Néhány óra alatt megőszült Marie Antoinette: valóban létezik a jelenség?
A haj kifehéredésének olyan okai is lehetnek, amelyekre nem is gondolnál, nemcsak az öregedés okozhatja, de a stressznek is hatása van rá.

ősz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ebbe beleőszülök! - hangzik el sokszor az olyan szituációkban, amikor nehéz helyzetbe kerül az ember. Hallani olyan történeteket is, hogy valakit olyan extrém trauma ért, hogy percek alatt hófehérré vált a haja.

A stressz, a sokk vagy a félelem valóban hatással van a hajhagymákra, és ez okozhatja az idő előtti és rohamos őszülést fiatal korban is. De megtörténhet mindez egy éjszaka, vagy annál rövidebb idő alatt?

Így őszül meg a haj

Az életkor előrehaladtával és a szervezet öregedésével a haj természetesen őszülni kezd.  A hajhagymákban pigmentsejtek, vagyis melanin található, amelyek azt a festékanyagot generálják, amelyik a haj színét adja. Idősebb szervezetben csökken a melanin szintje, és pigment helyett levegőbuborékok képződnek a hajszálakban, melyek miatt az fehérnek tűnik. A hajszálak festékanyagának a hiányát előidézheti a hirtelen átélt sokk, de a traumatikus őszülés fiziológiai folyamatához perceknél vagy óráknál több idő kell.

A stressz negatív hatása a hajszálakra

Az életmód és a genetika mellett a lelkiállapot is hat a haj színére, mennyiségére és minőségére. A lelki trauma, a masszív szorongás és a konstans stressz erőteljes hatással van a hajhagymákra és a fejbőr vérellátására. Az instabil lelkiállapot miatt felborul a hormonháztartás, és nem jut megfelelő mennyiségű vér a fejbőr hajszálereibe. A stresszhormonok miatt fokozatosan leáll a festéktermelés. A stressz a szervezet B-vitamin-szintjére is negatív hatással van, és ez is indukálhatja az idő előtti őszülést.

Marie Antoinette valóban egy éjszaka alatt őszült meg?

Történetírók feljegyzéseiben maradt fent, hogy a csupán harmincas éveiben járó Maria Antoinette a siralomházban a kivégzése előtti éjszakáján teljesen megőszült. Arról viszont kevésbé esik szó, hogy szinte meg is kopaszodott, ami inkább utal régóta és folyamatosan átélt stressz miatti autoimmun és pajzsmirigybetegségre. A francia királynő egyébként parókát hordott, és az igazi hajszíne és annak mennyisége nem is volt látható a nagyközönség számára. Nem lehetett tehát objektívan megítélni, hogy a haj kifehéredése és ritkulása milyen mértékben volt köszönhető a kivégzés közeledtével járó traumának.

Ezt tedd a hajad színének megőrzéséért!

A hajszálak minőségét és színét is befolyásolják az örökletes és a genetikai adottságok, tényezők, amelyek nem befolyásolhatóak. A helyes életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy késleltesd azt, hogy a hajad őszbe forduljon. A minőségi táplálkozás kihat a melanintermelésre, amely befolyásolja a haj színét. A vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étkezés segít a fehér hajszálak megelőzésében. A réz és a B5-vitamin kimondottan fontos szerepet tölt be a haj egészséges színének megőrzésében.

Ezt is szeretjük