Tévhit terjed a koronavírus elleni oltással kapcsolatban - Az Egészségügyi Világszervezet hívta fel rá a figyelmet
Az Egészségügyi Világszervezet szeretné a lehető legtöbb tévhitet eloszlatni a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.

koronavirus-oltas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb méreteket ölt a világban a koronavírus-járvány, a tudósok pedig gőzerővel dolgoznak azon, hogy megtalálják a  vírus ellenszerét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás, vagyis a BCG-oltás megvédené az embereket a koronavírussal szemben - olvasható a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Gőzerővel kutatják a vakcinát

Emberekkel és állatokkal végzett kísérletek egyaránt bizonyítják, hogy a BCG-vakcinának a célzott betegségen kívül hatása van az immunrendszerre, de ezeket nem írták körül alaposan, és a klinikai jelentőségük sem ismert - áll a közleményben.

koronavirus-korokozo
Fotó: wildpixel / Getty Images Hungary

A WHO brit, francia és kínai kutatások alapján április 11-én frissítette a Covid-19-cel, a koronavírussal, a SARS-CoV-2-vel és a BCG-vel kapcsolatos tudományos adatbázisait és a klinikai kísérletekkel kapcsolatos adattárait. Eközben három olyan dokumentumot találtak, amelyeknek a szerzői összehasonlították a koronavírus lefolyását az olyan országokban, ahol rutinjelleggel alkalmazzák a BCG-oltást az olyan országokéval, ahol nem alkalmazzák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ennek során tapasztalták, hogy azokból az országokból, ahol a csecsemők megkapják a BCG-vakcinát, kevesebb igazolt fertőzöttet jelentettek. Ezek a kutatások azonban jelentős eltéréseket mutatnak az ország népesedési jellemzői, az elvégzett koronavírustesztek aránya és a járványnak az adott országban érvényes szakasza miatt.

Folyamatosan tesztelik a BCG-oltást is

Jelenleg két olyan klinikai kutatás is folyamatban van a BCG-oltás hatásairól, amelyekben olyan egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát, akik közvetlenül részt vesznek a Covid-19 betegségben szenvedők ápolásában.

Bizonyíték hiányában a WHO nem javasolja a BCG-oltást a jelenlegi járvány elleni védekezésül, de továbbra is ajánlja a vakcinát csecsemők beoltására azokban az országokban, amelyekben magas a kockázata a gümőkóros megbetegedésnek.

Az alkohol nem segít belsőleg

A WHO európai irodája ugyanakkor kedden cáfolta azt a félelemre és hamis információkra épülő mítoszt, hogy a magas alkoholtartalmú italok védelmet jelentenének a betegség ellen.

alkohol-karanten
Fotó: ajr_images / Getty Images Hungary

A szervezet szerint ehelyett a minimumra kellene korlátozni az alkoholfogyasztást és az alkoholhoz való hozzáférést a járvány idején, mert az alkoholfogyasztás és a dohányzás általában károsítja az egészséget, és növeli a vírus kockázatát. Sok koronavírusban szenvedő betegnek vannak alkoholproblémái. A WHO adatai szerint az alkoholfogyasztás miatt évente 2 millión halnak meg világszerte, ebből mintegy 1 millióan Európában.

Nélkülük már összeomlott volna az egészségügy: így dolgoznak az ápolók a kórházakban

Fotókon mutatjuk az ápolókat, akik a járvány alatt is fáradhatatlanul értünk dolgoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük