Aranyér terhesség alatt: elmúlnak a tünetek a szülés után?
Az egyik legkellemetlenebb terhességgel összefüggő panasz az aranyér.

terhes-no-rosszullet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósság egy sor olyan változást hoz a szervezet működésében, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyen többek között az aranyér is, mely beárnyékolja a várakozás örömét.

Ennek ellenére csak kevesen vannak, akik segítséget is kérnek. Hogy mi ekkor a teendő, illetve miként lehet megelőzni a problémát, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája beszélt. 

Aranyér terhesség alatt

Az emberben mindig nagy riadalmat kelt, ha vért lát a WC-papíron - ez a félelem egy várandós kismama esetén hatványozott, hiszen a saját egészsége mellett a gyermekéért is aggódik. A végbélből származó, élénkpiros vérrel pedig viszonylag gyakran találkozhatnak a leendő anyukák.

A terhesség hormonális változással jár - a magas hormonszint meglazítja a medence ízületeit, az izmokat, továbbá megnöveli a keringő vérmennyiséget, tágulnak az erek, a visszerek is. Ezekhez az átalakulásokhoz társul, hogy a méh és a baba növekedése nyomást gyakorol a vénákra, így bennük vérpangás alakul ki, ami kedvez az aranyér kialakulásának. A helyzetet csak rontja a kismamákat gyakran érintő székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a panaszokat. Ugyanez igaz a szülésre is, hiszen a kitolási fázisban gyakran előre is esik az aranyér. 

Az aranyér leggyakoribb tünetei 

  • Vérzés - akár a WC-papíron, akár a WC-kagylóban.
  • Székelés közben fájdalom.
  • Néhány esetben ki is tapintható. 
  • Gyulladás esetén állandósult fájdalom.

Az életmód szerepe az aranyér kialakulásában

Aranyér esetén - illetve megelőzés gyanánt - nagyon fontos a megfelelő életmód betartása. Oda kell figyelni a bőséges folyadékfogyasztás mellett a rostban dús táplálkozásra, továbbá a rendszeres testmozgásra is, hiszen ezek mind fokozzák a bélműködést, a vérkeringést, és csökkentik a székrekedést. Igen jó szolgálatot tehet még a gátizomtorna, valamint a meleg - nem forró! - ülőfürdő is. Fájdalom esetén hideg borogatás, jég is alkalmazható a fájdalmas érre. Jó hír, hogy sok esetben ennyi elegendő is a javuláshoz, ráadásul gyakran előfordul, hogy a szülést követően az aranyeres panaszok maguktól rendeződnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Krémekkel, kenőcsökkel a panaszok ellen 

- Amennyiben a kismamának sok bosszúságot, illetve fájdalmat okoz az aranyér, érdemes szakemberrel konzultálni, aki direkt erre a célra kifejlesztett krémeket, kenőcsöket ajánl, melyek biztonsággal alkalmazhatók terhesség és szoptatás esetén is - mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája. 

Ha az aranyér nem múlik 

Sajnos előfordulhat, hogy a panaszok nem szűnnek meg a szülés után sem, vagy időről időre kiújulnak. Ekkor mindenképp szakemberhez kell fordulni, mert az elhanyagolt aranyér súlyos szövődményekhez vezethet. Különösen következő terhesség előtt lehet, hogy műtétre van szükség, mely sokszor megoldható ambulánsan is, ám igen előrehaladott esetben kórházi tartózkodás indokolt.

Mit egyél aranyér ellen?

A következő táplálékok segítenek enyhíteni a panaszokat, gyorsítani a lelassult emésztést. Nézd meg, miből kellene többet fogyasztanod.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük