A cukorbetegség kezdeti tüneteit nem mindenki veszi észre: szakorvos beszélt a súlyos szövődményekről
A cukorbetegségnek számos szövődménye van, melyeket helyes életmóddal meg lehet előzni.

GettyImages-1199670651
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak, akit diabétesszel diagnosztizáltak, a betegség kezeléséből kifolyólag érdemes változtatnia életmódján és mindennapjain - ezek a változások részben apróságok, azonban mégis a sikeres terápia múlhat rajtuk. 

Magyarországon manapság több mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek.

Veszélyes szövődmények - milyen tünetekre kell figyelni?

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei szembetűnőek: erőteljes szomjúságérzet, mely a vizelet mennyiségének megnövekedésével jár, fokozott lehet az étvágy, ami azonban többnyire egyidejű fogyással jelentkezik, valamint levertség, fáradtság is jellemző. A 2-es típusú cukorbetegség azonban sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek - előfordulhat, hogy kialakulása után akár évekkel később fedezik fel a betegséget - így a betegnek nincs lehetősége a betegség kezdetekor orvoshoz fordulni.

GettyImages-155135468

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával a beteg testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel. 

A cukorbetegség szövődményei

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermek- vagy serdülőkorban induló betegség, melynél a kisérszövődmények a meghatározóak, de hosszabb betegségtartam esetén nagyérszövődmények is felléphetnek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a betegség gyakran késői diagnózisa miatt a nagyér- és a kisérszövődmények már a betegség felismerésekor egyaránt jelen lehetnek. A cukorbetegség késői szövődményei közé tartoznak a kisérszövődmények, vagyis a szemet, vesét és idegrendszert érintő elváltozások. A nagyérszövődmények pedig az alsó végtagi ütőereket, a szív- és agyi ereket érinthetik, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást vagy akár stroke-ot is okozhatnak.

Retinopátia - szemészeti problémák

Magyarországon a felnőtt lakosság esetében az egyik vezető vaksági ok a 2-es típusú cukorbetegség. Hazánkban a 2-es típusú diabéteszesek 4,5%-a vak, ami sajnos Európában egy kiemelkedően magas átlag. A 2-es típusú cukorbetegség miatti vakság megelőzhető, amennyiben évente járunk szemészeti kontrollra. A betegség miatti, látással összefüggő eltérések eleinte nem okoznak panaszt, ezért érdemes rögtön a cukorbetegség diagnosztizálásakor elmenni az első szemvizsgálatra.

GettyImages-1027771108

Nefropátia - veseproblémák

Tíz 2-es típusú cukorbeteg közül legalább kettőnél jelentkezik vesebetegség élete során. A magas vércukorszint hatására a vesében található hajszálerek károsodhatnak, mely következtében elzáródhatnak, felhasadhatnak, ami a vér szivárgását eredményezheti. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló veseproblémák megelőzése érdekében törekedni kell a legmegfelelőbb vércukorszint beállítására, legalább évente egyszer részt kell venni vesefunkció-vizsgálaton, odafigyelni a sóbevitelre, rendszeresen mozogni és pontosan betartani a kezelőorvos által előírt terápiát!

 Neuropátia - idegrendszeri problémák

A cukorbetegség hatására az idegsejtekben anyagcserezavar léphet fel, melynek hatására alternatív anyagcsereutak alakulnak ki, így pedig felszaporodhatnak a kóros anyagcseretermékek. A károsodás az idegsejtek rostjaiban kezdődik, mely lassan végül a sejt pusztulását okozhatja. Ezért a leghatékonyabb megelőző módszer az anyagcsere folyamatos normalizált állapotban tartása és ellenőrzése kezelőorvos segítségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szövődmények kockázata

A nagyérszövődmények a cukorbetegek elhalálozásában meghatározó szerepet játszanak - érinthetik az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit vagy az agyi ereket, de okozhatnak akár stroke-ot is. A nagyérszövődmények kialakulásában a megemelkedett vércukorszint mellett a magas vérnyomás, a magas vérzsírértékek, a véralvadási problémák, valamint a túlsúly és a dohányzás is egyaránt fontos tényező. A nagyérszövődmények megelőzése vagy a már kialakult elváltozások súlyosbodásának lassítása csak a felsorolt kockázati tényezők folyamatos kezelésével vagy mellőzésével lehetséges.

GettyImages-157697133

Minden esetben a legfontosabb, hogy a tünetek első észlelése után rögtön forduljunk orvoshoz kivizsgálásra annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban cukorbetegség áll-e fenn. Amennyiben bebizonyosodik, hogy kialakult a cukorbetegség, nem szabad kétségbe esni, manapság a cukorbetegség 1-es és 2-es típusára is hatékony terápiák léteznek. A  cukorbetegség egy rendszerszintű betegség, így nem elegendő az eredményes kezeléséhez csupán a gyógyszer pontos bevitelére odafigyelni - életmódváltásra lesz szükség, mely a táplálkozástól kezdve a megfelelő mennyiségű mozgáson túl a rendszeres vércukorszintmérésig mindent magában foglal. Bármilyen kérdés merül fel a betegséggel kapcsolatban, érdemes a kezelőorvoshoz fordulni.

7 tipp a vércukorszint természetes csökkentéséhez

A vércukorszintet természetes módszerekkel is csökkenteni lehet, ezek a tippek a segítségedre lehetnek benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük