Mennyi C-vitamint szedj télen? Ennél több nem szívódik fel!
Mennyi C-vitamint képes egészségesen hasznosítani a szervezeted?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszakban sokan növelik napi C-vitamin-dózisukat, mert úgy gondolják, a betegségeket így biztosan megelőzhetik.

A C-vitamin-bevitel valóban elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ám a téli időszakok betegségei ellen történő védekezéshez fontos tudni: nem hasznosul a bevett mennyiség egésze.

C-vitamin: milyen mennyiségben felesleges?

A C-vitamin egy vízben oldódó vitaminfajta, ami ennek köszönhetően nem raktározódik és halmozódik a zsírszövetekben, hanem a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből. Túl magas dózis bevétele esetén a felesleg távozik, éppen ezért felmerül a kérdés: mennyi C-vitamin hasznosul, és milyen mennyiség felett keletkezik felesleg?

A kutatók a mai napig sem jutottak közös álláspontra arra vonatkozóan, mekkora adag C-vitamin bevétele az ideális. Azt azonban megállapították, hogy nagyjából 200 milligrammtól telítődik a szervezet. Ez a vérplazmából megállapítható, ugyanis ott és a fehérvérsejtekben mérhető a C-vitamin.

A 200 milligramm fölé eső vitaminmennyiséget tehát már fölöslegesként kezeli a szervezet, és annak gyorsabb, fokozott kiürítésébe kezd.

Így szedd a C-vitamint!

A tudományos megállapítások szerint már napi 60-80 milligramm C-vitamin elegendő a hiánybetegségek megelőzéséhez: például ahhoz, hogy ne jelentkezzen fogínyvérzés a téli hónapokban. A szervezet számára valóban megfelelő szintnél azonban ez alacsonyabb mennyiség.

A szükséges napi C-vitamin-bevitel mennyisége egyéntől függően változó lehet, például érdemes megnövelni a dózist dohányzás, stressz, terhesség vagy betegség, illetve antibiotikum szedése esetén. Az azonban fontos, és a személyes szükségletektől független, hogy hogyan érdemes a megfelelő mennyiséget bejuttatni a szervezetbe.

A felszívódásra és kiürülésre való tekintettel kerülendő egyszerre nagyobb mennyiség, például 500 vagy 1000 milligramm bevétele, hiszen a 200 milligramm fölötti mennyiség nagy része úgyis gyorsan kiürül a testből. A napi mennyiséget éppen ezért többször kis adagonként érdemes bevenni, 1000 milligramm esetén például ötször 200 milligramm formájában, így fokozatosan biztosítható a szervezet számára szükséges napi C-vitamin-ellátás.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Egyéb tudnivalók a C-vitamin fogyasztásáról

  • Ahhoz, hogy a bevitt C-vitamin hasznosuljon, kalcium és magnézium is szükséges. Érdemes a táplálkozásba bevonni olyan ételeket, amelyek ezekben gazdagok.
  • A C-vitamin túlzott mértékű fogyasztása akár vesekőhöz is vezethet, ugyanis oxálsav formájában ürül ki a szervezetből, ami a vesékben, illetve a húgyvezetékben kialakuló köveknek is alkotóeleme.
  • Ha elkerülnéd a napi többszöri C-vitamin-bevételt, és egyetlen tabletta formájában szeretnéd ezt megoldani, a sokszemcsés, bélben oldódó bevonattal ellátott úgynevezett retard kapszulák megoldást jelenthetnek. Ezek hatása ugyanis nyújtott, és fokozatosan szívódnak fel a szervezetedben, elkerülve ezzel, hogy felesleg keletkezzen.
Ezt is szeretjük