Pajzsmirigygyógyszer szedése mellett is fennállnak a tünetek? Szakorvos beszélt a lehetséges okról
A pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés más-más tünetekkel jelentkezhet, gyakran autoimmun eredetű gluténérzékenység is fennállhat közben.

pajzsmirigybetegség tünet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hasmenés és székrekedés, puffadás, fogyás vagy hízás, hasfájás. A pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetei is lehetnek, ám ha a kezelése már jól beállított, de a panaszok mégsem szűnnek, érdemes más irányba is vizsgálódni.

Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mi állhat még a háttérben.

Autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy-rendellenességek kialakulásának több oka lehet, ezek egyike az autoimmun eredet. Graves-Basedow-kórnak nevezzük a túlműködéssel járó, Hashimoto thyreoditisnek pedig az alulműködéssel járó autoimmun eredetű pajzsmirigybetegséget.

GettyImages-506754912

- A túlműködés mellett a betegeknél fogyás következik be, jellemző panasz a hasmenés. Az alulműködés hízást, székrekedést, puffadást és hasfájást is okozhat, de a betegnél nem ritkák a refluxos panaszok sem. Ezek a tünetek, ha nincs egyéb ok a háttérben, a pajzsmirigygyógyszer megfelelő dózisban történő szedésével rendszerint rövid időn belül rendeződnek. Előfordul azonban, hogy egyes panaszok továbbra sem szűnnek, így a betegek gasztroenterológushoz fordulnak - mondta dr. Sárdi Krisztina.

Mi lehet a háttérben?

Az autoimmun betegségek gyakran társulnak más autoimmun betegségekkel. Így ha a betegnél igazolódik a Graves-Basedow-kór vagy a Hashimoto thyreoditis diagnózisa, akkor javasolt szűrővizsgálatot végezni cöliákia irányába is. Ha ez korábban nem történt meg, akkor mindenképp javasolt elvégeztetni, különösen, ha panaszaink is vannak. Az autoimmun eredetű gluténérzékenység, a cöliákia tünetei lehetnek:

  • fogyás,
  • székrekedés,
  • hasmenés,
  • vashiányos vérszegénység,
  • hasfájás,
  • puffadás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A cöliákiás betegek mintegy 10 százalékának van autoimmun pajzsmirigybetegsége, az átlag populációhoz képest 4,4-szer nagyobb esélyük van Hashimoto thyreoiditis kialakulására, és 2,9-szer nagyobb a rizikójuk Graves-Basedow-kórra. A két betegség tehát egyazon betegnél gyakran együtt van jelen.

Pajzsmirigybetegség és gluténmentes diéta

A cöliákia vérvizsgálattal és gyomortükrözés elvégzésével diagnosztizálható. Ha az eredmények igazolják, hogy valóban fennáll az autoimmun pajzsmirigybetegség mellett cöliákia is, akkor szigorú gluténmentes diétát kell tartani. Ennek segítségével a hasi panaszok is rendeződni fognak.

A pajzsmirigybetegség 8 külső jele

A belső szervek működési zavarai az egész testre kihatnak, így sokszor külső tünetekben is megnyilvánulnak, esetenként a bőr és a szemek állapotát is befolyásolhatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük