Az endometriózis következményei
A termékeny korban lévő nők 15%-át érintheti ez a rejtélyes betegség. Ismerd meg, hogy időben kezeltethesd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endometriózis során a méhnyálkahártya nemcsak a méhen belül, hanem a méh üregén kívül is – a női szervezet egyéb területein - megtalálható. Ez a méhüregen kívülre került nyálkahártya a női hormonok hatására úgy reagál, mint a méhen belüli. A havi ciklus során megvastagszik, és – akár a menstruáció során – lelökődik. A folyamat többnyire nagyon komoly fájdalmakkal jár.

Az endometriózis során a vér nem tud kiürülni a szervezetből, és fájdalmas csomók alakulnak ki belőle. Ezek az endometriózisos csomók az idő előrehaladtával elszaporodnak, és folyadékkal telt ciszták képződnek belőlük, melyek a belső szerveket nyomva zavarják azok működését.

Tünetek

  • Méhen kívüli terhesség: a méhnyálkahártya a normálistól eltérő területeken is megtalálható, így előfordulhat méhen kívüli terhesség. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt a méhen kívüli méhnyálkahártyán tapad meg.
  • Alhasi fájdalom: előfordul, hogy a rejtélyes fájdalom a ciklustól függetlenül jelentkezik, de többnyire erősebb a menstruáció előtt.
  • Meddőség: a meddőség hátterében 30-40%-os gyakorisággal fordul elő az endometriózis.
  • Fájdalmas szexuális együttlét: gyakori tünet a szeretkezés során vagy azt követően fellépő alhasi, hüvelyi fájdalom.

Az endometriózis fajtái

A méhnyálkahártya a méh üregén kívül, a kismedencei szerveken található. Az endometriózisnak ez a fajtája – 80%-os előfordulással – a leggyakoribb. Ilyenkor a méhnyálkahártya lehet a petefészkeken, a hashártyán, esetleg a méh külső felszínén.

A méhnyálkahártya a méh izomzatában található. Ekkor különösen gyakori a fájdalmas menstruáció. A havi vérzést ilyenkor szokatlanul erős görcsök kísérik, valamint a vérzés is jóval erősebb lehet.

Az endometriózis fajtái közül a legritkább, mikor a méhnyálkahártya az ivarszerveken kívül helyezkedik el. Előfordulhat a hasüregben, a bőrben, a beleken, a húgyhólyagban, vagy akár a májban is. Ilyenkor a betegség tünete lehet a véres vizelet vagy széklet.

Okok

Az okokat tekintve egyelőre nem született egyértelmű orvosi magyarázat. Az egyik elmélet – úgynevezett retrográd menstruáció – szerint a menstruációs szövetmaradványok a petevezetéken át a hasüregbe jutnak, majd ott a hashártyán megtapadva növekedni kezdenek. A másik elgondolás azt mondja, az endometriózis oka, hogy a méhnyálkahártya a méhüregből a vérkeringés útján jut el a test más részeibe. Végül pedig született egy elmélet, mely szerint az embrionális korból maradt szövetmaradványok a termékeny korban lévő nők szervezetében endometriózissá fejlődnek. Az okokat továbbra is kutatják, egyelőre azonban egyik elmélet sem állja meg a helyét teljes mértékben.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Kezelés

Az endometriózisra jelenleg nincs tökéletes gyógymód. Létezik azonban gyógyszeres kezelés a tünetek enyhítésére, mely megszünteti a fájdalmat. A gyógyszeres kezelés lényege, hogy a tabletták szedése során megkezdődik a méhnyálkahártya elhalása. Ez azonban csak tüneti kezelés.

A legegyszerűbb megoldás talán a fogamzásgátló tabletta szedése. Ezek a tabletták ugyanis kikapcsolják a petefészek működését, amivel a terhességhez hasonló hormonális állapotot érnek el a női szervezetben. Mindez pedig megszünteti a betegség tovább terjedését, valamint a fájdalmat.

Létezik műtéti eljárás is a probléma kezelésére. Az operáció során eltávolítják a méhen kívül elhelyezkedő méhnyálkahártyát. A műtét azonban nem garantálja, hogy a betegség a későbbiekben nem tér vissza. Ha a betegséget későn diagnosztizálják, gyakran el kell távolítani a méhet és petefészkeket is.

A szakemberek tapasztalata szerint a változókor beálltával megszűnnek tünetek, és a betegség nem fejlődik tovább.

Ezt is szeretjük