Az elhízás rejtett okai

Nem feltétlenül a te hibád, hogy nem sikerül lefogynod. Az elhízás mögött ugyanis állhat akár pajzsmirigy-alulműködés vagy alvászavar is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly legfőbb oka a nem megfelelő táplálkozásban, illetve a mozgásszegény életmódban keresendő. Ha képtelen vagy megszabadulni súlytöbbletedtől, azt gondolhatod, hogy még mindig van mit módosítani étrendeden, vagy előfordulhat, hogy nem sportolsz eleget. Ha azonban a probléma hosszú időn keresztül fennáll, talán betegség áll az elhízás hátterében.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, mely a gégeporc mögött, illetve a légcső előtt helyezkedik el. Súlya körülbelül húsz gramm, vérellátását pedig több verőér biztosítja. Működését az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonja – TSH – befolyásolja. A pajzsmirigy hatással van az egész szervezetre.

Ahhoz, hogy funkcióját megfelelően végezhesse, jódra, valamint fehérjére van szüksége. Működése során olyan hormonokat termel, melyek egyrészt befolyásolják a szervezet anyagcsere-folyamait, szabályozzák az oxigénfelhasználást és a testhőmérsékletet. Másrészt a szív és az emésztő-szervrendszer, valamint a központi idegrendszer működéséért is felelősek. Ha a pajzsmirigy nem képes elegendő hormont termelni, hypothyreosisról, vagyis pajzsmirigy-alulműködésről beszélünk. A működési zavar hátterében állhat gyulladás, jódhiány, illetve különböző gyógyszerek mellékhatásai is okozhatják a problémát.

A hypothyreosis tünetei

  • Fáradékonyság.
  • Kimerültség.
  • Elhízás.
  • Cikluszavar.

A betegség kezelése

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése hormonpótlással történik, megelőzési célzattal azonban fontos lehet a megfelelő mennyiségű jód fogyasztása. Ezt legegyszerűbben jódozott konyhasóval, tengeri halakkal, valamint zöldségfélékkel juttathatod be a szervezetedbe. Különösen fontos a jódfogyasztás terhesség és szoptatás idején, valamint gyermek- és serdülőkorban. A napi ajánlott jódbevitel 100 mikrogramm, a terhesség idején azonban ez a mennyiség 350 mikrogrammra nő.

Ha a tünetek alapján arra gyanakszol, hogy az elhízás hátterében esetleg hypothyreosis áll, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Alvászavar az elhízás mögött

Az alvás és az ébrenlét ritmusát egy úgynevezett cirkadián óra szabályozza minden élőlény esetében. A cirkadián-ritmus – bár egyénenként eltérő hosszúságú lehet – átlagban valamivel több 24 óránál. Ezt a ciklust főleg a környezeti ingerek szabályozzák – különösen az éjszakák és a nappalok váltakozása. Így szervezeted természetes alvásritmusát megzavarhatják a mesterséges fényforrások. De lehetnek más okai is az alvászavarnak. Szélsőséges esetben akár inszomniáról is lehet szó, leggyakrabban azonban enyhébb problémák állnak a háttérben. Így például a koffeinfogyasztás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a stressz, de a túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja a normális alvásciklusok megbomlását. Ha pedig szervezeted természetes egyensúlya felborul, zavart szenvedhetnek az anyagcsere-folyamataid, minek következtében igen könnyen adódhatnak testsúlyproblémáid.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alvászavar következményei

  • Elhízás.
  • Fáradtság.
  • Kimerültség.
  • Csökkent koncentrációs képesség.

Mit tehetsz ellene?

Ha nehezen alszol el, éjszakánként többször felébredsz, és reggel a kelleténél korábban kelsz, meglehet, hogy alvászavarral küzdesz. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy igyekezz minél rendszeresebb életvitelt kialakítani.

Így például lényeges, hogy minden nap körülbelül ugyanabban az órában feküdj le, illetve kelj fel. Továbbá elkerülhetetlen a rendszeres mozgás, valamint a stresszoldás. Jó választás lehet, ha beiratkozol egy jógatanfolyamra vagy thai-chira – hiszen mindkét sport segít a stressz leküzdésében is. Ezenkívül remek hatással lehet az alvásproblémákra, ha este, lefekvés előtt iszol egy csésze gyógyteát. A kamilla-, valamint a macskagyökérteának például kiváló alvást segítő hatása van.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük