A testtömegindex hátulütői: miért nem működik a BMI?

Sok olyan eset van, amelyben a BMI nem alkalmazható. Mutatjuk, melyek ezek.

fogyas-dieta-fogyokura

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A BMI (Body Mass Index), magyarul testtömegindex egy olyan arányszám, amely a magasság és a testsúly alapján számolja ki azt, hogy valaki milyen súlytartományba esik, sovány, normál, esetleg elhízott. Ehhez nem kellenek külön kalkulátorok, egy egyszerű képlettel könnyen kiszámolható az összege: testsúly (kg) / magasság (m)2.

Ezt a módszert az orvosok már régóta használják arra, hogy egyszerűen megállapítsák, kell-e valakinek fogynia az egészsége megőrzéséhez. Ha a kapott eredmény magasabb, mint 25, az illető túlsúlyos, ha meghaladja a 30-at, már az elhízott kategóriába tartozik, mely növeli a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok és a magas vérnyomás megjelenésének kockázatát. Vannak azonban esetek, melyekben a BMI egyszerűen nem működik.

Miért nem működik mindig a BMI?

Az egyik legnagyobb probléma a BMI-vel hogy igazából nem a zsír mennyiségét méri, csak egy arányszámot ad, mely sok esetben persze valóban működik, azonban vannak kivételek. Az egyik legszembetűnőbb például a testépítők helyzete. Az izom ugyanis nehezebb, mint a zsír, és így könnyen megeshet, hogy egy bodybuilder valójában a BMI szerint már túlsúlyosnak vagy akár elhízottnak számít, pedig szinte alig van rajta zsír.

köver has

Ugyanígy gondot jelent az is, hogy a BMI nem tesz különbséget zsír és zsír között. Például a bőr alatti zsírréteg sokkal kevésbé veszélyes, mint a szervek közötti, úgynevezett zsigeri zsír.

A zsigeri, avagy viszcerális zsír normális mennyiségben nem veszélyes, sőt, ez védi a szerveket a külső hatásoktól. Azonban ha a zsírszövet mérete megnő a szervek körül, az gondokat okozhat. Ez a zsírtípus ugyanis hormonszerű, gyulladáskeltő anyagokat termel, melyek hozzájárulhatnak olyan betegségek kialakulásához, mint a stroke, az infarktus, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség.

Ráadásul a szervek körül raktározott zsír relatíve vékony embereknél is ugyanúgy jelentkezhet, tehát hiába teljesen normális valakinek a BMI-je, attól még tartozhat kiemelt kockázatú csoportba. Különösen oda kell figyelnie erre azoknak, akiknél a többletsúly a derekukra rakódik, tehát alma típusúan híznak. Ideális esetben a nők derékkörfogatának nem szabad meghaladnia a 80 centimétert, 88 centiméter felett pedig már különösen magas kockázattal kell számolni. A férfiaknál 94 és 102 centiméter fölött kell óvatosabbnak lenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik testzsírarányt számoló képlet ezért pont a derék kerületét veszi alapul. Az RFM (Relative Fat Mass) vagyis relatívzsírtömeg-kalkuláció a magasság és a derék paramétereiből állapítja meg a testzsír arányát. Ezt a hölgyek és az urak külön képlet alapján számolhatják ki. A nőknél: 64 – (20 x magasság/derék). A férfiaknál: 76 – (20 x magasság/ derék m).

A BMI ugyan nem veszi figyelembe, hogy az ember egészségi állapota és testalkata sokban függ a hozott génektől és hajlamoktól, így lehet valaki magas BMI-vel is egészséges, és alacsony BMI-vel is beteg, de ettől függetlenül érdemes számításba venni az így kapott adatokat, hiszen azok nem az aktuális egészségi állapot mutatják, hanem felhívják a figyelmet a jövőbeni kockázatokra.

Mennyi idő alatt emésztődnek meg?

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mennyi idő alatt megy át a gyomrodon egyik másik étel? Utánanéztünk, mennyi idő alatt szívódnak fel a különböző táplálékok a gyomorban, és képeken mutatjuk a választ.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük