Az aranyér tünetei és otthoni kezelése
Az aranyér nem szégyen, és nem is biztos, hogy műtétet igényel. Nézz szembe vele, és gyógyítsd meg magad otthon!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás körüli érfonatok kitágulása. Elhelyezkedésétől függően beszélhetünk külső és belső aranyérről. Ha külső aranyered van, akkor az a végbélnyílásodon kívül helyezkedik el, és te is könnyűszerrel ki tudod tapintani – fájdalmas vagy akár fájdalommentes, rugalmas csomó. Ha azonban belső aranyered van, akkor csak az urológus éri el, gumikesztyűvel és vazelinnel.

Mitől alakul ki?

Az aranyér kialakulásának konkrét okai nem teljesen tisztázottak, vagy legalábbis nehezen nevezhetőek meg egyesével. Inkább összetett életmódbeli problémáról van szó, mely magában foglalja a mozgáshiányt, a sok ülést, a székrekedést, a helytelen étrendet, de akár a családi halmozódást is.

Mit okoz az aranyér?

Az aranyér legjellemzőbb kísérő tünete a fájdalom és a vérzés. A kettő a legtöbb esetben össze is függ. A fájdalom rendre gyulladás miatt következik be, vagy ha az ér feletti bőr és nyálkahártya valami miatt megsérül. A sértetlen, nem begyulladt aranyér nem okoz semmilyen panaszt, nem is kell kezelni sem. A rendszeres és nagymennyiségű vérzés vashiányos vérszegénységhez vezethet. A kisebesedett végbélnyílás gyógyítása pedig nagyon nehézkes és kellemetlen.

Az aranyér kezelése

A kezelés a legtöbb esetben orvosi segítséggel történik – már amennyiben a beteg elmegy az orvoshoz, a felmérések ugyanis azt bizonyítják, hogy az emberek szégyellik az aranyeret. Kúpokkal, krémekkel, vagy akár műtéti úton is meg lehet szabadulni a kellemetlen csomótól. Vannak azonban olyan otthoni módszerek is, melyek hatékonyan előmozdíthatják a gyógyulást, csak éppen kevés ember ismeri őket.

Az aranyér otthoni kezelése

Fürdő

Vegyél melegvizes ülőfürdőt a kádban. Tegyél keserűsót a fürdővízbe, és alaposan keverd el a vízzel, hogy az aranyeres sebed minél hamarabb összehúzódjon. Helyezkedj úgy a kádban, hogy végbélnyílásod minél jobban és hamarabb átmelegedjen, tehát húzd fel a két térdedet.

Ha fürdőt nem szeretnél venni, akkor külső aranyered panaszait enyhítheted beáztatott teafilter segítségével is. Áztasd be meleg vízbe, majd helyezd rá az aranyérre. Így nem csak a meleg nyújt majd jó érzést, hanem a teából kioldódó csersav is segít a gyógyulásban. Lehetőleg kerüld az ízesített teákat, használj zöld teát.

Aranyat érő olaj aranyérre

Az aranyér szövődményei, mint például a fájdalom, viszketés vagy gyulladás képesek a hétköznapokat is beárnyékolni. Fájdalmas az ülés, a járás, nem beszélve a székelésről.

Az Arany olaj erre gyógyír: természetes összetevőinek köszönhetően hatékony segítség a külső aranyeres panaszok esetében. Már néhány használat után érezhetően csökkennek a velejáró kellemetlenségek, de érdemes megelőzésre is használni, mielőtt kialakulna a tünetegyüttes.

Itt olvashatsz bővebben róla.

Promóció

Jeges ülőke

Készíts magadnak jeges borogatást. Ezt a legegyszerűbben úgy valósíthatod meg, ha egy egész jégkocka tartónyi jeget összetörsz, és beleteszed egy régi, puha, pamut párnahuzatba. Helyezd rá az ágyra, vagy valamilyen egyéb puha felületre, és ülj rá. A hideg összehúzza a duzzadt véredényeket, és ez hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Maradj így 20 percig, de ha fázol, azonnal szállj le róla, hogy ne fázz föl.

Otthoni kenőcs

Áztass be vattát varázsmogyoró-főzetbe, majd alaposan töröld át, és kend be aranyered. Rengeteg csersavat juttatsz így a megdagadt érre, mely összehúzza a véredényeket, és csökkenti a fájdalmat. Vérző aranyér esetében ne használd.

A vazelin is nyugtató hatással lehet, de ne használd napi egy alkalomnál többször.

A reszelt burgonyából készült pakolás is jótékonyan hathat a problémára. Hagyd rajta negyed órát, és ne mosakodj meg rögtön utána.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük