Az epilepszia szinte észrevehetetlen tünetei: sokan figyelemhiánynak hiszik a gyerekeknél

A roham amellett, hogy felettébb ijesztő, veszélyes is: nemcsak a betegnek.

Epilepszia esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A krónikus, rohamokban jelentkező betegségről a médiából sugárzott kép egy habzó szájú, görcsöktől a földön fetrengő, ájult alak, holott ez csak a betegség egyik, grand mal roham néven ismert típusa. A probléma előfordulása olyan változatos, hogy sokan látták már az enyhébb tüneteket.

Az epilepsziás rohamok oka az agy idegsejtjeiben lejátszódó kisülések számának fokozódása, de pontos mechanizmusa ismeretlen. Valószínűsíthető, hogy a kémiai egyensúly felborulásával a neurotranszmitterekhez, azaz ingerület-átvivő anyagokhoz köthető a zavar kialakulása, ami legtöbbször, amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan el is múlik.

Az epilepsziás roham tünetei

A gyermekkori epilepszia feltűnő külső jelek nélkül is lejátszódik az agyban. A pillanatnyi elkalandozás, bambulékonyság is epilepsziás tünet lehet. Ennek jellemzője, hogy a gyerek egyre gyakrabban, akár napi száz alkalommal is elréved a semmibe úgy, hogy közben láthatóan nem érzékel semmit a külvilágból, és később fel sem tudja idézni, mi történt vele. 

gyerek iskola uncsi

Látványosabb, de a grand malnál, azaz nagy rohamnál kevésbé ijesztő, amikor az izmok hirtelen tónustalanná válnak, és tiszta tudat mellett a gyermek egyszer csak összecsuklik, majd másodpercekkel később feláll, mintha mi sem történt volna. Ekkor elég segíteni a felállásnál, és az esetlegesen kialakult kellemetlen helyzetben a gyermek mellett maradni, hogy lelkileg a lehető legkevésbé viselje meg a betegsége. A nagy rohamokat produkáló betegek száma sem elenyésző, a betegség a populáció közel 5%-át érinti, ezért fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak is, mi a teendő egy nagyobb roham esetében.

Mi a teendő a nagy roham esetén?

A nagy roham akkor következik be, ha az agy egésze érintetté válik, nem az előbbiekhez hasonlóan csak egy bizonyos része. Ekkor valóban a filmbeli, ijesztő tüneteket produkálhatja a beteg, általában elveszti az eszméletét, és végtagjai folyamatosan vagy szakaszosan görcsbe rándulnak.

Egy nagy roham esetén a legfontosabb, hogy semmiképp se nyúljunk a beteg szájához, ne próbáljuk meg kihúzni a nyelvét. Miután nincs tudatánál, könnyen megtörténhet, hogy az állkapocs összerándulásával megharap minket vagy saját nyelvét. A végtagok lefogása is komoly veszélyt jelenthet, hiszen a roham alatt az izmok rángását, ezáltal a mozgást nem a beteg befolyásolja, így el is törheti a szorításban lévő testrészét. A környezet biztosítása az első teendő, ha a közelünkben valaki epilepsziás rohamot kap: minden olyan tárgyat, bútort el kell távolítani a földön fekvő mellől, ami veszedelmes lehet rá nézve. A hegyes, éles sarkokat fedjük le, tegyünk arrébb mindent, ami törékeny lehet.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A beteget nem kell mozgatni, ha mégis közel tudunk férkőzni hozzá, stabil oldalfekvésben könnyebben átvészeli a rohamot. Ezután már csak várakozni lehet: a rohamok legtöbbször néhány perc alatt lezajlanak. A mentők kiértesítésére nem minden esetben van szükség. Amennyiben nem történik személyi sérülés, és a roham után a beteg tiszta tudattal rendelkezik, tud róla, hogy fennáll nála a betegség, és volt már rohama, elég a hozzátartozókat hívni. Ha még sosem történt hasonló az illetővel, akkor fontos egy széleskörűbb kivizsgálás - ez azonban a mentők helyett egy epileptológus szakorvos feladata.

Az epilepszia kezelése

Az, hogy a gyermeknél epilepszia vagy figyelemzavar áll fenn, egyszerűen elkülöníthető: erőltetett szuszogásra a rohamhoz hasonló figyelemhiány jön létre - ez esetben szükség lehet a célzott kezelésre és odafigyelésre. A gyermekkori epilepszia azonban 18 éves korra legtöbbször magától elmúlik. A korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően viszont a felnőttkorban is tünetekkel rendelkező betegek 70-80%-ban rohammentesek lehetnek több éven keresztül. Bár megelőzni nem lehet, kicsiknél fontos, hogy a betegségtudatot ne erősítsük a gyerekben, illetve a túlzottan óvó hozzáállás sem segít, az óvónőknek, tanítóknak azonban jelezni kell. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - B12-vitamin 

B12-vitamint a szervezet nem tud magától előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása.

Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük