Asperger-szindrómát diagnosztizáltak a színésznőnél: 10 híresség, akit érint az autizmus
Van, aki felvállalja, van, aki elfordul a közélettől. Leginkább a társas életet befolyásolja a betegség.

daryl hannah-c
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dustin Hoffmann és Tom Cruise főszereplésével készült 1988-as Esőember volt az a korszakalkotó film, mely az egész világ figyelmét felhívta az autizmusra. A még mindig tabunak számító betegségnek számtalan válfaja létezik, ezek közül az egyik az Asperger-szindróma.

Maga a szindróma az autizmus egyik enyhe formája, és diagnózisa még most is nehezen meghatározható. Míg az autizmusnál az agy kommunikációs és társas interakciókért felelős területével van probléma, az aspergereseknek normálisak a kognitív funkcióik, így például a megfigyelőképesség, a gondolkodási funkciók, az emlékezet és az érzékelés is.

Az autizmus

Az autizmus fiatal kórkép, először Leo Kanner írt róla 1944-ben. Előtte - klinikailag - nem létezett ilyen betegség, vagyis nem ismerték fel, és a tünetek alapján egyszerűen szellemi fogyatékosnak vagy őrültnek titulálták a beteget. Az állapot kommunikációs és szocializációs készségek fejlődési zavarát jelenti, mely egész életen át tart, és kezelést igényel. Jellemző rá a társas kapcsolatokban az izoláció, gyenge beszédhasználat és furcsa hanghordozás. Sok autista szokatlan hobbit vagy tevékenységet kedvel, a hallott beszédet visszaismétli, továbbá ragaszkodik az állandósághoz és a megszokotthoz.

Az Asperger-szindróma

Az Asperger-szindrómát az orvosok az autisztikus betegségek spektrumába sorolják. Ezt ugyancsak 1944-ben határozta meg konkrétan dr. Hans Asperger, aki szerint a zavar mögött inkább genetikai és neurológiai okok állnak. A szociális kapcsolatokra való minimális hajlam, introvertáltság és mások iránti passzivitás jellemzi az állapotot. A betegségben szenvedő páciens magas intelligenciával, ám gyér kommunikációs készséggel rendelkezik. Görcsösen ragaszkodik a szabályokhoz, és sokszor vannak depresszív időszakai. Beszéd közben kerüli a szemkontaktust, valamint nehezen értelmezi a gesztusokat és a testbeszédet.

Az autizmus és az Asperger közötti különbség

Nem minden autista Asperger-szindrómás, de minden Aspergerben szenvedő beteg autisztikus tüneteket mutat. Gyermekkorban az autizmusnál jelentősebb mértékű a zavar a beszédfejlődésben, de ez felnőttkorban már mindkét állapotban kiegyenlítődik. A BMC Medicine tudományos szaklapban közzétett tanulmány szerint az Asperger-szindrómás és az autista gyerekek agyi működése biológiailag eltér egymástól. Az aspergeres gyerekek bal agyféltekéjének beszédért és nyelvi fejlődésért felelős területe nemcsak az autista, de az egészséges gyerekek agyi működésénél is fejlettebb volt. 

Sokakat csak felnőttként diagnosztizálnak mindkét betegségben, ami még nehezebbé teszi azt, hogy az eddig megszokott normális kerékvágásban folytassa az illető az életét. Változó, hogy a hírességek hogyan viszonyulnak problémájukhoz. Akinek az élete nyitott könyv, az két dolgot tehet. Vagy eltitkolja, ha bármilyen kór sújtja, vagy pedig bátran felvállalja, hogy ezzel is segítsen a hasonló betegségben szenvedő sorstársain.

Ezt is szeretjük