Az egres 4 jótékony hatása a szervezetre: védi a szívet, segíti az agyműködést is
Az egres vagy köszméte az egyik legkülönlegesebb nyári gyümölcs, amit értékes tápanyagai miatt érdemes lenne minél többször fogyasztani.

GettyImages-1176636287
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egres - Ribes uva-crispa - más néven köszméte, pöszméte vagy piszke, egy méltatlanul mellőzött álbogyó, ami duzzad a vitaminoktól. Az évelő növény egykor rengeteg kertben megtalálható volt, azonban az érzékeny cserje vagy fa a változó időjárás, és a kiszáradó talaj miatt egyre kevesebb helyen terem meg hazánkban.

Természetesen lehet vele találkozni Magyarországon is, méghozzá különböző változatokban, fajtájától függően íze a savanykástól egészen az édesig terjedhet. Érdemes megkóstolgatni, hiszen tápanyagtartalma miatt az egres kihagyhatatlan nyári csemege.

Védi a szív egészségét

A köszméte számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Utóbbiak redukálják a vérben található, olykor plakkosodást is előidéző LDL-koleszterinszintet.

GettyImages-626540113

Emellett tele van fitonutriensekkel, mint a flavonolok és az antocianinok, amik stabilizálják a vérnyomást, támogatják a vérerek normális működését, hozzájárulnak a különböző szívbetegségek megelőzéséhez. Ezenkívül a kálium bizonyítottan az egyik legjobb érvédő ásványi anyag, szabályozza a vérnyomást és a pulzust.

Az agyműködés támogatója

Az agyműködési zavarok hátterében sokszor a túl magas vasszint áll, aminek hatására megnövekszik a szabadgyökök száma is. Az egresben található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy 2010-es kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett a gyümölcs a már előbb említett antioxidánstartalma miatt is hatékony lehet az időskori agyi funkciózavarok kialakulása ellen, mérsékeli a stroke kockázatát is.

Stabilizálja a vércukorszintet

A magas vércukorszint köztudottan kapcsolódik a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, különböző szívbetegségek, a stroke, a demencia kockázatát is növeli. Az egres azonban hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet.

Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is. Az egres kivonata egy úgynevezett alfa-glükozidáz inhibitor, ami a vékonybélben lévő enzimekhez kapcsolódva meggátolja, hogy a bélből a vérbe jusson a cukor, tehát ez a hatás is elősegíti a vércukorszint stabilitását. Emellett klorogénsav-tartalma szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását.

Rákellenes hatás

A fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. A köszmétében található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.

GettyImages-683998214

Állatkísérletek során is vizsgálták antocianinok rákos sejtekre gyakorolt hatását, és a kutatás szerint valóban megakadályozhatják bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák kialakulását.

A köszméte vagy egres június vége, augusztus eleje között érik, érdemes keresni a boltok polcain vagy a piacokon. Önmagában nyersen, süteményben, szószként, lekvárként vagy levesként is kitűnő csemege.

8 finom gyümölcs szuper gyógyhatása

Végre itt a nyári szezon, fogyassz minél több friss gyümölcsöt!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük