3 alattomos betegség, ami terméketlenséghez vezet

Régóta nem sikerül teherbe esned? A probléma mögött súlyos betegségek is meghúzódhatnak. Ismerd meg őket, és cselekedj időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó ideje próbálkoztok már, de nem fogan meg a babátok? Mielőtt a feszültség megmérgezné a viszonyotokat, érdemes utánajárnod azoknak a körülményeknek, melyek megnehezítik vagy akadályozzák a teherbeesést. Lehet ugyanis, hogy fertőzés, hormonális problémák vagy mióma áll a háttérben.

Chlamydia

A fertőzést egy Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. A mikroorganizmus nemi úton terjed, és a méhnyaknál fejti ki nem túl áldásos hatását. A betegség legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy sokáig semmilyen tünet nem hívja fel rá a figyelmet.

Akár évekig élhet a kórokozó a szervezetedben, anélkül, hogy tudomást szereznél róla – ez pedig súlyos következményekhez vezethet. Ha például későn kerül sor a betegség diagnosztizálására, a baktérium elzárhatja a petevezetéket – aminek következtében meddőség alakul ki. Ám ezen kívül is okozhat bajt: méhen kívüli terhességet idézhet elő, valamint koraszüléshez vezethet. Bár a fertőzés sokáig semmilyen tünetet nem produkál, idővel megmutatkoznak a jelei.

Gyanús tünetek

  • Köztivérzés.
  • Fájdalmas szex.
  • Vizelési nehézség.
  • Medencefájdalom.
  • Sűrű, sárgás hüvelyváladék.

Mivel a jelek sokszor csak akkor mutatkoznak, amikor a baktérium már komoly gondokat okozott a szervezetben, érdemes évente egyszer elvégeztetned a Chlamydia-szűrést. Ilyenkor a nőgyógyász kenetmintát vesz a hüvelyből, valamint a méhnyakból, és ezek segítségével állapítja meg, hogy fertőzött vagy-e vagy sem. Mivel a szűrővizsgálat jelenleg nem szerepel a TB által támogatott a vizsgálatok között, külön kell fizetned érte. Jó hír viszont, hogy miután felfedezték a fertőzést, annak kezelése már nagyon egyszerű: többnyire egydózisú antibiotikummal történik.

Mióma

Ha az ovulációval nincs semmi gond, és a spermiumok is elérik a petesejtet, még akkor is fennállhatnak olyan tényezők, melyek megnehezíthetik a teherbe esést. A mióma – a méhtest jóindulatú daganata – akadályozhatja a megtermékenyített petesejt megtapadását a méh nyálkahártyáján. Ez a betegség a fogamzóképes korban lévő nők 20-25%-át érinti, így meglehetősen gyakorinak számít. A probléma összefüggésbe hozható az ösztrogén hormonnal – épp ezért serdülőkor előtt nem alakul ki, illetve a klimax után a miómák mérete csökken. A miómagöbök a méhfal simaizomsejtjeinek elfajulásából fejlődnek ki. Mivel deformálhatják a méhüreg falát, valamint negatívan befolyásolják a nyálkahártya vérellátását, a betegség meddőséghez vezethet.

Gyanús tünetek

  • Erős vérzés.
  • Alhasi fájdalom.
  • Gyakori vizelési inger.
  • Elhúzódó menstruáció.

A felsorolt jelek általában akkor tapasztalhatóak, ha a jóindulatú daganat nagyobb méretű. A kisebb mióma jellemzően nem okoz tüneteket - általában csak nőgyógyászati rutinvizsgálat során veszik észre. Ha azonban gyermeket szeretnél, szükség van a daganat eltávolítására. Ennek többféle módja ismert, úgymint méhbeli artériaelzárás – aminek következtében a mióma vérellátása megszűnik –, valamint hasi, illetve hüvelyi úton történő műtét

Hormonális problémák

Csökkent ösztrogéntermelés

A terméketlenséget hormonális problémák is okozhatják. Amennyiben az ösztrogéntermelés valamilyen oknál fogva akadályozott, az ovuláció leállhat – sőt a menstruáció is elmaradhat. A probléma hátterében általában hirtelen fogyás áll, de ez az állapot akkor is kialakulhat, ha túlzásba viszel valamilyen sportot. Ezekben az esetekben a hormonális egyensúly súlygyarapodással visszaállítható.

A peteérés rendellenessége

A meddőség mögött néha a peteérés rendellenessége húzódik meg. Amennyiben az agyalapi mirigy túl kevés tüszőérést serkentő hormont, illetve túl kevés peteérést aktiváló hormont termel, gondok adódhatnak az ovulációval, és a probléma terméketlenséghez vezethet. A hormonális rendellenességnek számos oka lehet, a daganatos megbetegedéstől egészen a fejsérülésig. Épp ezért a probléma felderítése alapos kivizsgálást igényel. Majd a diagnózis függvényében a szakember eldönti, milyen kezelésre van szükség.

Ezt is szeretjük