Ezt teszi a testeddel a sok cukor: nem csak elhízást okozhat

A cukor túlzott fogyasztása elképesztően káros hatással bír a szervezetre, és nem csak makacs zsírpárnákat okozhat.

GettyImages-520953787

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, amely jól mutatja, hogy hazánk lakossága vajmi kevés figyelmet fordít az egészséges életmódra. Különböző genetikai, hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában, de a kettes típusú cukorbetegség általában a helytelen étrend következményeként jelentkezik.

Miért fontos beszélni a cukorfogyasztásról? A WHO ajánlása szerint naponta maximum hat teáskanálnyi cukrot szabadna bevinni a szervezetbe, amit viszonylag nehéz tartani, tekintve, hogy a legtöbb élelmiszer bővelkedik hozzáadott cukrokban. Így még ha valaki azt hinné, hogy ő nem érintett ebben a problémában, lehet, hogy ő tudtán kívül mégis túl sok cukrot fogyaszt.

A cukor hatása a szervezetre

Növeli a zsigeri zsírt

A cukorban és fruktózban magas étrend arra ösztönzi a testet, hogy elraktározza a zsírt. A májban is ezt a hatást váltja ki, ami miatt nem alkoholos zsírmáj alakulhat ki. Érdemes ellenőrizni az élelmiszerek címkéjén lévő összetevőket, és olyat választani, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy a listában lehetőleg hátul szerepel ez az anyag. 

GettyImages-1383494800

Szívbetegséget okozhat

A cukorfogyasztás növeli az inzulinszintet, ami ha túl magas, befolyásolja az izomsejtek működését is, és megemeli a vérnyomást. Ehhez hozzátartozik az, hogy megnő a vérben a trigliceridszint, ami pedig plakkokat okozhat a véráramban, gátolva ezzel az oxigén eljutását a szívhez és egyéb szervekhez. Ennek az állapotnak nagyon veszélyes következményei lehetnek. Legtöbbször azok szenvednek magas koleszterintől, akiknek az étrendje bővelkedik hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekben.

Növeli az Alzheimer-kór kockázatát 

A zsíranyagcsere-zavar az agyműködést is befolyásolja, azoknak, akik  inzulinrezisztenciától szenvednek, az agyuk számára is nehéz feldolgozni a glükózt, ami a memóriazavarral járó Alzheimer-kór kialakulását segíti elő. 

Depressziót okozhat

Azok, akik magas cukortartalmú ételeket fogyasztanak, 40%-kal nagyobb eséllyel szenvednek depresszióban, mint mások. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki miatta

Ugyan a cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz 2-es típusú diabéteszt, de az állapot azoknál alakul ki leggyakrabban, akik túlsúlyosak. Az elhízáshoz pedig egyenes út vezet a magas kalóriatartalmú, cukros ételek fogyasztásával, így közvetve mégis diabéteszhez vezethet. 

A cukor főbb forrásai közé tartoznak a különböző szószok, a zsírszegény joghurtok, a reggelizőpelyhek, a konzervgyümölcsök, a müzliszeletek, vagy a gyümölcslevek.

Olvass tovább: 8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz

Érdemes áttanulmányozni az élelmiszerek csomagolásait, mert olyanok is tele vannak cukorral, amikről nem gondolná az ember.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük