Fele annyi a mai gyümölcsök vitamintartalma, mint 50 évvel ezelőtt!
Ez az oka
Ezért vagy folyton fáradt. Íme, a vitaminhiány valódi okai.

Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

beauty and style

Ilyen reklám eddig még nem volt: nem a nők teste, az számított, ami belül van »

Selymesen puha kezek egész télen: házi pakolás száraz, repedezett bőrre »

Csodát tesz a kiszáradt bőrrel, ha naponta ezt iszod: pillanatok alatt felfrissülsz tőle »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalma akkor a legmagasabb, mikor megérnek, és leszedik őket. Ettől a pillanattól fogva azonban folyamatosan veszítenek az értékes anyagokból. Kutatások szerint ötven éve akár 40-50%-kal több vitamint, ásványi anyagot, vasat, cinket és magnéziumot tartalmaztak.

Ennek oka a nagyüzemi mezőgazdaság, melynek lényege, hogy minél több termést takarítsanak be a lehető legrövidebb idő alatt. A növényvédő szerek és műtrágya alkalmazásával a növényeknek nincs elegendő idejük, hogy felszívják és beépítsék a talajból a számukra értékes tápanyagokat. A talaj pedig a folyamatos kihasználtságtól fokozatosan kimerül.

Miért kevesebb a vitamin?

A télen kedvelt citrusfélék a szüreteléstől számított több héten át megőrzik értékes anyagaik 90%-át, így ebben az időszakban érdemes több narancsot, citromot és grépfrútot fogyasztani. A C-vitamin-tartalmuk azonban már a szobahőmérsékleten való tárolás során is folyamatosan ürül. Minél alacsonyabb hőmérsékleten tartod ezeket az élelmiszereket, annál tovább megőrzik vitamintartalmukat.

Ha befőttet vagy lekvárt készítesz a finom gyümölcsökből, sajnos számolnod kell azzal, hogy értékes anyagaik akár 50%-át is elveszíthetik. A szakemberek szerint a legjobb tartósítási módszer a fagyasztás. Az aszalt gyümölcsök is egészségesnek tekinthetők, hiszen az aszalás megőrzi ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmukat, de a C-vitamin szinte teljesen eltűnik ezen eljárás során.

Tippünk: A Béres Csepp Extra hatóanyagai pótolják a szervezetből hiányzó antioxidáns nyomelemeket, ezáltal fokozódik a test immunvédelme.

Mit tehetsz?

Lehetőség szerint nyers formában vedd magadhoz a napi szükséges zöldség- és gyümölcsadagodat, a bő folyadékban vagy zsiradékban való főzés helyett pedig részesítsd előnyben a kíméletesebb párolást.

Az őszi-téli napfényhiányos időszakban, amikor a többség kevesebbet mozog, és jóval kevesebb tápanyaghoz jut a szervezet, kiemelten fontos, hogy odafigyelj arra, mit eszel, mennyit sportolsz, és megfelelően kipihened-e magad egy stresszes nap után.

Ezt is szeretjük