Villámgyors otthoni teszt jelezheti az életveszélyes elváltozást: csak a kezet kell megnézni hozzá

Az aorta tágulata fokozza a vérrögképződés valószínűségét, és életveszélyes belső vérzést okozhat.

GettyImages-995391014
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főverőéren megjelenő tágulat, vagyis az aorta aneurizma veszélyes elváltozás, ami általában egészen addig nem okoz tüneteket, amíg meg nem reped.

Az aneurizma fokozza a vérrögképződés valószínűségét, a repedése pedig életveszélyes belső vérzést okozhat. A probléma hátterében több tényező is állhat, nem megelőzhető, de a kockázata csökkenthető, például a vérnyomás kordában tartásával és a dohányzásról való leszokással. Az aorta aneurizma korai felismerése életet menthet, ám nem könnyű feladat. Kutatók szerint egy egyszerű teszt segíthet azonosítani azokat az embereket, akiknél érdemes ellenőriztetni, hogy érinti-e őket az állapot.

Teszt az aorta aneurizma felderítéséhez

Az aorta az emberi szervezet legnagyobb verőere, amely a szerv bal kamrájából kilépve az egész szervezetet ellátja oxigéndús vérrel. Bárhol előfordulhat rajta tágulat, a legjellemzőbb viszont az alsó, hasi szakaszán, az a hasi aorta aneurizma. A mellkasi aorta aneurizma ritkább. A tágulat mérete, növekedésének üteme változó lehet, a kezelés is ezektől a faktoroktól függ. Fontos a mielőbbi diagnózis, hiszen életveszélyes vérzést okozhat. Ugyanakkor például a hasi aorta aneurizma általában észrevehető tünetek nélkül, lassan növekszik. Olykor has- és hátfájás kíséri, de általában egy rutinvizsgálat során derül fény a problémára.

Egy korábban, az American Journal of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy egyszerű, otthon is elvégezhető teszt segíthet felhívni a figyelmet az egyébként rejtetten fennálló aorta aneurizmára. Az elvégzéséhez emeld meg a kezed magad elé, a kézhátad nézzen feléd. A hüvelykujjad nyújtsd keresztbe a tenyereden amennyire csak tudod. Akkor pozitív a vizsgálat, ha a hüvelykujjad túllóg a kezed szélén. Ez ízületi lazaságot és kötőszöveti betegséget jelezhet, ami az egész testet, így az aortát is érintheti. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a pozitív teszt még korántsem jelenti az aorta aneurizma meglétét, pánikra tehát semmi ok. Az aortatágulattal élő betegek többségénél nem pozitív a teszt, ám azoknál a személyeknél, akiknél az, nagyobb valószínűséggel van jelen az egészségügyi probléma.

Meg kell ismerni a rizikófaktorokat!

Az aorta anueurizmával kapcsolatos legnagyobb kihívás a diagnózis felállítása, még mielőtt megrepedne a tágulat. A korai felismerésben a rizikófaktorok ismerete is segíthet. Nagyobb a probléma valószínűsége az idősebb korosztályban, 65 év felett, a dohányosok és a férfiak körében, azoknál, akiknél már előfordult valahol aneurizma, illetve akiknél a családban volt hasonló eset. 

A kórkép kialakulásában több dolog is szerepet játszhat. A leggyakoribb ok az érelmeszesedés, de a magas vérnyomás is károsíthatja, gyengítheti az aorta falát. Balesetek és ritkán bakteriális vagy gombás fertőzés talaján is létrejöhet a probléma. Az öröklődő kötőszöveti gyengeségekkel járó Marfan-szindróma szintén valószínűsíthet az aorta aneurizmára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel az aortarepedés potenciálisan életveszélyes állapot, a jelei észlelésekor azonnal mentőt kell hívni. A lehetséges panaszok a következők: hirtelen fellépő, intenzív és tartós hasi vagy háti, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus.

Nézd meg, milyen ételekkel támogathatod a szíved egészségét!

A bizonyítottan szíverősítő, érvédő hatású, hasznos vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálékoknak helyük van a napi étkezésben a szívbetegségek megelőzése érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük