5 hasznos tanács asztmás betegek nyaralásához - tüdőgyógyász szedte össze a legfontosabb tudnivalókat

A gondtalan kikapcsolódást érdemes a megfelelő biztonsági lépésekkel biztosítani az asztmás betegeknek.

GettyImages-1249869618
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan tároljuk az asztmagyógyszereket utazás közben, és mit tegyünk, ha kimaradt egy adag? A kérdéseket dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa válaszolta meg, és még egy hasznos segítségre is felhívta a figyelmet, ha a tünetek az otthontól távol rosszabbodnának.

Mindenképpen érdemes orvossal konzultálni egy nyaralás előtt, és néhány egyszerűen betartható praktikával kezeskedni a biztonságos kikapcsolódásért.

5 hasznos tanács asztmás betegek nyaralásához

A legfontosabb tanácsok betartásával nyugodtan lehet megkezdeni az üdülést. 

Konzultáció

Indulás előtt lényeges lépés a kezelőorvos felkeresése, elegendő gyógyszer felíratása, hogy legyen kéznél recept. Készülni kell a pótlásra is, ha a jövés-menés közben netán elkeveredne az inhalátor. Fontos az orvossal egyeztetni az asztmaakciótervet, a teendők listáját és a szükséges gyógyszereket arra az esetre, ha rosszabbodna az asztma.

GettyImages-107429791
Fotó: Tom Merton / Getty Images Hungary

Gyógyszerek szállítása

Ha több csomaggal indulna az ember, célszerű nem egy helyre tennie az összes gyógyszerét. Ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen egy biztonsági tartalék is. 

A szállítás során figyelni kell a gyógyszerek tárolására. A melegben megváltozhat az asztmaspray-k, immunterápiás készítmények hatóanyag-koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen tanácsos a szállítása, szükség esetén kis méretű hűtőtáskában. 

Ha kimaradt egy gyógyszer

Asztma esetén a tartós tünetmentességhez szükség van arra, hogy a páciens az előírás szerint szedje gyógyszereit. Sajnos nyaralás alatt gyakrabban előfordulhat, hogy elfeledkezik az ember a rendszeres gyógyszerszedésről, emiatt a nyári időszakban jellemzően megemelkedik a sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma. Ha kimarad egy adag gyógyszer, ne pótolja a beteg, hanem az előírt adagban alkalmazza a továbbiakban. Ezt követően még fokozottabban kell ügyelni a tünetekre, érdemes hordozható eszközzel a nyaralás alatt is rendszeresen végezni a légzésfunkció mérését.

A megváltozott körülmények is hatnak az asztmára

Nemcsak az elfelejtett gyógyszerek, hanem a környezeti változások is befolyásolhatják az asztmás tüneteket a nyaralás alatt. Allergiás asztma esetén például a magas pollenkoncentráció is ronthatja a tüneteket, de a hőségben az emelkedő talajközeli ózonkoncentráció is erősödő tüneteket okozhat, és erre kell számítani sajnos akkor is, ha az időjárás párás, esős vagy szeles időt ígér. Ilyen esetben is hasznos segítség az otthoni légzésfunkciós eszköz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasznos kiegészítő a gondtalan pihenéshez

Az otthoni légzésfunkciós eszköz egy inhalátor nagyságú készülék, ami a nyaralásra is elvihető. Segítségével naponta pár perc ráfordítással követhetni lehet az asztma állapotát. Egy-egy esetleg kimaradt gyógyszerszedés vagy a megváltozott körülmények miatt a tünetek rosszabbodása esetén a készülék azonnal jelzi, ha gond van. A rosszabbodást jelző értékek esetén a kezelőorvos utasításait követve vagy távkonzultáció során vele egyeztetve időben meg tudja előzni az ember a komolyabb állapotromlást, így az asztma mellett is gondtalan lehet a nyaralás. 

Amit szabad tenni, és amit nem asztmás roham esetén

Fontos ismerni az asztmás roham előjeleit és az ellenjavallatokat is.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük