Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (X)
Letti súlyos autizmussal született, ami akadályt szabott a kislány fejlődésének. Eddig. A 2,5 éves Letti azóta már járni tanul.

Letti 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egészséges, fiatal szülők - és mégis a véletlen egy genetikai hibát, a 22 kromoszóma hosszú karjának nagymértékű letörését, hiányát eredményezte. Ez a gyönyörű, szőke kislány súlyos autizmussal született, amire csak hónapokkal később jöttek rá az orvosok.

A nemsokára hároméves Letti szülei szeretettel és mosolyogva nevelik kislányukat. A terhesség ideje alatt még semmi rendellenességre nem gyanakodtak az orvosok. 2016 októberében nehéz szüléssel, de világra jött Kata és Csanád első gyereke, akit már nagyon vártak.

Letti két hónapos koráig a szemét sem tudta kinyitni, később aztán több jel is arra utalt, hogy itt valami komoly probléma van a háttérben. Az anyuka így emlékezett vissza az első pár hónapra: -Nem nagyon mozgott, nem tudott szopizni sem, nem úgy nyelt, nem követte a tárgyakat, tehát elég sok mindenben el volt maradva. Legfőképp a tekintete, ami mindig zavaros volt. Nem nézett soha a szemünkbe.

Végül 10 hónap elteltével megjött a genetikai eredmény. Lettinél Phelan McDermid-szindrómát állapítottak meg, ami az autizmusnak egy genetikailag azonosított súlyos fajtája. A szakemberek szerint az ezzel a szindrómával született gyerekek mentális életkora soha nem éri el a másfél éves szintet. A tünetek gyakran súlyosbodnak az életkor előrehaladtával, 16 éves korban már Alzheimer-kórt is azonosítottak a gyerekeknél, de gyakori a skizofrénia és a bipoláris depresszió megjelenése is.

Kata és Csanád a hír hallatán összeroppant, hiszen mint megtudták, az ilyen betegséggel élő gyerekek legtöbbször soha nem tanulnak meg beszélni, sőt mozgás- és egyéb fejlődésük is egy bizonyos idő után stagnál, vagy visszafejlődést mutat. 

- Úgy érzem, hogy ezt abban a pillanatban senki nem tudja igazán feldolgozni. Azt vettük észre, hogy párterápiával vagy pszichológusi segítséggel az orvosok nekünk akartak segíteni, nem pedig Lettinek. Mert tudták, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan - mesélte az apuka.

Fejlesztésekről fejlesztésekre járva, nem kímélve időt, energiát, mindent megtettek Letti fejlődésének támogatásáért. Kétéves koráig Letti megtanult picit kúszni, de szemkontaktust még ekkor sem tapasztaltak a szülők. Egy hasonló betegséggel küzdő kisfiú édesanyjától 2018-ban hallottak először a C-Peptide-ről, aminek használata után a kisfiúnál rohamos fejlődés indult el. Mivel a fejlesztéseket a kislány egyre rosszabbul tűrte, és semmilyen más kilátásuk nem volt Letti fejlődésének támogatására, úgy döntöttek, kipróbálják. 

De mi is pontosan a C-Peptide?

A C-Peptide a hasnyálmirigyben termelődik az inzulinnal. Jelenlétéről és a perifériás idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról az orvosok már régóta tudnak, de mindeddig nem alkalmazták a központi idegrendszerre.

A C-Peptide az agyba jutva aktiválhatja és regenerálhatja az idegi kapcsolatokat, és beindíthatja a test öngyógyító mechanizmusát. Számos esetben tapasztaltak a betegek pozitív eredményeket. Például autizmusnál, epilepsziánál, stroke-nál, depressziónál, paranoid skizofréniánál, pánikbetegségnél, Parkinson-kórnál vagy más, traumatikus agysérülésnél. De az Alzheimer-kórnál vagy időskori demencia esetén is jótékony hatásról, az agyi aktivitás fokozódásáról számoltak be a betegek vagy azok hozzátartozói.

Letti szülei pár nappal a C-Peptide használatának megkezdése után már érzékelték a változást. - Már harmadik nap azt vettük észre, hogy nyílik a tekintete, és látszott, ahogy a világ is kinyílt számára. Mindketten azt tapasztaltuk, hogy most már felfogja, amit lát. Az is lehet, hogy nem is látott azelőtt, úgy, mint más - idézte vissza a felemelő pillanatokat az apuka.

A kis Letti fejlődése minden téren tapasztalható. Bár még nem beszél, de bólintással, fejrázással vagy mutatással már válaszol szüleinek, akik számára ez nagyon sokat jelent, hiszen így már kapnak visszajelzést arról, hogy mit is szeretne a kislányuk. 

A mozgása is fejlődni kezdett, kúszott, mászott, felült és fel is állt, sőt kapaszkodva már a járást is gyakorolja. Szociális képességei gyerekek között is jelentősen javultak, és ma már a fejlesztő órákon is együttműködővé vált Letti. Katának és Csanádnak óriási erőt ad, hogy lányuk fejlődésében már reményt látnak. Csillogó szemekkel figyelik kislányuk minden rezdülését, és a harc már nem is tűnik olyan nehéznek, hiszen Letti mindennap tanul valami újat.

 A hosszabb videó megtekintéséért kattintsanak ide.

A cikkben leírtak a Max-immun Kft. kereskedelmi kommunikációja, nem a Femina szerkesztősége által szerkesztett tartalom. A közzétett információkat nem hagyta jóvá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, vagy bármely más egészségügyi testület. A  Max-immun Kft.- nek nincs szándékában betegségeket diagnosztizálni, kezelni, gyógyítani, vagy megelőzni. A cikkben megosztott információk célja kizárólag oktatási célokat szolgál.  Kérjük, minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal, különösen terhesség, szoptatás, gyógyszeres kezelés vagy fennálló betegség esetén.

Ezt is szeretjük