Nyilvános boncolásokat tartottak a népszerű anatómiai teátrumokban: az elsőt a 16. században létesítették Padovában

A halandóság templomaiban feltárultak az emberi test titkai, nem csoda, hogy sokan látogatták a boncolásokat.

anatómiai teátrum dr tulp
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi test pontos működési mechanizmusai ma, a modern eszközök és eljárások korában sem teljesen ismertek. Bár azt hihetnénk, hogy a kutatók már a legapróbb részleteivel is tisztában vannak, mégis tud meglepetéseket okozni még nekik is. Bonyolultságát, összetettségét jól mutatja, hogy nem is olyan régen, 2020 októberében egy mindaddig beazonosítatlan nyálmirigyet fedeztek fel az orrgaratban. 

Könnyen el lehet képzelni, hogy évszázadokkal korábban, amikor korántsem állt rendelkezésre ennyi információ az emberi testről, milyen szenzációnak számított, ha valaki bepillanthatott a felszín alá, a szervek, erek és idegek sűrű, kusza, varázslatos birodalmába. Nem csoda tehát, hogy a 16. század végétől az európai városokban sorra alakuló, nyilvános boncolásoknak helyet adó anatómiai teátrumok különös népszerűségnek örvendtek. 

A halandóság templomai

Az anatómiai teátrumokat találóan a halandóság templomainak is nevezték. Ezeken a helyszíneken minden az emberi test megismerését szolgálta, és bár a demonstrációk az egyetemi oktatást egészítették ki, a nézők nem csak a hallgatók soraiból kerültek ki. 

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

  

Ezt is szeretjük