Így kezdjük el időben a gyakori köhögés kezelését (x)
A köhögés nemcsak a mindennapi tevékenységeinkre lehet negatív hatással, de az életminőségünket is ronthatja.

köhögés nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Családi programjaink kellemetlen „társa” lehet a gyakran jelentkező köhögés. Gondoljunk csak arra, amikor egy dolgos nap után összeül a család, és a vacsora elfogyasztása közben hirtelen ránk tör a köhögés, de ugyanilyen zavaró lehet, ha a roham egy kirándulás, társasjátékos este vagy éppen a közös filmnézés során ér el minket. 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a köhögés egyfajta védekező reflex. Egészséges állapotban a köhögés által a torkunkat tisztítjuk azoktól a dolgoktól, melyek azt irritálják, de azt is érdemes megjegyeznünk, hogy a hideg levegő belélegzése is kiválthatja ezt a reflexet. Érdemes leszögezni, hogy a gyakori köhögés nem csupán zavaró tényező mindennapi tevékenységeink során, hiszen tartós jelenléte az életminőségünket is ronthatja. 

Ne vegyük félvállról a tüneteket!

A légzőrendszerből távozó légúti váladék szerint beszélhetünk száraz (nonproduktív) és hurutos (produktív) köhögésről. A száraz vagy kaparó köhögés során nagy mennyiségű köpet vagy légúti nyák nem jelentkezik. A száraz köhögést egyébként a torokban jelentkező irritáció és kaparó érzés okozza. Ezzel szemben a hurutos köhögésnél sok váladék jön fel, sőt az is előfordulhat, hogy a folyamatosan termelődő nyák hatására a száraz köhögésből hurutos köhögés lesz, de azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy milyen időpontokban jelentkezik a köhögés. A felnőtteket és a gyerekeket egyaránt érintheti mindkét köhögéstípus, így fontos, hogy felismerjük az első tüneteket, és időben elkezdjük azok hatékony kezelését. 

840x560 femina februar

A náthából gyakran kialakulhat hurutos köhögés, mely igencsak kellemetlen érzéssel járhat. A nyák, amely a tüdőben eközben felgyülemlik, nagyjából három hétig tart. 

A hurutos köhögést az alábbi irritáló tényezők idézhetik elő:

  • Fertőzés (például váladék, hurut),
  • asztma,
  • dohányzás,
  • por,
  • pollen.

A köhögés egyébként az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulunk. Ez is mutatja, mennyire gyakori tünet, éppen ezért fontos, hogy időben elkezdjük a megfelelő és hatékony kezelést.

Ha félvállról vesszük a köhögést, és nem kezeljük a problémát, akkor az többek között kiválthat alváshiányt, fáradtságot, mellkasi fájdalmat, fejfást, de akár hányást is eredményezhet. 

A tüneti kezelésekről 

A köhögéscsillapítók segítségével elnyomhatjuk a köhögési reflexet; ezt a módszert leginkább a száraz köhögés esetén alkalmazhatjuk. Ha a légutakban nagy mennyiségű váladék halmozódik fel, olyan kezelés javasolt, melynek során a légutakban lévő felesleges nyák tisztításra kerül. Tehát a hurutos (produktív) köhögést illetően hangsúlyos, hogy a köhögési reflex során a légutakból valamilyen idegen anyag vagy váladék távozik, a visszatartott váladék pedig további fertőzéseket is eredményezhet. Ebben az esetben köptető vagy hurutoldó alkalmazása javasolt, amelynek segítségével könnyebben fel tudjuk köhögni a felgyülemlett váladékot. 

840x560 femina tudo

Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő adagolásra, attól függően, hogy gyermeket vagy felnőttet akarunk kezelni. Vannak olyan hurutoldók, melyek a tabletta gyógyszerformája, vagy a hatóanyag-mennyiségből adódóan kisebbeknek nem adhatók, de léteznek készítmények, melyek felnőttek és gyermekek kezelésére egyaránt alkalmasak. 

A mielőbbi gyógyulás és a jó közérzet érdekében figyeljünk az első tünetekre, és ha a köhögés elhúzódik, mindenképp forduljunk orvosunkhoz!

OACC1795/01.21

(Képek forrása: Sandoz Hungária Kft.)

Ezt is szeretjük