A kutatók is ledöbbentek attól, milyen műtéteket végeztek az ókori Egyiptomban: meglepően fejlett volt az orvostudomány

Elképeszetően bonyolult műtét nyomait találták meg egy négyezer éves koponyán Egyiptomban.

Daganat műtét az ókori Egyiptomban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nemrégiben végzett régészeti kutatás meglepő felfedezést tett: az ókori egyiptomiak több mint négyezer évvel ezelőtt már megpróbálták kezelni a rákos megbetegedéseket. Egy ókori egyiptomi koponyán lévő vágásnyomok arra utalnak, hogy az egyiptomi orvosok kísérleteztek a daganatok sebészeti eltávolításával.

Daganateltávolító műtét az ókori Egyiptomban

A Frontiers oldalán megjelent kutatást egy nemzetközi csapat végezte, akik két egyiptomi koponyát vizsgáltak meg a Cambridge-i Egyetem Duckworth Gyűjteményében. Az egyik koponya, amely az i. e. 2687 és 2345 közötti időszakból származik, egy 30-35 éves férfié volt. A koponya vizsgálata során a kutatók nagy méretű elváltozást találtak, amely a szövetpusztulással járó daganatos állapot, a neoplázia vagy neoplazma jeleit mutatta. Ezenkívül több apró, áttétes elváltozást is felfedeztek a koponyán. Ha kíváncsi vagy a rák leggyakoribb tüneteire, kattints ide a továbbiakért!

A legmegdöbbentőbb felfedezés azonban az volt, hogy a daganatos elváltozások körül vágásnyomokat találtak. Ezeket valószínűleg éles fémeszközzel okozták, ami arra utal, hogy az ókori egyiptomiak sebészeti beavatkozást végeztek a rákos sejtek eltávolítása érdekében. Tatiana Tondini, a Tübingeni Egyetem kutatója és a tanulmány első szerzője elmondta: „amikor először megfigyeltük a vágásnyomokat mikroszkóp alatt, nem hittünk a szemünknek.”

Az ókori egyiptomiak híresek voltak orvostudományuk fejlettségéről, azonosítani és kezelni tudtak különböző betegségeket és sérüléseket, valamint protéziseket készítettek és fogtöméseket alkalmaztak. Bár a rák kezelése akkoriban még ismeretlen terület volt, a felfedezések szerint az egyiptomiak kísérleteztek a daganatok sebészeti eltávolításával - azóta már sokat fejlődött az orvostudomány, fagyasztással is gyógyítják a rákos betegeket.

Prof. Edgard Camarós, a Santiago de Compostela Egyetem paleopatológusa és a tanulmány vezető szerzője szerint „ez az eredmény egyedülálló bizonyíték arra, hogy az ókori egyiptomi orvostudomány megpróbálta kezelni vagy felfedezni a rákot több mint 4000 évvel ezelőtt”. A kutatók szerint ez az felfedezés jelentősen hozzájárul az orvostudomány történetének megértéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Rák az ókorban

A másik vizsgált koponya, amely az i. e. 663 és 343 közötti időszakból származik, egy ötven évnél idősebb nőé volt. Ezen a koponyán is nagy elváltozást találtak, amely rákos daganatra utal, valamint két gyógyult sérülés nyomait is felfedezték. Az egyik sérülés valószínűleg egy közelről elszenvedett erőszakos esemény következménye, amelyet éles fegyverrel okoztak. Ez azt sugallja, hogy az egyiptomiak nemcsak a betegségeket, hanem a sérüléseket is képesek voltak kezelni, és az egyének túlélhették ezeket a traumákat - korábban írtunk arról, hogyan nézett ki egy 10 ezer éves koponya.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a régészeti leletek vizsgálata bizonyos kihívásokkal jár, mivel a maradványok gyakran hiányosak, és nincs ismert klinikai történet.

ókori egyiptom műtét
Fotó: Werner Forman

- A régészetben a múlt töredékes részével dolgozunk, ami megnehezíti a pontos megközelítést - mondta prof. Albert Isidro, a Sagrat Cor Egyetemi Kórház sebészeti onkológusa és egyiptológia-szakértője. A felfedezés arra utal, hogy az ókori egyiptomiak már több ezer évvel ezelőtt is megpróbálták kezelni a rákos megbetegedéseket, és sebészeti beavatkozásokat végeztek a daganatok eltávolítására. Ez a kutatás új fényt vet az ókori orvostudomány fejlettségére, és betekintést enged az emberi történelem egyik legkorábbi orvosi kísérletébe.

6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát: alacsony a kalóriatartalmuk, és még a fogyást is segítik

Érdemes beiktatni őket az étrendbe.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük