Kitakarítják a beleket, és megerősítik az immunrendszered: ez az 5 legegészségesebb őszi étel

Egyél belőlük, amennyit csak tudsz!

Dia

	A szilvában igen sok A-, C- és K-vitamin, valamint rost található, emellett gazdag káliumban, rézben, antociánokban, valamint antioxidáns karotinoidokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban. A szilva olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tudhat tehát a magáénak, melyek segíthetik az idült betegségek elleni küzdelmet, ráadásul a fogyni vágyók számára is igazi csemege lehet, emésztésserkentő tulajdonsága mellett ugyanis éhségcsillapító hatása is van. A legjobb frissen fogyasztani, a benne található C-vitamin ugyanis így hasznosul a legjobban.

A szilvában igen sok A-, C- és K-vitamin, valamint rost található, emellett gazdag káliumban, rézben, antociánokban, valamint antioxidáns karotinoidokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban. A szilva olyan tápanyagokat és antioxidánsokat tudhat tehát a magáénak, melyek segíthetik az idült betegségek elleni küzdelmet, ráadásul a fogyni vágyók számára is igazi csemege lehet, emésztésserkentő tulajdonsága mellett ugyanis éhségcsillapító hatása is van. A legjobb frissen fogyasztani, a benne található C-vitamin ugyanis így hasznosul a legjobban.

Dia


                        	Az alma kiváló rostforrás, emellett nagyon sok C- és K-vitamin, valamint kálium található benne. Számos flavonoidot tartalmaz, melyek a daganatos betegségek leküzdésében játszhatnak fontos szerepet. A Biofactors című folyóiratban koreai tudósok arra mutattak rá, hogy kémiai rákmegelőző hatása van, mely többféle antioxidáns egyesített hatásával és daganat-visszafejlődést elősegítő tulajdonságaival van összefüggésben.

Az alma kiváló rostforrás, emellett nagyon sok C- és K-vitamin, valamint kálium található benne. Számos flavonoidot tartalmaz, melyek a daganatos betegségek leküzdésében játszhatnak fontos szerepet. A Biofactors című folyóiratban koreai tudósok arra mutattak rá, hogy kémiai rákmegelőző hatása van, mely többféle antioxidáns egyesített hatásával és daganat-visszafejlődést elősegítő tulajdonságaival van összefüggésben.

Dia

	A körte szintén kitűnő rost-, valamint C- és K-vitamin-forrás, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, rezet, valamint antioxidáns fenolokat. A European Journal of Nutrition nevű folyóiratban 2009-ben megjelent tanulmány szerint a benne található klorogénsav, melyet az emberi érfal belső sejtjein teszteltek, hatékony gyulladáscsökkentőként képes funkcionálni, és számos olyan folyamatot gátol, mely az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért tehető felelőssé.

A körte szintén kitűnő rost-, valamint C- és K-vitamin-forrás, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, rezet, valamint antioxidáns fenolokat. A European Journal of Nutrition nevű folyóiratban 2009-ben megjelent tanulmány szerint a benne található klorogénsav, melyet az emberi érfal belső sejtjein teszteltek, hatékony gyulladáscsökkentőként képes funkcionálni, és számos olyan folyamatot gátol, mely az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért tehető felelőssé.

Dia

	A szőlő is kitűnő K-vitamin-, mangán-, kálium-, B1-, B6- és C-vitamin-forrás, emellett olyan fontos növényi hatóanyagokat tartalmaz, mint a polifenolok és a resveratrol. Feltehetően mindkettő csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, többek között a vérrögképződés megakadályozása révén. A szőlő fogyasztása továbbá kutatások szerint a szellemi képességekre is pozitív hatással van, javítja a tanulási, valamint a szóbeli és térbeli emlékezőkészséget, és a memóriaromlást is megakadályozhatja.

A szőlő is kitűnő K-vitamin-, mangán-, kálium-, B1-, B6- és C-vitamin-forrás, emellett olyan fontos növényi hatóanyagokat tartalmaz, mint a polifenolok és a resveratrol. Feltehetően mindkettő csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, többek között a vérrögképződés megakadályozása révén. A szőlő fogyasztása továbbá kutatások szerint a szellemi képességekre is pozitív hatással van, javítja a tanulási, valamint a szóbeli és térbeli emlékezőkészséget, és a memóriaromlást is megakadályozhatja.

Dia

	Az őszibarack, mely több helyen még szeptemberben is érik, de az biztos, hogy szinte mindenhol kapható, A- és C-vitaminban, valamint rostokban is kiemelkedően gazdag, emellett jó B3-, E-vitamin, kálium-, K-vitamin, mangán- és rézforrás. Továbbá antioxidáns karotinoid- és flavonoidtartalma is magas, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóirat 2009-ben közölt cikke szerint pedig az őszibarack-kivonat hatékonyan gátolhatja az emberi mellráksejtek fejlődését is.

Az őszibarack, mely több helyen még szeptemberben is érik, de az biztos, hogy szinte mindenhol kapható, A- és C-vitaminban, valamint rostokban is kiemelkedően gazdag, emellett jó B3-, E-vitamin, kálium-, K-vitamin, mangán- és rézforrás. Továbbá antioxidáns karotinoid- és flavonoidtartalma is magas, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóirat 2009-ben közölt cikke szerint pedig az őszibarack-kivonat hatékonyan gátolhatja az emberi mellráksejtek fejlődését is.

Dia

	A csonthéjas gyümölcsnek számító dió kiváló mangán-, réz- és magnéziumforrás, emellett B-vitamin, kálium, cink, folsav, megannyi rost, fehérje és antioxidánsok is találhatók benne. Fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve javítja a véredények működését, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is akadályozhatja.

A csonthéjas gyümölcsnek számító dió kiváló mangán-, réz- és magnéziumforrás, emellett B-vitamin, kálium, cink, folsav, megannyi rost, fehérje és antioxidánsok is találhatók benne. Fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve javítja a véredények működését, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is akadályozhatja.

Ezt is szeretjük
Fotó: