5 mindennapos dolog, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben: a bélflóra egyensúlyát állítják vissza
A bélflóra egyensúlyának felborulása az egész szervezetre hatással van. Így kerülheted el a kellemetlenséget.

egészséges bélflóra
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bélflóra egyensúlyának felborulása számos egészségügyi probléma kialakulását idézheti elő, de szerencsére már egészen egyszerű, mindennapos dolgokkal támogatható a mikrobiom - igaz, hasonlóan általános dolgok vezethetnek a balansz megszűnéséhez is. 

Az ember emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok összessége kapcsolatban áll az emésztésen túl egyebek mellett az immun- és az idegrendszerrel. Amikor a bélflóra változatossága csökken, a hasznos baktériumokkal szemben pedig túlsúlyba kerülnek a károsak, krónikus gyulladás, illetve gyulladásos kórképek alakulhatnak ki, nő az inzulinrezisztencia és a Crohn-betegség kockázata, súlygyarapodás is jelentkezhet. Fontos tehát a mindennapok során is odafigyelni a mikrobiom egészségére.

Bélflóra egyensúlyának támogatása

A modern életvitelben számos veszély leselkedik a bélflórára: a stressz, a káros szenvedélyek, a nyugati típusú étrend és az antibiotikumok túlzásba vitt alkalmazása is a mikrobiom változatosságának csökkenéséhez, a káros mikroorganzimusok túlsúlyba kerüléséhez vezethet. A zavarra általános tünetek utalhatnak, úgy mint emésztési problémák, rossz lehelet, hangulatzavarok, testsúlyváltozás és fáradtság. A következő egyszerű, ám nem minden esetben könnyen betartható tanácsok segíthetnek elkerülni a kellemetlenségeket, csökkenthetik a krónikus gyulladást a szervezetben, és támogathatják a bélflórát. 

Fogyassz sok zöldséget!

A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői. Érdemes törekedned rá, hogy minél több kerüljön belőlük a tányérodra, különösen a zöld leveles változatok legyenek hangsúlyosak. A bennük található, a szervezet számára emészthetetlen rostok a bélben lévő jótékony baktériumokat etetik. A brokkoli, a spenót és a hagymafélék is ideálisak a célra. 

Keresd a prebiotikumokat, probiotikumokat!

A probiotikumok és a prebiotikumok is táplálják a mikrobiomot, ráadásul étkezés útján bevihetők. Előbbinek jó forrásai a fermentált ételek, a probiotikus - lehetőség szerint cukormentes - joghurtok, utóbbinak a teljes kiőrlésű gabonák, az alma, a hagymafélék és a hüvelyes zöldségek is. 

Csökkentsd a cukorbeviteled!

A gyorsan felszívódó, egyszerű cukrokban bővelkedő étrend mellett a mikrobiom éhezni kezdhet. A nyugati típusú étrend gerincét a feldolgozott élelmiszerek képezik, amelyek általában tetemes mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ellenben híján vannak a rostoknak és más létfontosságú tápanyagoknak. Teljes értékű táplálékok fogyasztására ajánlott törekedni, nemcsak a bélflóra, de az egész szervezet egészségének megőrzése érdekében is!

Aludj eleget!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos a szervezet normális működése szempontjából. A rendszertelen napirend és alvási szokások felboríthatják a mikrobiom egyensúlyát a vizsgálatok szerint, így javasolt törekedni rá, hogy nagyjából hasonló időben kerülj ágyba, és eleget aludj a mindennapok során. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mozdulj meg!

A mozgás szerepe minden egészséggel kapcsolatos vizsgálatban, cikkben legalább említés szintjén előjön, nem is véletlenül. Bár első pillantásra kicsit indokolatlannak tűnik a bélflórához fűződően, ám a kutatások azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás képes növelni a mikrobiom sokszínűségét, valamint javítani a jótékony és a káros mikroorganizmusok arányán is. 

A fentieken túl kulcsfontosságú a stresszkezelés, az idegeskedés csökkentése, a dohányzásról való leszokás, valamint a mértékletességre törekvő alkoholfogyasztás. Szintén lényeges, hogy az antibiotikumokat mindenki csak és kizárólag indokolt esetben, orvosi utasításra, a szakember által javasolt ideig szedje, ugyanis ezek a készítmények nem tudnak különbséget tenni a jó és a káros baktériumok között. Alkalmazásukkor gondoskodni kell a probiotikum-bevitelről. 

Erős házi probiotikumok

A probiotikus hatású készítmények hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a bélben található mikroorganizmusokat pótolják, a bélflórát helyreállítsák. Bár ezek tablettás vagy folyékony kiszerelésben is kaphatók, jelentős részük táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük