A D-vitamin-hiány 5 árulkodó jele: a stroke és a cukorbetegség kockázatát is növeli a tartós állapot

A D-vitamin pótlása az őszi-téli időszakban elengedhetetlen.

szomorú fáradt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen a magyar lakosság jelentős része tulajdonképpen D-vitamin-hiánnyal él. Ennek oka leginkább a napfény, illetve a szabad levegőn eltöltött idő hiányában keresendő. Fontos lenne, hogy ősszel és télen az emberek gondoskodjanak a vitamin pótlásáról, mivel az a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen.

A D-vitamin-hiány összefüggést mutat a csontritkulással, a cukorbetegséggel, egyes daganatos kórképekkel, illetve pszichés kórképekkel is. Étkezéssel a vitamin nehezen pótolható, ha nem oldható meg a napfényen tartózkodás, kapszula formájában történő bevitelre van szükség.

Milyen jelek utalhatnak rá?

A D-vitamin vagy D-hormon tulajdonképpen több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. A mindennapok során általában a D3-vitamint, a kolekalciferolt értik alatta, ami a bőrt érő napfény (vagy mesterséges besugárzás) hatására alakul ki az előanyagából. Fiatalabbaknál, világos bőrűeknél  könnyebben megy végbe a folyamat.

Jelenleg is számos kutatás folyik a D-vitamin szervezetben betöltött szerepével kapcsolatban. A kalciumháztartás szabályozásán keresztül kulcsfontosságú a csontok fejlődésében, épségük, egészséges szerkezetük megőrzésében. Hiányában számos betegség rizikója megnőhet. Amennyiben valaki keveset tartózkodik a szabad levegőn, illetve a napfényben szegény, őszi-téli napokon nem gondoskodik a vitamin pótlásáról, jó eséllyel számolhat annak a hiányával is. Egyes tünetekből szintén következtetni lehet az állapotra, ezek például a következők:

  • fáradtság,
  • csontfájdalom,
  • izomgyengeség, izomfájdalom, izomgörcsök,
  • hangulatzavarok, például depresszió,
  • fogromlás.

A jelek korántsem egyértelműek, gyakori, hogy csak a laborvizsgálat során derül fény a problémára, az érintett pedig nem tapasztalt különösebben jelentős eltérést vagy panaszt. Súlyos hiányában a gyermekeknél angolkór, vagyis rachitis léphet fel, ami akadályozza az egészséges növekedést, egyebek mellett ízületi deformitásokhoz vezethet. Felnőtteknél fogromlás is felhívhatja rá a figyelmet, ugyanis a D-vitamin hiányában a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A D-vitamin-hiány fokozza a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a csontritkulás, a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, valamint a stroke valószínűségét is. Továbbá az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja. 

Mennyi szükséges belőle?

A D-vitamin többféleképpen bejuthat a szervezetbe, márciustól szeptemberig többnyire elegendő, ha valaki minél többet, de legalább 15-20 percet a szabad levegőn tartózkodik. Az ételek közül például a tojássárgája, a csukamájolaj, a lazac, a kardhal vagy a tonhal tartalmazza a vitamint, de a szükséges mennyiség fedezése táplálkozással nehezen lenne kivitelezhető, éppen ezért ősszel és télen szintetikus készítménnyel javasolt bejuttatni a szervezetbe.

A téli hónapokban a hazai ajánlás szerint egészséges, normál súlyú felnőtteknek is napi 2000 NE D-vitamint kell szedniük az optimális tartomány fenntartásához. A gyermeket tervezők, várandósok, hiányállapottal élők esetében ez a szám módosulhat, és a különböző életkorokra is más és más javaslatok vonatkoznak, érdemes lehet a háziorvossal konzultálni a pontos dózisról. Csecsemők és gyermekek számára napi 400 NE, kisiskolásoknak napi 1000 NE az előirányzott adag.

D-vitamin-hiányra hajlamosítanak a felszívódási rendellenességekkel járó kórképek, úgymint a cöliákia vagy Crohn-betegség, az elhízás, valamint a máj- és a vesebetegségek. A kor előrehaladtával a szervezet által előállított mennyiség csökkenhet.

A vashiány is sokakat érint - Ismerd fel a jeleket!

A tünetek megléte, súlyossága a vashiány mértékétől függ. A fáradtság, a fejfájás, a mellkasi szorító érzés és a légszomj mellett a bőr, a körmök és a haj állapota is árulkodó lehet, így ezekre is érdemes figyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük