A dohányzás leggyakoribb szövődményei kivétel nélkül halálos kimenetelűek lehetnek: nehéz észrevenni a tüneteiket

A dohányzás káros szövődményeiről megannyi helyen lehet olvasni, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy ezek kivétel nélkül mind halálos kimenetelűek lehetnek.

GettyImages-884674820

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A belélegzett füst rendkívül káros egészségünkre, különösen a dohánytermékek füstjére igaz ez. Emellett nem kis anyagi terhet ró a dohánytermékek vásárlása a rendszeresen füstölőkre.

A statisztikák javulást mutatnak, 2009 óta folyamatosan csökken a napi szinten dohányzók száma, azonban a teljes lakosságnak a 24,9%-a még mindig a rendszeresen dohányzók csoportjába tartozik.

Sok a fiatal dohányos

Sajnos már az egészen fiatal korosztályban is jelen van a dohányzás és dohánytermékek rendszeres fogyasztása. Magyarországon a dohányzásra való rászokás leginkább 18-19 évesen jellemző, azonban a 15-17 éves lányok 16,4%-a, a fiúk ugyanezen korosztályának pedig 14,1%-a már alkalmi vagy rendszeres dohányos. Mindkét nemből a 18-34 év közötti korosztályra jellemző leginkább a dohányzás, a férfiak 45,7%-a, a nők 32%-a gyújt rá rendszeresen vagy alkalmanként.

GettyImages-937230506

A dohányzás anyagi velejárói

Manapság egy doboz cigaretta ára átlagosan 1000-1500 forint közé tehető, de ennél persze jóval drágábban és olcsóbban is elérhetők dobozonként. Ha csupán havi négy doboz cigaretta árával számolunk, egy év alatt több mint hatvanezer forintot költhet egy ember cigarettára, amivel ráadásul saját és környezete egészségét is károsítja. A passzív dohányzás hatása sem elhanyagolható, mely két fő forrása a zárt légtérben az adott dohánytermékből egyenesen a levegőbe kerülő káros anyagok, valamint a dohányzó által kifújt füstben található - valamivel kevesebb - káros anyagból tevődik össze. Összehasonlításképpen: egy autó zárt légterében, egy óra utazás alatt a dohányos mellett utazóra a passzív dohányzás úgy hat, mintha ő is három szál cigarettát szívna el.

GettyImages-497567654

Sokan gondolják, hogy az elektromos e-cigi vagy a vízipipa kevésbé káros egészségünkre, azonban ez nem igaz, ugyanannyi vagy még nagyobb ártalommal rendelkeznek. Új dohányterméknek számít manapság az igencsak divatos IQOS, mely a cigarettát égetés helyett csupán felhevíti, azonban az egészségre gyakorolt hatása még vitatott.

Szövődmények

A dohányzás leggyakoribb szövődményei közé tartoznak a daganatos megbetegedések, a szív-érrendszeri problémák, valamint a légúti megbetegedések is. Ezek a betegségek mind halálos kimenetelűek is lehetnek a korai felismerés elmaradása esetén és a kezelés korai megkezdése nélkül. A dohányzás szövődményeként kialakuló leggyakoribb halálokok közé tartozik a COPD is. A betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, amit több gén mellett a környezeti tényezők együttes hatása okozhat, mint például a rendszeres, dohányfüstnek való kitettség.

GettyImages-1215466723

Ha korai stádiumban felismerik a betegséget, még nagymértékben lassítható a betegség lefolyása, elsősorban a dohányzás azonnali elhagyásával. Magyarország sajnos az elsők között jár a daganatok és légúti megbetegedések miatti halálozások számában. A betegek többsége későn fordul orvoshoz, így a COPD-ben szenvedők számát is csak becsülni tudjuk. A dohányosoknak, ami körülbelül 3,5 millió főt tesz ki, ötöde érintett COPD betegségben, ami ötszázezer fő lehet nagyságrendileg.

Honnan lehet felismerni a COPD-t?

A COPD legjellemzőbb tünetei közé tartozik a nem múló köhögés, mely rohamokban is jelentkezhet, ezzel együtt járó váladék felszakadása, gyakori légszomj és fáradtság, a fizikai terhelhetőség gyors romlása, valamint szorító érzés a mellkasban. Ezeket a tüneteket dohányosoknál még nehezebb felismerni és komolyan venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Út a leszokás felé

A dohányzás eleinte lehet egyfajta lelki vagy mentális függőség. A dohányosoknál egy szál cigaretta elszívása rendszerint egy kis pihenőt jelenthet a munkában vagy néhány perces rituálét, azt az időt, amit az egyén magára fordít napja során, vagy pont az ellenkezőjét, társaságba való beilleszkedést - a füstölésnek sokak számára összekovácsoló ereje van. Gyakori az ébredés utáni, kávéval összekötött reggeli rituálé, melyről azt gondolják, hogy „ezek nélkül nem indulhat el a nap”. Első lépésként ezeket a gondolatokat fontos elengedni, valójában a cigaretta csak egy kísérő eszköz, ezek a tevékenységek mind megvalósíthatók nélküle is.

GettyImages-92051715

A cigarettában található nikotin megvonásának tünetei igen hamar, néhány óra alatt is jelentkezhetnek, melyek elsősorban a koncentráció fenntartásának nehézkessé válása, nyugtalanság, éhségérzet, lassuló szívverés, ingerlékenység. Számos módszer található az interneten a leszokás segítéséhez, melyek közül népszerű a sóvárgáskor inkább egy rágógumi rágcsálása, vagy tea, limonádé esetleg egy pohár víz megivása, dohányzási napló vezetése, sportolás elkezdése. A dohányzás mértékének csökkenésével az állóképesség folyamatos javulása pozitívan hat a leszokásban lévőre, még több energiát adva a cigaretta teljes elhagyásához. Fontos, hogy környezete támogassa a leszokásban, és ne feledje a célt, amiért el akarja hagyni ezt a káros szokást.

Aki a légúti betegségek tüneteiből akár egyet is észlel, az haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy egy hozzáértő szakembert, és vizsgáltassa ki magát! A bajt jobb megelőzni, azonban ha mégis diagnosztizálták már a COPD-t, a betegek panaszainak az enyhítését, az életminőségük javítását és a tüdőfunkció romlásának lassítását manapság modern, környezetkímélő eszközök segítik.

Dohányos köhögés a COPD egyik első jele

A dohányos köhögés nem feltétlenül a cigarettázás természetes velejárója, hanem súlyos betegséget is jelezhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük