Hogyan tartod a fejed mobilozás közben? Az sms-nyak izomgyengeséghez, porckorongsérvhez is vezethet
Komoly következményei lehetnek annak, hogyha valaki helytelenül tartja a fejét.

okostelefon telefonozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teknősbékanyaknak vagy sms-nyaknak is nevezik azt a fajta előretolt fejtartást, amely idővel nemcsak esztétikai problémákhoz, de fájdalomhoz és akár porckorongsérvhez is vezethet.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa erről az egyre gyakoribb jelenségről beszélt. 

Mi az az sms-nyak?

Akkor beszélünk előretolt fejtartásról, amikor egy személy a természetes pozíciótól eltérően úgy tartja a nyakát és a fejét, mintha közelebbről szeretne látni valamit. Ez igen tipikus például mobiltelefon-használat során, ezért is születhetett meg az sms-nyak kifejezés.

Ugyanakkor teknősbékanyak kialakulásához vezethet a rossz alvási pozíció, a nehéz hátizsák, táska rendszeres cipelése, a varrás, az autóvezetés, a felső hát izmainak meggyengülése, valamint olyan sérülések, mint például az ostorcsapás, és olyan betegségek, mint az arthritis és egyes csontdegenerációk. 

Ez a tartás elsősorban azért veszélyes, mert így a fej jelentősen nagyobb terhet jelent a gerincnek. A Spine-health tanulmánya szerint egy átlagos, helyesen tartott fej 4,5-6,3 kilogrammnyi súllyal nehezedik a gerincre, de minél előrébb toljuk a fejünket, ez a súly annál inkább nő. 

  • 15 fokos előretolásnál ez 12,2 kg, 
  • 30 foknál 18,1 kg, 
  • 45 foknál 22,2 kg,
  • 60 foknál 27,2 kg. 

Ennek következményeképp idővel a sms-nyak a nyaki hajlító izmok megnyúlását és meggyengülését okozza, míg más izmok, például a nyaki feszítő izmok és a váll, a mellkas izmai megrövidülnek, és túlzottan megterhelődnek. Mindenképpen cél tehát, hogy a helyes testtartás és egyensúly visszaálljon. 

Fájdalom és porckorongsérv is lehet a következmény

Kezdetben az sms-nyak nem okoz problémát, de idővel ez a tartási rendellenesség egyre több, egymásra rakódó panaszhoz vezet, amelyeket összefoglaló néven előretolt fejtartás szindrómának, vagyis tünetegyüttesnek neveznek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első tünetek a fájdalom és a merevség érzése a nyakizmokban. Később ez a fájdalom akár tartóssá is válhat, kialakulhat a krónikus fej- és nyakfájás, valamint a kar- és kézzsibbadás. Kevesen gondolnak rá, de az sms-nyak idővel rendszertelen légzéshez is vezethet, mivel a helytelen tartás miatt a mellkas felső része kitágul, míg az első rész összehúzódik, ami megzavarja az egészséges, szabályos légvételt. Ezeken felül kialakulhat egy tartós egyensúlytalanság, idegi becsípődések, és a nyaknál megjelenhet az úgynevezett özvegypúp, amelynek oka, hogy a szervezet zsírszövettel védi a gerincet a közvetlen nyomástól. Mivel pedig a gerincoszlop elé helyezett fej súlya komoly terhet ró a porckorongokra, azok deformálódhatnak, vízhiányossá válhatnak, ez pedig alapját képezheti a porckorongsérv kialakulásának is.

Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Elsődlegesen fontos, hogy legyünk tudatában a test- és fejtartásunknak, és próbáljuk azt tudatosan visszaállítani az egészséges pozícióba. Különösen azoknak fontos ez, akiket a tevékenységük hajlamosít az sms-nyak kialakulására, tehát például számítógépes munkát végzőknek, varrónőknek, sofőröknek és persze a telefonnal rengeteg időt töltő fiataloknak. A helyes tartás visszaállításához nagyon fontos szakorvos és/vagy gyógytornász segítségét kérni.  

GettyImages-171553362

- A krónikus nyakfájás, a zsibbadás, a fejfájás olyan panaszok, amelyek okát mindenképpen vizsgálni kell. Első körben ki kell vizsgálni, pontosan mi a tünetek oka. Előfordulhat ugyanis, hogy bár tartáshibának véljük, mégis olyan ritkább, de súlyos állapotok is okoznak ilyen panaszt, mint az idegek, a gerinc bizonyos károsodásai, fertőzések, a nyaki nagyerek megbetegedései, reumatoid artritisz vagy akár daganatos megbetegedés. Az is előfordul, hogy a háti vagy a lumbális gerincszelvény betegségei okozzák a nyakfájdalmat - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

- Ha kiderítjük a kiváltó okot, számos módon tudunk segíteni, az életmódtanácsoktól kezdve az injektálható fájdalom- és gyulladáscsökkentőkig, az orvosi akupunktúrától a neurálterápiáig, de mindennek alapját a funkcionális gyógytorna és a testtartásjavítás jelenti. 

10 perces gyakorlat nyakfájás ellen

Ha ülőmunkát végzel, a következő gyakorlatokat építsd be a mindennapjaidba!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük