Az alma 4 egészségügyi hatása: miért érdemes minél többet fogyasztani belőle?
Egy igazi szuperélelmiszer az alma, tele rosttal és vitaminnal, naponta kellene fogyasztani.

alma evés nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napi egy alma az orvost távol tartja - szól a mondás. Bár önmagában nem helyettesíti az egészséges életmódot a naponta elmajszolt egy-egy gyümölcs, valójában számos egészségügyi előnye van a fogyasztásának.

Bár a trendek következtében kissé háttérbe szorult az alma, az egzotikus, méregdrága szuperélelmiszereket kenterbe vágja, kíméli a gyomrot, a diéták alapeleme, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz jól hasznosuló formában. Megannyi érv szól tehát a fogyasztása mellett.

Védi a szív egészségét

Az alma hivatalos tanulmányok szerint segít a szívbetegségek és egyes krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. Egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával is összefügghet.

A gyümölcsben levő flavonoidok csökkentik a gyulladást, védik a szívet és az érrendszert. Rosttartalma, valamint a benne levő K-vitamin és kálium révén hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában.

Rákellenes vegyületeket tartalmaz

A flavonoidok és az antioxidáns vegyületek, vitaminok - így a C-vitamin, kvercetin, koffeinsav - a sejtkárosodás, a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentik, a betegségek megelőzésében is szerepet kaphatnak. Egy 41 kutatást átfogó vizsgálat arra jutott, hogy az alma nagyobb mennyiségben csökkenti a tüdőrák kialakulásának veszélyét is, míg egy másik tanulmány arra jutott, hogy a benne levő vegyületek hasonlóan hatékonyak lehetnek a vastagbélrák kivédésében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapvetően a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrendet a különböző daganatos betegségek alacsonyabb rizikójával hozzák összefüggésbe, az alma hatásainak maradéktalan bizonyítására további kutatások lennének szükségesek.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Az alma alacsony glikémiás indexű gyümölcs, melynek rosttartalma is hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához. A napi legalább egy alma elfogyasztása a kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának 28%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt azokkal összevetve, akik egyáltalán nem fogyasztottak a gyümölcsből.

Emésztéssegítő rostban gazdag

A gyümölcs tápláló, az emésztőrendszer számára rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaz. Rosttartalma viszonylag magas, 4,5 gramm egy közepes alma esetében, miközben az csak 95 kalóriát jelent. Ennek következtében teltségérzetet biztosít, hatékonyan csökkentve a nassolásból bevitt kalóriákat, és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fogyókúrázóknak is ideális választás. Az alma prebiotikus rostban, pektinben gazdag, ami hozzájárul a bélbaktériumok sokszínűségéhez.

Prebiotikumok az egészséges emésztésért

A probiotikus baktériumtörzsek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, de a fertőzések legyőzésében, az immunrendszer megerősítésében is. A hatásuk viszont a megfelelő prebiotikumokkal lesz csak kellően hosszú távú. Ebben az alma mellett számos élelmiszer a segítségedre lehet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük