-át érinti, ezért fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak is, mi a teendő egy nagyobb roham esetében.

Mi a teendő a nagy roham esetén?

A nagy roham akkor következik be, ha az agy egésze érintetté válik, nem az előbbiekhez hasonlóan csak egy bizonyos része. Ekkor valóban a filmbeli, ijesztő tüneteket produkálhatja a beteg, általában elveszti az eszméletét, és végtagjai folyamatosan vagy szakaszosan görcsbe rándulnak.

Egy nagy roham esetén a legfontosabb, hogy semmiképp se nyúljunk a beteg szájához, ne próbáljuk meg kihúzni a nyelvét. Miután nincs tudatánál, könnyen megtörténhet, hogy az állkapocs összerándulásával megharap minket vagy saját nyelvét. A végtagok lefogása is komoly veszélyt jelenthet, hiszen a roham alatt az izmok rángását, ezáltal a mozgást nem a beteg befolyásolja, így el is törheti a szorításban lévő testrészét. A környezet biztosítása az első teendő, ha a közelünkben valaki epilepsziás rohamot kap: minden olyan tárgyat, bútort el kell távolítani a földön fekvő mellől, ami veszedelmes lehet rá nézve. A hegyes, éles sarkokat fedjük le, tegyünk arrébb mindent, ami törékeny lehet.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A beteget nem kell mozgatni, ha mégis közel tudunk férkőzni hozzá, stabil oldalfekvésben könnyebben átvészeli a rohamot. Ezután már csak várakozni lehet: a rohamok legtöbbször néhány perc alatt lezajlanak. A mentők kiértesítésére nem minden esetben van szükség. Amennyiben nem történik személyi sérülés, és a roham után a beteg tiszta tudattal rendelkezik, tud róla, hogy fennáll nála a betegség, és volt már rohama, elég a hozzátartozókat hívni. Ha még sosem történt hasonló az illetővel, akkor fontos egy széleskörűbb kivizsgálás - ez azonban a mentők helyett egy epileptológus szakorvos feladata.

Az epilepszia kezelése

Az, hogy a gyermeknél epilepszia vagy figyelemzavar áll fenn, egyszerűen elkülöníthető: erőltetett szuszogásra a rohamhoz hasonló figyelemhiány jön létre - ez esetben szükség lehet a célzott kezelésre és odafigyelésre. A gyermekkori epilepszia azonban 18 éves korra legtöbbször magától elmúlik. A korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően viszont a felnőttkorban is tünetekkel rendelkező betegek 70-80%-ban rohammentesek lehetnek több éven keresztül. Bár megelőzni nem lehet, kicsiknél fontos, hogy a betegségtudatot ne erősítsük a gyerekben, illetve a túlzottan óvó hozzáállás sem segít, az óvónőknek, tanítóknak azonban jelezni kell. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - B12-vitamin 

B12-vitamint a szervezet nem tud magától előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása.

Ezt is szeretjük