Az éjszakai izzadás betegség jele és gyógyszermellékhatás is lehet: gyakori egészségügyi problémák a hátterében
A fokozott éjszakai izzadás hátterében többféle kórkép is meghúzódhat, fontos az okok felderítése.

éjszakai izzadás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hőségben nem szokatlan, hogy az ember éjszaka leizzad, verejtékben fürödve ébred. Azonban korántsem csak a meleg idézheti elő a kellemetlenséget, a hátterében változatos okok húzódhatnak meg. 

Az éjszakai izzadás megnehezítheti a nyugodt pihenést, ronthatja az érintettek életminőségét, ezért, valamint az esetleges alapbetegség miatt is ajánlatos vele foglalkozni. 

Éjszakai izzadás okai

Amennyiben visszatérő, erőteljes éjszakai izzadás jelentkezik anélkül, hogy különösebben meleg lenne az alvókörnyezet, előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a panasz mögött. Az élet természetes velejárója a menopauza, és a változókor környékén bekövetkező hormonális változások miatti hőhullámok az éjszakai hiperhidrózis legfőbb okai a nők esetében. A hőhullámok jellemzően már a perimenopauza idején megnehezítik az érintettek mindennapjait, és gyakran éjszakáit is. A változókorba lépő nők gyakran küzdenek alvási problémákkal, álmatlansággal. 

Az éjszakai izzadás hátterében más hormonális kórképek is meghúzódhatnak, ide sorolható például a pajzsmirigy túlműködése. A hipertireózisra jellemző a meleg, nedves tapintatú bőr, a szapora szívverés, a nyugtalanság, illetve a pajzsmirigy megnagyobbodása. Egyes, az endokrin rendszert érintő tumoros elváltozások is fokozhatják a verejtékezést. 

A cukorbetegség, illetve a 2-es típusú diabétesz előszobájának tartott inzulinrezisztencia az egész szervezetre, beleértve a hormonrendszert is, hatással van. A vércukorszint ingadozása, hirtelen leesése izzadással járhat. Az IR gyakran társul alvászavarokkal, fontos, hogy a betegek lefekvés előtt olyan táplálékot fogyasszanak, amely nem emeli meg hirtelen a vércukorszintjüket, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így egyenletes értékeket tesz lehetővé az éjszaka során. 

A különböző fertőzéseket gyakran kíséri láz. Mivel a szervezet ilyenkor megpróbálja hűteni magát, fokozódhat az izzadás. A tuberkulózis a legjellemzőbb fertőzéses kórkép, ami kapcsolatba hozható az éjszakai verejtékezéssel, de szívbillentyű- és szívbélhártyagyulladás, vagyis endokarditisz is okozhatja a panaszt. Utóbbi szintén bakteriális eredetű probléma, legáltalánosabb tünete az elhúzódó láz, amelyet hidegrázás, szapora szívverés, gyengeség kísérhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alvás alatti légzésszünetekkel járó obstruktív alvási apnoe horkolással, reggeli fejfájással, napközbeni fáradtsággal jár, de éjszakai izzadás is felhívhatja rá a figyelmet. A kórkép nagyon megviseli a szervezetet, hiszen a légzéskimaradás, amely egyetlen éjszaka több százszor is előfordulhat, komoly stresszfaktor a számára. 

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet éjszakai verejtékezés. Az antidepresszánsok szedése, egyes diabétesz kezelésére alkalmazott készítmények, valamint hormonterápia esetén előfordulhat a nyugodt pihenést zavaró tünet. 

Amennyiben a panasz gyakran jelentkezik, akadályozza az alvást, rontja a nappali teljesítményt, esetleg más, egészségügyi probléma jelenlétét valószínűsítő változások kísérik, szakember felkeresése javasolt. Az okok feltárása után kezdődhet meg a célzott kezelés, ami az életminőség javulását eredményezheti. 

8 könnyű vacsora, ami segít az alvásban

Ha az éjszakai pihenés támogatásáról van szó, általában a rutin kialakítása, a digitális eszközök használatának mellőzése, a szoba hőmérséklete merül fel, pedig az is rengeteget számít, hogy mit eszik az ember lefekvés előtt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük