Erős köröm, szép bőr, jobb fizikai teljesítmény
Ezt fogyaszd hozzá!
Napi egy pohár és rövidesen érezni fogod jótékony hatásait. Próbáld ki te is a magyar csodaszert.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hippokratész szerint a bor jótékony hatást fejt ki a beteg emberi szervezetre. Költők, írók áldották a test és a lélek balzsamerejű orvosságát, a borban rejlő hosszú élet titkát, a szívet építő nedű zamatos aromáját.

A bor tanninjai csökkentik a fokozott bélműködést, tartalmaznak A-, B-, C-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot. A kismértékben fogyasztott bor gátolja a vérrögök kialakulását, fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. Emellett szépségedre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis a felsorolt anyagok felelőssek többek között a szép körmökért és bőrért is.

Az idei 23. Budai Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Ismerd meg közelebbről sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon, és kóstolj finom borokat szeptember 10-14 között a budai Vár teraszain!

Díszvendég: Olaszország. A színpadon új vendégként fellép többek közt az Irie Maffia, Rúzsa Magdi, valamint a Fool Moon is.

Nagyon sok betegségre jótékony hatással van a mérsékelt mennyiségű vörösbor. Van egy fantasztikus antioxidáns a vörösborban és a szőlőben, ami a daganatokra, a szívbetegségre, az Alzheimer-kórra is kedvező hatással van. Emellett energetizál, fokozza a szív és az izomteljesítményét.

A bor és a sport

Az alkoholnak gyorsan felszívódó, nagy energiatartalma van. Viszont az izmok ezt a fajta energiát alacsony mértékben tudják hasznosítani. De miért vannak ellentmondások a borral kapcsolatban? Mert óriási a különbség a túlzott és a mérsékelt fogyasztás között. A szervezet számára előnyös a nem rendszeres, kis mennyiség. Ha fegyelem társul az ivási szokásokhoz, akkor a mérsékelt mennyiség nem okoz gondot.

Sőt, akik a vörösbort kedvelik, talán egészségesebbek, mert náluk változnak az étkezési szokások. Ez a sportolókra különösen igaz. A bor egészségre gyakorolt pozitív hatása figyelemreméltó, de a kulcsszó a mértékletesség! Íme, három úriember, aki ezzel tökéletesen tisztában van: ők egyszerre kiválóságai a magyar borászatnak és hódolói a különböző sportoknak.

A Takler Pince borásza

Takler András a szekszárdi borvidék egyik legismertebb borgazdasága, a Takler Pince borásza. Öccsével, Ferenccel már kicsi gyermekkoruk óta rúgták a labdát a házukban lévő hosszú folyosón, vagy iskola után a házukhoz közeli terepen. András az alapítása óta tagja a magyar borászok labdarúgó-válogatottjának, amelyben éveken át bal hátvédként játszott, mint mondja: lelkes amatőrként.

Mindig is a foci volt a kedvenc sportja, de a borászat, illetve a borászati rendezvényeken való személyes jelenlét mellett egyre kevesebb ideje jut az aktív sportolásra. Meghatározó élményei között tartja számon az edzőtáborokat, valamint azt, hogy a Puskás stadionban ott lehetett abban a csapatban, amely a színészválogatottal mérkőzött meg, vagy amikor az Etyeki Pincefesztiválon a parlament focicsapata volt a kihívó fél.

A szekszárdi borvidék bortermelője

Dúzsi Tamás a szekszárdi borvidék egyik legismertebb bortermelője. 2014-ben három aranyérmet nyert a Le Mondial du Rosé-n, a rosévilágversenyen, és ezzel 27-re emelkedett az ott szerzett érmeinek száma. Ez a világon egyedülálló teljesítmény.

1966-ban középiskolásként lett országútikerékpár-versenyző, majd a főiskolán kiegészítő sportként űzte a tájékozódási futást is. Az igazi és máig tartó szerelem a kerékpározás maradt.

Ma is akkor érzi jól magát, ha hetente - három nekifutásra - 90-100 kilométert kerekezik. Sok utat járt be kerékpárral, egy egészen más világot ismerve meg így, mintha autóval tette volna ugyanezt.

A Bujdosó Szőlőbirtok vezető borásza

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza édesapja nyomdokaiba lépve, öccsével együtt kamaszkora óta vitorlázik. A családalapítás és a birtoképítés időszakában ezt a szenvedélyét háttérbe helyezte, de aztán felesége, akit az egyetemen ismert meg, ugyancsak megszerezte a hajóvezetői képesítést.

Sport a hétköznapokon

Az utca emberét kérdeztük arról, hogy mennyi sport fér bele a hétköznapokba. Hallgasd meg a válaszokat!

Öccsével együtt 2008 óta újra versenyeken vesz részt, júniustól pedig már a felújított Pannóniával, amely Jásdi István hajója volt. A beavatást, egy jótékonysági versenyt rögvest meg is nyerték. Ma mind a négy gyermeke vitorlázik, Zsiga fia versenyszerűen űzi ezt a sportot.

Ezt is szeretjük