Amikor az allergia mellett asztma is jelentkezik: 4 tünet, amivel orvoshoz kell menni
Az allergia akár asztmás tünetekkel együtt is jelentkezhet.

asztma allergia nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia és az asztma gyakran együtt jár, és allergiásoknál az sem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gondoljunk allergiás asztmára.

A szénanátha tünetei

Légúti allergia esetén „szénanáthás” tünetek jelentkeznek. Ha a beteg valamilyen növény pollenjére allergiás, akkor a virágzás időszakában jelentkeznek a tünetei, majd annak végeztével el is múlnak. Ha állandóan jelenlévő allergénre, például poratkára, állati szőrre vagy gombára allergiás, a tünetek egész évben fennállnak. A szénanátha tünetei: az orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés és a tüsszögés.

asztma allergia bedugult ott
Fotó: Richard Ross / Getty Images Hungary

Allergiából asztma

A légúti allergiások körülbelül 30%-ánál az allergiából idővel asztma alakul ki, ennek oka, hogy az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is. Ilyenkor a betegnél a náthaszerű tünetek mellett már megjelenik a köhögés, nehézlégzés is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha ki- vagy belégzés során sípoló hangot hallunk, és ez a tünet ismétlődően jelentkezik,
  • intő jel lehet az indokolatlan, elhúzódó fáradtságérzés,
  • megfázások után elhúzódóan fennmaradó rohamszerű köhögés/légzési nehezítettség esetén,
  • ismétlődően vagy elhúzódóan jelentkező köhögési roham vagy az éjszaka, fekvő helyzetben ránk törő köhögés is.

A nehézlégzés, köhögés sok esetben csak terhelésre jelentkezik, sportolás vagy például lépcsőzés közben, sírás vagy nevetés hatására. Ha ilyenkor nem fordulunk orvoshoz, akkor a tünetek egyre gyakrabban, idővel már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek.

Elkerülhetjük allergia mellett az asztmás tünetek megjelenését?

Ahhoz, hogy a betegség súlyosbodását megelőzzük, fontos, hogy ismerjük az allergént, és tüneti szerekkel kezeljük a betegséget. Ha valaki az év egy adott időszakában ugyanazokat a náthaszerű tünetek észleli magán évről évre, akkor végeztessen allergiavizsgálatot, és kezdje meg a kezelőorvos által felírt allergiaellenes szerek használatát. Allergéntől függően életmódi, illetve környezeti változtatásokkal esetleg az egyéni allergénterhelést is lehet mérsékelni. Ezek fontos lépések a betegség súlyosbodásának megelőzésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az allergén immunterápia szerepe a megelőzésben

Az utóbbi évek kutatásai azt mutatják, hogy az allergénspecifikus immunterápia az a kezelési mód, amely leginkább garantálni tudja azt, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk. Az allergén immunterápia az immunrendszer működésére hat. Azáltal, hogy a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Több kutatás is igazolja, hogy az allergénspecifikus immunterápia hosszú távon képes a tüneteket megszüntetni, emellett az újabb allergiák megjelenését és az asztma kialakulását megakadályozni.

11 kedvelt gyümölcs, ami komoly keresztallergiát okozhat: tilos a dinnye a parlagfűre érzékenyeknek

A pollenallergiával élők nehéz napokat élnek át, amikor beköszönt a jó idő. Míg a legtöbben a szabadba vágynak, ők legszívesebben bezárkóznának a négy fal közé, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük