Ezt teszi a testeddel a sok cukor: nem csak elhízást okozhat
A cukor túlzott fogyasztása elképesztően káros hatással bír a szervezetre, és nem csak makacs zsírpárnákat okozhat.

Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, amely jól mutatja, hogy hazánk lakossága vajmi kevés figyelmet fordít az egészséges életmódra. Különböző genetikai, hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak a kialakulásában, de a kettes típusú cukorbetegség általában a helytelen étrend következményeként jelentkezik.
Miért fontos beszélni a cukorfogyasztásról? A WHO ajánlása szerint naponta maximum hat teáskanálnyi cukrot szabadna bevinni a szervezetbe, amit viszonylag nehéz tartani, tekintve, hogy a legtöbb élelmiszer bővelkedik hozzáadott cukrokban. Így még ha valaki azt hinné, hogy ő nem érintett ebben a problémában, lehet, hogy ő tudtán kívül mégis túl sok cukrot fogyaszt.
A cukor hatása a szervezetre
Növeli a zsigeri zsírt
A cukorban és fruktózban magas étrend arra ösztönzi a testet, hogy elraktározza a zsírt. A májban is ezt a hatást váltja ki, ami miatt nem alkoholos zsírmáj alakulhat ki. Érdemes ellenőrizni az élelmiszerek címkéjén lévő összetevőket, és olyat választani, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy a listában lehetőleg hátul szerepel ez az anyag.

Szívbetegséget okozhat
A cukorfogyasztás növeli az inzulinszintet, ami ha túl magas, befolyásolja az izomsejtek működését is, és megemeli a vérnyomást. Ehhez hozzátartozik az, hogy megnő a vérben a trigliceridszint, ami pedig plakkokat okozhat a véráramban, gátolva ezzel az oxigén eljutását a szívhez és egyéb szervekhez. Ennek az állapotnak nagyon veszélyes következményei lehetnek. Legtöbbször azok szenvednek magas koleszterintől, akiknek az étrendje bővelkedik hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekben.
Növeli az Alzheimer-kór kockázatát
A zsíranyagcsere-zavar az agyműködést is befolyásolja, azoknak, akik inzulinrezisztenciától szenvednek, az agyuk számára is nehéz feldolgozni a glükózt, ami a memóriazavarral járó Alzheimer-kór kialakulását segíti elő.
Depressziót okozhat
Azok, akik magas cukortartalmú ételeket fogyasztanak, 40%-kal nagyobb eséllyel szenvednek depresszióban, mint mások.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki miatta
Ugyan a cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz 2-es típusú diabéteszt, de az állapot azoknál alakul ki leggyakrabban, akik túlsúlyosak. Az elhízáshoz pedig egyenes út vezet a magas kalóriatartalmú, cukros ételek fogyasztásával, így közvetve mégis diabéteszhez vezethet.
A cukor főbb forrásai közé tartoznak a különböző szószok, a zsírszegény joghurtok, a reggelizőpelyhek, a konzervgyümölcsök, a müzliszeletek, vagy a gyümölcslevek.
Olvass tovább: 8 meglepő élelmiszer, ami hozzáadott cukrot tartalmaz
Érdemes áttanulmányozni az élelmiszerek csomagolásait, mert olyanok is tele vannak cukorral, amikről nem gondolná az ember.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)