Nem csak az elhízás rejt komoly veszélyeket: kevesebbet hallani az alultápláltságról
Az alultápláltság, ahogy az elhízás esetében már közismert, súlyos károkat okozhat a szervezetben, az immunrendszer sem tud megfelelően védekezni.

túl vékony nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás egészségügyi kockázatairól nagyon sokat hallunk, az alultápláltság veszélyeiről szinte alig. Pedig az alultáplált belgyógyászati betegeknél - egy friss, svájci kutatás szerint - 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.

A súlyos szövődményekkel kórházban kezelt covidos betegeknél például hatalmas jelentősége van a szakértő táplálásnak. A táplálkozásterápiát végző szakemberek a terápiás dietetikusok, akik az egészségügyi ellátásban dolgoznak, ha az alkalmazásukra lehetőség van.

Az alultápláltság veszélye

Az alultápláltságról viszonylag kevés szó esik, ami kezeletlenül megnöveli a halálozás kockázatát. Már gyakran a kórházba kerüléskor alultápláltak a betegek, ami a betegfelvételnél a kórlapjukra is rákerül. Az alultápláltság, orvosi megnevezéssel malnutríció előfordulása a kórházban fekvők között négyből egy, az idősek és a daganatos betegek között háromból egy személyt érinthet! A vírusjárvány növeli az alultápláltak számát, és nemcsak a fertőzöttek között, hanem azon krónikus betegek körében is, akik a szigorítások miatt nem jutnak el szakorvoshoz, és a betegségükből vagy a kezelésükből adódó étvágytalanság miatt csökken a testtömegük.

GettyImages-694622608

Azt sokan tudják, esetleg már meg is tapasztalták, hogy bizonyos akut vagy krónikus betegségek fogyással járnak. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ez a testtömegvesztés zömében izomtömegvesztést jelent, ami akár 70%-a is lehet a teljes elvesztett testtömegnek. A vázizom ilyen mértékű csökkenése pedig kedvezőtlenül hat a gyógyulási esélyekre, mert megnövelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát és a kórházi tartózkodás idejét. Az idősek és a nyelési nehézséggel küzdők, például súlyos agyvérzést követően vagy az intenzív osztályos gépi lélegeztetés utáni időszakban, különösen esendők, ezért náluk még nagyobb hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre és a kezelésre.

Az önszűrés lépései

- A beteg vagy a hozzátartozó is tud segíteni az alultápláltság megelőzésében úgy, hogy önszűréssel felméri a kockázatot, és gyanú esetén jelzi azt az orvosnak - tanácsolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. - Az önszűrést kórházakban és az idősek otthonában is rendszeresen elvégzik, de bárki egyszerűen megteheti önmaga is. Fontos is lenne, mert alultápláltság esetén erre szakosodott kollégáimnak mielőbb, ideális esetben már megelőző jelleggel el kell kezdeniük a kezelést, a kiegészítő táplálást, a roborálást, azaz a táplálkozásterápiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

  • A testtömeg mérése: mérje rendszeresen testtömegét, és viszonyítsa ezt a testmagasságához az úgynevezett BMI értékének kiszámolásával. (A BMI-hez a testtömeget kilogrammban el kell osztani a testmagasság méterben kifejezett értékének négyzetével.)
  • A fogyás mértékének követése.
  • Az elfogyasztott táplálék mennyiségének követése.

Az alultápláltság kezelésének szintén három szintje van:

  • Segítségnyújtás a táplálkozásban: idős, elesett, gyenge betegeknél a hozzátartozó, a gondozó vagy az ápoló segíthet az étkezéseknél.
  • Dietetikai tanácsadás: dietetikus segítségével növelhető az energia- és tápanyagbevitel, például személyre szabott étrenddel, az ételek dúsításával, nyelési nehézség esetén az ételek állagának módosításával.
  • Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápia: gyógyszertárban kapható tápszerekkel és szükség esetén táplálást segítő eszközökkel.
GettyImages-176386151

- A megelőzésben és a betegségek várható kimenetelében bizonyíthatóan jelentősége van a tápláltsági állapotnak. A terápiás dietetikusoknak ezért nem csak helyük van a szociális és egészségügyi ellátórendszerben, hanem annak minden szempontból megbecsült tagjai kell, hogy legyenek. A betegek szempontjából létfontosságú, hogy szükség esetén megfelelő táplálkozásterápiában részesüljenek, a háziorvosok, szakorvosok válláról pedig lekerül az a teher, hogy azzal is kelljen foglalkozniuk, ami a többségüknek nem a szakterülete - teszi hozzá az MDOSZ elnöke.

Étvágytalanság vagy anorexia? Ezeket az intő jeleket kell figyelni egy kamasz lányon

Az étkezési zavar egyáltalán nem játék, szülőként minden apró jelre oda kell figyelni, hogy a kamasz lányok ne essenek bele az anorexia csapdájába.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük