Duplájára növeli a szív-érrendszeri betegségek okozta elhalálozást ez az állapot, mégis kevesen figyelnek rá

A legtöbb ilyen beteg nem kezeli a szívbetegségek rizikóját, pedig náluk nagyon magas.

Cukorbetegség szövődményei a szívnél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegek közt kétszer valószínűbb a kardiológiai okok miatti halálozás - legyen annak konkrét oka szívinfarktus, stroke vagy szívelégtelenség -, mint a nem cukorbetegek közt. Ugyanakkor a legtöbb ilyen beteg nem kezeli a szívbetegségek rizikóját - áll egy amerikai felmérésben. Dr. Ferenczy Péter, a Kardioközpont kardiológusa, diabetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorbetegséget majdhogynem szív-érrendszeri betegségnek kellene minősíteni, és ezzel összefüggésben rendszeresen kellene kardiológiai szempontból is ellenőrizni.   

Cukorbetegség szövődményei a szív- érrendszernél

Azon 2-es típusú cukorbetegek közül, akik nincsenek szív-érrendszeri betegséggel diagnosztizálva, kevesebb mint 20%-nak van egészséges vércukorszintje, vérnyomása, koleszterinszintje és dohányzásmentes életmódja. Erre a megállapításra jutottak egy amerikai felmérésben, amelyről az American Heart Association szakmai lapjában számoltak be.   

Cukorbetegség szövődményei a szívnél 1
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

Úgy érdemes értékelni ezt a megdöbbentő adatot, hogy Amerikában mintegy 34 millió 2-es típusú cukorbeteg él, akik körében a rokkantság leggyakoribb oka és a vezető halálok is a szív-érrendszeri betegség. A 2-es típusú diabéteszes betegek közt kétszer valószínűbb a kardiológiai okok miatti halálozás, mint az e tekintetben egészségesek közt. A szívre káros szokásokról itt olvashatsz.

Mindebből következik, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek közti összefüggéseket és az életmód jelentőségét. A 2-es típusú cukorbetegeknél a legfontosabb cél a kockázat csökkentése: folyamatos ellenőrzés mellett csökkenteni kell a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet, rendszeressé tenni a testmozgást, bevezetni a kiegyensúlyozott étrendet, fenntartani vagy visszaállítani az egészséges testsúlyt, kerülni a dohányzást, mérsékelni az alkoholfogyasztást és kezelni a stresszt. Mindezek mellett természetesen a megfelelő gyógyszeres kezelés is segíthet a kockázatcsökkentésben. 

A metabolikus szindróma súlyos kockázat

- A cukorbetegség mellé igen gyakran társul magas vérnyomás, valamint emelkedett koleszterinszint és elhízás is. Az úgynevezett metabolikus szindróma minden egyes eleme összefügg egymással, és többszörösére növeli a súlyos kockázatok esélyét - mondja Ferenczy doktor. - A folyamatok egyfajta ördögi kört indítanak be, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények, például a szív- és érrendszeri katasztrófák. A legfontosabb, hogy aki ebből a szempontból veszélyeztetett, rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson. A megelőző kezelések és az életmódváltás ugyanis jelentősen csökkenthetik a katasztrófa bekövetkezésének esélyét. A cukorbetegek kardiológiai ellenőrzése és kezelése pedig elengedhetetlen. A műanyag palackok és dobozok használata pedig a cukorbetegség kockázatát növeli meg, erről bővebben itt olvashatsz

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Cukorbetegeknek szükséges a rendszeres kardiológiai kontroll

A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. A cukorbetegeknek rendelhető GLP-1-receptor-agonisták és az SGLT-2-gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai irányelvek szerint kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével - hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a Kardioközpont kardiológusa, diabetológus.

Cukorbetegség szövődményei a szívnél 2
Fotó: PhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

- A szívinfarktus, más szív-érrendszeri betegségek és az agyi katasztrófa kockázatát mindenképpen egy kivizsgálással érdemes felmérni, és ha szükséges, csökkenteni. A kardiológiai viziten túl rendszeresen érdemes elvégeztetni egy nagylaborvizsgálatot, egy nyugalmi és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot-felmérést. Ezekre az eredményekre pedig fel lehet építeni egy szakszerű életmódbeli iránymutatást és szükség esetén orvosi kezelést.

8 apró életmódbeli változtatás, ami hosszan védi a szívet: útmutató készült a szívbarát élethez

Szakértők készítettek részletes útmutatót a szívbarát életmódhoz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük