Mindig elálmosodsz kora délután? Többféle betegséget is jelezhet a tünet
Lehet egyszerű oka is, amit könnyű orvosolni, ha viszont krónikus, érdemes kivizsgáltatni.

ThinkstockPhotos-461851975
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kora délutáni, ebéd utáni aluszékonyságot szinte mindenki tapasztalta már, épp ezért általában nem is tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Bizonyos mértékben általános jelenségről van szó, melynek magyarázata is igen egyszerű, ha azonban egyre gyakoribbá válik, és akadályoz a mindennapi teendők elvégzésében, érdemes utánajárni, pontosan mi okozza.

Amellett, hogy állhatnak a hátterében különféle rossz szokások is, komolyabb problémát is jelezhet, és súlyosabb betegségek tünete is lehet, így, ha esetedben különösen jellemző, nem biztos, hogy érdemes hallgatnod azokra, akik megnyugtatásképp hasi vérbőséget és olasz sziesztát emlegetnek. A leggyakoribb esetekben a következő tényezőkről lehet szó.

Szénhidrátban gazdag ebédet ettél

Ha ebéd után nem sokkal azt érzed, hogy energiaszinted drasztikusan csökkent, nem vagy kellően éber, nem tudsz koncentrálni, és legszívesebben elbóbiskolnál, könnyen lehet, hogy az egyszerű szénhidrátok jelentik az okot.

A fehér kenyér, a tésztaételek és a péksütemények elfogyasztása jelentős mértékben megemeli a vércukorszintet, ami azonban utána gyorsan le is esik, amitől kialakul a fáradtság, elnyűttség jellegzetes érzése. Ha szeretnél változtatni, cseréld előbbieket zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű termékekre, és figyeld meg, tapasztalsz-e változást.

Órák óta egy helyben ülsz, és nem is szellőztetsz

Ha túl sokáig ülsz egy helyben, például irodai munka során, tested a stabilitást és a mozdulatlanságot az alváshoz társítja, aminek következtében óhatatlanul elálmosodsz. Mindezt csak súlyosbítja, ha friss levegő sincs körülötted, ha ugyanis az oxigén szintje csökken, természetes, hogy egyre fáradtabbnak érzed magad. Szellőztess ki alaposan, a legjobb azonban, ha csak öt percre is, de kimész a friss levegőre, mozogsz kicsit, és kinyújtóztatod tagjaidat. Öt percre amúgy is minden egyes órában állj fel, és mozogj egy kicsit.

Dehidratáltság és testhőmérséklet-csökkenés

Aluszékonyságot, koncentrációhiányt okozhat az is, ha szervezeted dehidratált, vagyis, ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű folyadékot, így érdemes az asztalodon tartani egy palack vizet, és a nap folyamán rendszeresen kortyolgatni belőle. Az ebéd utáni aluszékonyság mindemellett abból is fakadhat, hogy a napnak ezen szakában a testhőmérséklet jellemzően csökken - 2 és 4 óra között -, köszönhetően a szervezet természetes cirkadián ritmusának. A hőmérsékletcsökkenés alvásra késztetni a szervezetet, nem véletlen, hogy sokan iktatnak be délutáni szunyókálást, ha megtehetik. Ha azonban nem vagy köztük, végezz olyan tevékenységeket, amelyek felpörgetik a testet, menj ki a napfényre, sétálj intenzíven, vagy csak hallgass valami ütemes zenét.

Ha szeretnéd felfrissíteni a szervezeted, a következő italok egész biztos, hogy segítenek, nemcsak reggel fogyasztva.

Betegségek is okozhatják az aluszékonyságot

Ha az aluszékonyság az előbbi, National Sleep Foundation által is elismert okok egyikéhez sem köthető, és kezd krónikussá válni, lehet, hogy komolyabb a probléma, nem véletlen, hogy napközbeni aluszékonyság szindróma néven orvosi szakkifejezés is létezik rá.

A szindróma hátterében a krónikus kimerültség mellett állhatnak enyhébb és súlyosabb alvászavarok is - az alvás mennyiségének és minőségének elégtelensége mellett alvási apnoé és narkolepszia is -, de okozhatja az is, hogy a szervezet cirkadián ritmusa nem megfelelő, ami például jetlaghez, váltott műszakhoz is köthető lehet.

A krónikus aluszékonyságot okozhatja vitaminhiány - például a B7- és H-vitaminnak is nevezett biotiné -, vérszegénység és gyógyszerek mellékhatása is. Jellegzetes tünete lehet a depressziónak, a pajzsmirigy-alulműködésnek, emellett a cukorbetegséget, illetve a cukorbetegséget megelőző állapotot és az inzulinrezisztenciát is kísérheti.

Veseproblémát, súlyosabb esetben pedig agyi keringési és idegrendszeri zavart, sőt, sajnos tumorokat - többek között lassan növekvő agydaganatot - is jelezhet. Megijedni persze nem kell, hiszen az okok legtöbbször ennél jóval hétköznapibbak, mindenesetre nem árt egy alapos kivizsgálás, ha tartósan küzdesz a problémával.

Ezt is szeretjük