Viszketés, korpa, vörös foltok

A gombás betegségek tünetei

Nem csak nőgyógyászati problémákat okozhatnak. A gombák számos betegségért felelősek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gombáknak mintegy hetvenezer fajtája ismert napjainkban. Közös tulajdonságuk a heterotróf táplálkozás. Mivel nem képesek előállítani a működésükhöz szükséges szénhidrátot, valamint fehérjét, élő vagy élettelen környezetüktől veszik el azt. Mindez történhet szimbióta formában: ilyenkor az együttélés hasznos mindkét fél számára.

Ha azonban parazita gombáról van szó, úgy az együttélés csak az élősködő számára előnyös. Az ilyen jellegű gombafertőzés esztétikailag és egészségügyileg egyaránt kellemetlen tünetekkel jár.

A gombás fertőzés jelei

  • Vörös foltok a bőrön.
  • Elszíneződött köröm.
  • Korpás fejbőr.
  • Viszketés.

Fertőzésre hajlamosító tényezők

Nagyobb esélyed lehet a gombás megbetegedések kialakulására, ha valamilyen anyagcsere-betegségben vagy diabéteszben szenvedsz. Ezen kívül rizikófaktor lehet a túlsúly, a hosszabb antibiotikumos kezelés, továbbá a műszálas ruhák viselése is.

Korpát okoz a gomba

Előfordulhat, hogy csak megfázott a fejed, és a fejbőröd egy kicsit hámlik. Ám a kellemetlen és nem túl esztétikus problémát legtöbbször az úgynevezett Malassezia gombafajok okozzák. A fertőzés legfőbb tünete a fejbőr lemezes hámlása, valamint a viszketés. Emellett azonban egy másik gombafajta – bizonyos Microsporum – is állhat a korpásodás hátterében. Ilyenkor a hajas fejbőr apróbb – lisztszerű – formában kezd hámlani, ráadásul a hajszálak is töredezésnek indulnak.

Mit tehetsz ellene?

A korpás fejbőr kezelésének legfőbb alappillére a samponválasztás. A kínzó tünetek elmulasztására elsősorban a kén-, a cink-, illetve a szeléntartalmú hajápoló szerek javasoltak. Ezek egyrészt lassítják az elszarusodás tempóját, másrészt fertőtlenítik is a fejbőrt. Ilyenkor a mielőbbi gyógyulás érdekében ajánlott mellőznöd a festékek, hajhabok és egyéb kémiai anyagok fejbőrrel történő érintkezését. Ha pedig biztosra akarsz menni, mindenképpen ajánlott felkeresni egy bőrgyógyászt, aki a pontos diagnózis után elkezdheti a személyre szabott, hatékony kezelést.

Bőrgombásodás

A fertőzés jellemző tünetei az apróbb, vöröses, viszkető foltok a testen, melyek idővel berepedhetnek. A legtöbb esetben a lábon, illetve a testhajlatokban üti fel fejét a probléma. A gombák ugyanis kedvelik a nedves, kevésbé szellőző helyeket. A fertőzés előfordulása gyakoribb a nyári időszakban, hiszen ilyenkor többet izzadsz.

Mit tehetsz ellene?

Ma már számtalan vény nélkül beszerezhető gombaellenes szer kapható a gyógyszertárakban. Ha tüneteid enyhék, próbáld ki bátran például a Canesten krémet. Ha azonban a betegség jelei nagyon határozottak, vagy az általad használt szer néhány nap alatt nem hoz javulást, szerencsésebb, ha bőrgyógyászhoz fordulsz. Kezelőorvosod hatékonyabb, személyre szabottabb gyógymódot tud alkalmazni.

Körömgomba

A gombafertőzés ezen fajtája jellemzően a lábat érinti, hiszen ezen a területen sokkal kedvezőbbek számára a körülmények, mint a kézen. A betegség hatására a köröm besárgul, majd megvastagodik, végül hosszanti irányban bereped. Mindezt kísérheti a körömágy gyulladása is.

Mit tehetsz ellene?

Feltétlenül fordulj bőrgyógyászhoz problémáddal. A gombás fertőzéseknek ezen fajtája ugyanis meglehetősen makacs. A teljes kezelés több hónapot is igénybe vehet. Ha tehát minél előbb szeretnél megszabadulni a kellemetlen tünetektől, keresd fel orvosodat. A kezelés általában helyileg alkalmazható gombaellenes körömlakkból, esetleg szájon át szedhető gombaellenes tablettákból áll.

Néhány tipp a megelőzéshez

  • Kerüld a műszálas ruhadarabokat.
  • Nyáron hanyagold a zárt lábbeliket.
  • Nyilvános zuhanyzóban mindig viselj papucsot.
  • Ha lábad hajlamos az izzadásra, használj hintőport.
  • Ha csak teheted, kerüld az antibiotikumokat.
Ezt is szeretjük