A járvány idején nem félünk a ráktól? (x)
Több ezer késve diagnosztizált rákbeteg lehet a koronavírus-járvány másodlagos áldozata.

rákos beteg járvány
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általános tapasztalat, hogy COVID-19-járvány idején túl későn jutunk el rákszűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra! A legújabb tudományos felmérések szerint az újonnan felfedezett daganatos betegségek száma jelentősen csökkent 2020-ban a pandémia kezdete óta, ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy a különböző rákszűréseket és egyéb rutinszerű egészségügyi vizsgálatokat késve, halasztva végzik el. Az USA National Cancer Institute modelljének becslése szerint a COVID-19-járvány miatt a túl későn megszülető mell- és végbélrák-diagnózisok plusz 10 000 ember életét követelik majd a következő tíz évben csak az Egyesült Államokban.

- Nem engedhetjük meg, hogy amiatt derüljön ki egy daganat túl későn, mert a beteg a COVID-19-járvány idején elkerülte a korai diagnosztikus vizsgálatot - tette hozzá dr. Schwab Richárd, a központ gasztroenterológus főorvosa.

schwabportre

- Itt, a Bank Centerben biztonságos környezetet, azaz a szakmailag jelenleg elérhető legmagasabb védelmet biztosítjuk a koronavírus tekintetében betegeink számára. A központban az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterek, folyamatos a levegőáramlás, illetve központi szűrés van minden helyiségünkben. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia kitörése óta egyetlen kollégánk sem fertőződött meg munka közben a Bank Centerben, és egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy betegeink között ez előfordult, vagy egyáltalán felmerült volna. A szokványos lázmérésen túl antigéngyorstesztet is végzünk a vizsgálatok előtt, hogy a fertőzés kockázatát tovább csökkentsük, mindenben követve a nemzetközi ajánlásokat.

Az Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központban alkalmazott legmodernebb technológia, a lerövidült betegutak és páciensfókuszú szolgáltatások a lehető legkényelmesebb körülményeket teremtik meg a betegek számára, ahol nem kell félni a fájdalomtól vagy a kellemetlen pillanatoktól.

- 2005 óta járok vastagbéltükrözésre, így már volt tapasztalatom más egészségügyi intézményekkel is. Nagyon örülök, hogy most a Bank Centert választottam, mert itt teljesen biztonságban éreztem magam a koronavírus-fertőzéstől, ráadásul a legmodernebb gépeket használják. Az altatási folyamatról, a vizsgálatról, az ott töltött időről, a személyzetről és a kényelmes ágyról is csak pozitívan tudok mesélni. Ez egy kiváló létesítmény mindazoknak, akik fájdalommentesen, kényelmes körülmények között szeretnék a kolonoszkópiát megcsináltatni - mondta Kern Lajosné nyugdíjas gyógyszerész, a centrum egyik páciense.

A vastagbélrák kialakulásának rizikója

Függetlenül attól, hogy valaki szembesült-e valaha a rák diagnózisával, fontos tudni: a korai vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden ötven év feletti embernek szűrésre kell mennie. Emellett természetesen azonnal lépnie kell azoknak is, akik az előrehaladott daganatokra jellemző tüneteket tapasztalnak: székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, megmagyarázhatatlan fogyás, fájdalom, székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés. Ezekben az esetekben nem lehet halogatni, mivel a késlekedés kritikusan érinti a daganatos betegség kezelhetőségét és a hosszú távú életkilátásokat. Fokozott rizikócsoportba tartoznak azok a családok, ahol az egyenesági rokonok között előfordult már gyomor- és bélrendszeri rák. Itt a családtagoknál a szűrést az érintett beteg életkoránál tíz évvel korábban kell elkezdeni. 

sikeportre

- Ha valaki eddig halogatta az ajánlott szűrővizsgálatokat, akkor éppen itt az ideje, hogy prioritásként kezelve, biztonságos körülmények között elvégeztesse azokat - emelte ki dr. Sike Róbert, az Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központ centrumvezető főorvosa. - Nemzetközi ajánlások alapján kijelenthetjük, hogy az ajánlott rákszűrések elhalasztása olyan daganatokhoz vezethet, amelyeket nem ismernek fel időben, korai stádiumban, csak túl későn, amikor már előrehaladottabbá váltak, és potenciálisan nehezebben kezelhetők.

Rákszűrő vizsgálatok

A rákszűrő vizsgálatok segítenek a rák korai felismerésében, akkor, amikor még a legnagyobb esély van a betegség sikeres kezelésére. Az Affidea Magyarország többféle ráktípusra kínál szűrővizsgálatokat: ideértve a mellrák megelőzésében elsődleges mammográfiát, az ultrahang- és MR-, CT-vizsgálatokat, illetve a vastagbéltükrözést. Ez utóbbi szolgáltatás egy új, a legmagasabb szakmai normák szerint kialakított központban, a Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központban érhető el. A létesítményben az endoszkópián kívül az összes képalkotó vizsgálat is egy helyen megtalálható, így az ott dolgozó és egymással szorosan együttműködő radiológus és gasztroenterológus orvosoknak lehetőségük van arra, hogy a hétköznapi rutinmunka során egy-egy esetet részletesen is megbeszéljenek.

A különböző képalkotó diagnosztikai anyagok, a teljes endoszkópos vizsgálatot megörökítő HD-videófelvételek, valamint az endoszkópia képei egyben elérhetők egy központi számítógépes rendszeren, így szükség szerint további társszakmákkal is megoszthatók. A modern informatikai rendszerek segítségével a betegutak egyszerűbbé és gyorsabbá váltak, így az orvosok rövid időn belül döntést tudnak hozni a szükséges kezelésekről akár ebben a rendkívüli egészségügyi helyzetben is.

Tudjon meg többet vastagbéldaganatokról és a szűrésről! Kattintson!

(Képek forrása: Affidea Magyarország Kft.)

Ezt is szeretjük